x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Petiţie: DNA să cerceteze CSM-ul!

Petiţie: DNA să cerceteze CSM-ul!

09 Feb 2014   •   18:42
Petiţie: DNA să cerceteze CSM-ul!
Semnatarii cer procurorilor să verifice dacă CSM-ul le-a dat legal salarii lui Ghica şi Danileţ când erau revocaţi

Petiţia “Aşteptăm ca DNA să poposească şi pe la CSM”, lansată de judecătoarea Adina Lupea, de la Curtea de Apel Cluj, a strâns peste 700 de semnături în trei zile. Judecători, grefieri, avocaţi şi justiţiabili din întreaga ţară le cer procurorilor să cerceteze dacă Consiliul Superior al Magistraturii condus de Oana Hăineală le-a dat legal salarii Alinei Ghica şi Vasilică Dănileţ, când aceştia erau revocaţi, scrie Lumea Justiţiei, într-un articol pe care îl redăm integral.

“La aproape un an de la momentul în care Ghica şi Dănileţ au fost alungaţi din CSM, prin votul a peste 1.600 de magistraţi, sute de persoane cer procurorilor DNA să declanşeze o anchetă la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a se verifica cum a fost posibil ca în perioada în care au fost revocaţi din CSM, când şefa instituţiei era Oana Hăineală, să primească salariu dublu şi alte drepturi, fără să participe la şedinţe”, relatează Lumea Justiţiei.

Prima reacţie din interiorul sistemului

“Prima reacţie din insteriorul sistemului, după dezvăluirile privind banii încasaţi a venit de la Cluj. Din partea judecătoarei Adina Daria Lupea, de la Secţia Penală a Curţii de Apel Cluj. Lupea a lansat o petiţie online, pe site-ul petitiionline.com, intitulată sugestiv <>”, scrie Lumea Justiţiei.

“După trei zile de la lansare, petiţia strânsese peste 700 de semnături, semnatarii cerând la rândul lor ca procurorii Laurei Codruţa Kovesi să declanşeze o anchetă la DNA. Aceeaşi petiţie a strâns peste 150 de comentarii.
Unii dintre judecătorii care au semnat petiţia au preferat ca numele lor să nu fie vizibil, temându-se probabil de represalii. Alţii, în schimb, nu au avut nicio problemă în a-şi face publică identitatea”, mai scriu jurnaliştii de la Lumea Justiţiei, care oferă o listă cu numele date publicităţii.

Va ignora DNA dezvăluirile?

“Suntem convinşi că numărul celor care vor semna petiţia va creşte. Aşteptăm să vedem însă dacă DNA va avea vreo reacţie sau va continua să ignore dezvăluirile Lumeajustiţiei.ro, dar mai ales pe cele câteva sute de persoane care cer ca procurorii să stabilească dacă plăţile către Alina Ghica şi Vasile Dănileţ făcute în perioada în care aceştia erau revocaţi, timp în care CSM era condus de Oana Hăineală, au fost sau nu legale”, scrie, în încheiere, Lumea Justiţiei.

Ce scrie în petiţia adresată DNA


Lumea Justiţiei redă integral textul petiţiei, pe care îl preluăm integral mai jos.

“Aşteptăm DNA să poposească şi pe la CSM


Solicităm IMPERATIV DNA să cerceteze infracţiunile descoperite de presă la Consiliul Superior al Magistraturii.

În presă au fost prezentate de la începutul anului mai multe documente care dovedesc că în perioada în care judecătorii Alina Ghica şi Cristi Dănileţ au fost revocaţi din funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii au beneficiat, la fel ca orice alt membru activ, de salariu, de plata chiriei sau de diurnă de detaşare de 2% din indemnizaţia de încadrare brută lunară în funcţie de numărul de zile lucrătoare. Dănileţ şi Ghica şi-au încasat salariul în cele trei luni în care au fost revocaţi de peste 1.600 de judecători, deşi nu au avut niciun fel de activitate în Consiliu.

Consiliul Superior al Magistraturii a confirmat oficial că Danileţ şi Ghica au luat salarii de la CSM cât timp au fost revocaţi, fără să meargă la serviciu!

Prin Hotărârea nr. 62/26.02.2013 a Plenului CSM, Cristi Vasilică Dănileţ a fost revocat din funcţia de membru al CSM. Potrivit legii şi practicii constante a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o astfel de decizie de revocare este executorie. Abia prin sentinţa civilă nr. 1697 din 27 mai 2013 s-a dispus suspendarea efectelor Hotărârii Plenului CSM, fiind astfel evident că până atunci aceasta şi-a produs efectele.

În mod similar stau lucrurile şi pentru Alina Ghica, ea fiind revocată din funcţie prin Hotărârea Plenului CSM nr.163/16.02.2013 până în data de 30 mai 2013, când, prin decizia Curţii de apel Galaţi, s-a dispus suspendarea efectelor acesteia. Astfel fiind, o lungă perioadă de timp cei doi nu au mai avut calitatea de angajaţi ai CSM, nu au participat la niciun fel de activitate a acestei autorităţi publice, la şedinţele de plen sau de secţie, astfel cum rezultă chiar din evidenţele publice, şi nu au mai în general nimic de a face cu CSM-ul. Cu toate acestea, pe întreaga perioadă cei doi au primit toate drepturile cuvenite doar membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, prin decizia ordonatorului de credite, Oana Schmidt Hăineală.

Plata unor drepturi salariale importante din bani publici unor persoane care nu aveau nici un fel calitate nu se putea face decât prin săvârşirea unor infracţiuni de fals, abuz în serviciu şi de corupţie. Parchetul nu poate sta nepăsător în faţa evidenţelor şi trebuie să se sesizeze din oficiu pentru a verifica legalitatea, să dispună verificări pentru a stabili dacă a fost comisă vreo ilegalitate, atât din partea preşedintei CSM de la acea dată, Oana Haineală, care a semnat pentru acordarea salariului acestora în calitate inexistentă de membri CSM, cât şi din partea judecătorilor Ghica şi Danileţ, care deşi era revocaţi din funcţie şi absenţi de la serviciu, i-au acceptat, întocmind eventual şi acte şi evidenţe false pentru aceasta".

×