x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Piramida faraonului Hava la Alba Iulia

Piramida faraonului Hava la Alba Iulia

de Petru Zoltan    |    03 Noi 2014   •   21:15
Piramida faraonului Hava la Alba Iulia

Egiptenii au construit celebrele piramide în jurul anului 2560 î.e.n., pentru a servi drept mormânt faraonului. În România anului 2014, “faraonul” oraşului Alba Iulia, Mircea Hava, a vrut şi el o piramidă. Meşterii au ridicat o piramidă înaltă de vreo doi metri, tocmai în Piaţa Cetăţii din oraş, pentru care s-a plătit vreo 47.000 de euro. Construcţia piramidei a început în primăvara acestui an, fiind capodopera restauratorului Dan Sabău, cel care conduce Grup Corint. Această firmă a executat în ultimii şase ani lucrările de reabilitare şi restaurare a Cetăţii Alba Iulia, a căror valoare se învârte în jurul sumei de 70 de milioane de euro.
Pe feţele Piramidei “Cleptos” au fost gravate numele celor care au contribuit la restaurarea Cetăţii Alba Iulia cu bani europeni. Pentru ridicarea piramidei autorităţile locale au plătit din fonduri europene nu mai puţin de 213.200 de lei.

Afacerist controversat
Dan Sabău a devenit cunoscut după ce a falimentat firma de mobilă Abrom, apoi s-a reorientat, făcându-şi firma Grup Corint pentru restaurarea monumentelor. Sub domnia faraonului – edil Mircea Hava, Sabău a pus mâna pe aproape o treime din Cetatea Alba Iulia. În acest moment deţine: latura de sud a Cetăţii - de la Bastionul Sf. Eugen la Bastionul Trinitarienilor - inclusiv Bastionul Saşilor, care aparţine cetăţii preaustriece; Poarta III, Poarta de sud a castrului roman de la Apulum - castrul Legiunii XIII Gemina, Celula lui Horea, Hotel Medieval şi clădirea Ierihon.

Edilul a scăpat de DNA

Mircea Hava a fost reales în fruntea Partidului Democrat Liberal – filiala Alba, în noiembrie 2013. Dar, cu câteva luni înainte a fost scos de sub urmărirea penală într-un dosar instrumentat de DNA Alba. Potrivit hotnews.ro, Hava şi şapte angajaţi ai primăriei printre care se află secretarul Marcel Jeler, viceprimarul Paul Voicu şi fostul viceprimar Ioan Bogătan, în prezent consilier local, erau cercetaţi pentru infracţiuni legate de acordarea unor subvenţii ilegale pentru transportul local. Potrivit declaraţiei de avere primarul Hava deţine în oraşul Alba Iulia două terenuri intravilane în suprafaţă de 1400 mp, respectiv 250 mp. Pe lângă terenuri mai are două case dobândite în 2002 şi 2004, cu o suprafaţă de 241 mp, respectiv de 100,3 mp. În conturi are în jur de 170.000 de lei, împrăştiaşi în şase conturi bancare.

×