Oltchim va negocia contractarea unui credit bancar de 100 milioane euro pentru finanţarea achiziţiei activităţii de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti a Petrom şi asigurarea capitalului de lucru, operaţiunile fiind aprobate de companie la sfârşitul lunii decembrie.
"Analizând punctul de pe ordinea de zi a şedinţei referitor la preluarea de către Oltchim de la Petrom a petrochimiei de la Arpechim Piteşti, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a constatat că această problemă este de competenţa Consiliului de Administraţie, valoarea de achiziţie a activelor fiind mai mică decât 20% din totalul activelor imobilizate, mai putin creanţele", arată un comunicat al Olthim. Preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, Constantin Roibu, şi directorul economic al Oltchim, Vasile Măndică, au fost împuterniciţi să negocieze creditul şi garanţiile aferente. "La finalizarea procedurilor de negociere, în momentul stabilirii băncii comerciale care va asigura acordarea acestui credit, a clauzelor contractului de împrumut şi a garanţiilor solicitate, conducerea societăţii va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor în vederea aprobării încheierii contractării creditului şi a garanţiilor aferente", spune societatea vâlceană.
Achiziţia petrochimiei de la Arpechim Piteşti, operaţiune aprobată de Consiliul de Administraţie al Oltchim, prevedere preluarea activului (teren, mijloace fixe si obiecte de inventar), personalului aferent, activităţii de petrochimie, stocurilor de materii prime, materiale, piese de schimb, investiţii în curs şi produse finite existente în cadrul activului. Conducerea executivă a fost împuternicită să negocieze cu Petrom condiţiile şi termenii operaţiunii. Acţionarii Oltchim au mai aprobat majorarea capitalului social al companiei de la 32,3 milioane lei la 34,3 milioane lei, prin emisiunea a 19,4 milioane acţiuni noi, cu o valoare nominală de 0,1 lei/titlu, spune Mediafax, citând sursa arătată mai sus.
Astfel, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi-a majorat participaţia cu 15,6 milioane acţiuni, în valoare de 1,56 milioane lei, reprezentând echivalentul valorii unor terenuri în suprafaţă de 33.945,65 metri pătraţi, iar alţi acţionari au subscris un număr de 3,8 milioane acţiuni, în valoare de 382.840 lei. Un număr de 9,8 milioane acţiuni care nu au fost subscrise până la încheierea perioadei de subscriere au fost anulate. În urma operaţiunii, participaţia AVAS s-a majorat de la 53,2% la 54,7%. Anterior majorării capitalului social, PCC SE controla 12,8%, iar SIF Oltenia deţinea 6,8% din acţiunile Oltchim.Acţiunile companiei listate la Bursa de Valori Bucureşti au închis şedinţa de tranzacţionare din 19 decembrie la 0,14 lei/titlu, în scădere cu 0,71%.
Citește pe Antena3.ro