x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Petre Roman îl acuză pe Andrei Pleşu de plagiat şi colaborare cu Securitatea

Petre Roman îl acuză pe Andrei Pleşu de plagiat şi colaborare cu Securitatea

26 Iul 2012   •   13:34
Petre Roman îl acuză pe Andrei Pleşu de plagiat şi colaborare cu Securitatea

Fostul premier al Romaniei, Petre Roman, il acuza pe scriitorul Andrei Plesu de plagiat si colaborare cu securitea, in cel mai recent articol dintr-o polemica dintre cei doi.

Dupa ce Petre Roman l-a acuzat pe Plesu ca are un "caracter slab", Andrei Plesu i-a dedicat lui Petre Roman un articol in Dilema Veche, in care raspundea ca "a avea un caracter slab e mai bine decat a nu avea caracter".

Redam integral raspunsul lui Petre Roman, aparut pe corectnews.ro.

"Cand in urma cu trei luni si pentru prima oara citeam uluit scrisoarea lui Andrei Plesu catre Nicolae Ceausescu, un sentiment de prietenie si admiratie pentru el s-a naruit fara voia mea. M-am exprimat cu toata grija de care eram capabil, fara sa-l acuz, dar constatand din chiar continutul scrisorii ca el facuse o "marturisire" Securitatii in legatura cu activitatea membrilor "grupului de meditatie transcedentala".

Am primit un telefon furios si cuvinte dintre cele mai jignitoare de la Andrei Plesu si apoi telefonul trantit mai inainte ca eu sa pot spune vreun cuvant. Au urmat cateva deziceri publice de mine in termeni insultatori. Am scris atunci un mic text intitulat "Andrei Plesu – un caracter slab" care circula pe internet.

Acum cateva zile, Andrei Plesu a incercat sa rescrie istoria mea politica uitand cu desavarsire de a lui. El nu si-a dat demisia in momentul episodului venirii Regelui Mihai I cu prilejul Sarbatorii Pastelui din 1990 si dovada clara este ca a continuat sa fie ministru pana la mineriada din septembrie 1991. Ar fi fost potrivit sa-si dea demisia din functia de "aplaudac" al lui Basescu cand acesta l-a "executat" politic pe acelasi suveran anul trecut.

El a continuat, demn, sa-l sustina pe Basescu. In momentul mineriadei din 13-15 iunie 1990, Andrei Plesu era ministru si ar fi putut foarte simplu, in lumina acuzatiilor dure pe care mi le aduce acum, sa nu-si doreasca si sa nu devina din nou ministru in guvernul liber ales de Parlament dupa mineriada.

Spre deosebire de el, eu cred in continuare ca prezenta sa in guvernul Roman a fost necesara si pozitiva. Nu mai e cazul sa spun ca la acea ora n-aveam habar de scrisoarea sa catre Ceausescu. Dupa cativa ani, a urmat numirea lui Andrei Plesu la propunerea mea, in functia de ministru de externe, ca reprezentant in guvern a Partidului Democrat, desi el nu era membru al acestui partid. M-a anuntat ferm ca urmeaza sa se inscrie in Partidul Democrat, lucru pe care nu l-a facut si pe care nici nu i l-am reprosat.

In fapt, finalul articolului scris de Andrei Plesu impotriva mea arata clar ce-l doare: prapastia care se casca intre statutul asumat de disident anti-ceausist si turnatoria la Securitate, documentata in chiar scrisoarea lui catre Ceausescu.

Pe baza culturii mele de profesor universitar si cu titlul de doctor in stiinte a Universitatii din Toulouse n-am cum sa nu constat ca, matematic vorbind, problema lui Andrei Plesu n-are solutie.

P.S. Din straturile joase ale culturii mele stiu ca "Minima Moralia" este o lucrare scrisa, in plin razboi si Holocaust, de marele filozof german Theodor W. Adorno, lucru pe care Andrei Plesu nu l-a mentionat niciodata in lucrarea sa cu acelasi titlu'.

P.S. Si in ultimul numar din 'Dilema veche', Andrei Plesu gafeaza impardonabil, intr-o scrisoare catre ministrul Ecaterina Andronescu, in care-i cere sa-l pedepseasca pe Victor Ponta pentru plagiat, uitand ca nici el n-a explicat propriul sau plagiat din H. Corbin, despre care a scris cotidianul.ro, in care n-a ratat nici macar cuvantul 'etc.'!

×