x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plecati la munca, reveniti intre patru scanduri

Plecati la munca, reveniti intre patru scanduri

de Nicoleta Butnaru    |    16 Noi 2005   •   00:00
Plecati la munca, reveniti intre patru scanduri

Nu mai putin de 271 de cetateni moldoveni s-au intors, in ultimii cinci ani, in sicrie din Rusia. Abia dupa dezvaluirile Jurnalului National, autoritatile de la Chisinau au recunoscut ca basarabenii mor in conditii ciudate la rusi. Trupurile unora dintre acestia purtau urme vizibile de violenta: gauri in cap, taieturi la nivelul gatului, maini sau picioare rupte, intepaturi.

Au aparut primele reactii in cazul basarabenilor morti in conditii suspecte in Federatia Rusa. Urmare articolului "Moldoveni ucisi la Moscova", aparut in editia din 1 noiembrie a Jurnalului National, autoritatile de la Chisinau au recunoscut ca, intr-adevar, basarabenii mor in conditii ciudate la rusi.

Realizat cu sprijinul publicatiilor Glasul Natiunii si Jurnal de Chisinau din Republica Moldova, articolul i-a sensibilizat pe parlamentarii din tara vecina. Astfel, la cererea deputatului basarabean Gheorghe Susarenco, s-a vehiculat chiar si un numar, 271, care ar reprezenta numarul moldovenilor care s-au intors, in ultimii cinci ani, in sicriu, din Rusia. Culmea, saptamana trecuta, Moscova a mai livrat un mort Republicii Moldova.

INTERVENTIE IN PARLAMENT. La 27 octombrie, la semnalul dat de presa din Republica Moldova, deputatul basarabean Gheorghe Susarenco a avut o interpelare in Parlament, cerand explicatii Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene. Curios lucru, saptamana trecuta, exact in timp ce ministerul respectiv formula un raspuns, in orasul Orhei, tot din Federatia Rusa, a mai sosit cadavrul unui tanar basarabean, mort, de asemenea, in conditii suspecte. Oamenii simpli sunt neputinciosi in fata unor asemenea cazuri. Ei povestesc speriati cum rudele lor, in special tinerii, pleaca la Moscova sa construiasca vile, iar in multe randuri, cand vine ziua de plata, beneficiarul rus ii anihileaza: "Odata, o intreaga echipa de muncitori basarabeni a murit. Peste noapte au fost urcati intr-un vagon din metal, usile au fost legate cu sarma, iar vagonul incendiat. Apoi... in fiecare primavara, politistii culeg cadavrele necunoscutilor din padurile din jurul Moscovei".

REACTII. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe si Integrarii Europene din Republica Moldova, Valeriu Ostalep, a raspuns la interpelarea deputatului Gheorghe Susarenco privind numarul cetatenilor moldoveni decedati in Federatia Rusa, in ultimii ani. Potrivit statisticilor oficiale, in ultimii cinci ani, in aceasta tara au decedat 271 cetateni moldoveni. Reamintim ca Susarenco a cerut, in cadrul sedintei din 27 octombrie a Parlamentului Republicii Moldova, procurorului general, Valeriu Blaban, ministrului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, precum si sefului Serviciului Vamal, Nicolae Valcu, informatii detaliate privind numarul cetatenilor moldoveni ucisi sau decedati in Federatia Rusa. In context, Susarenco a intrebat cate dosare penale au fost intentate de catre organele de resort ale Federatiei Ruse pe motiv de omor sau disparitie fara urma a cetatenilor moldoveni, care este implicarea Ambasadei Republicii Moldova in problema respectiva si daca acest subiect va fi pus in discutie de catre autoritatile statului si cele bisericesti ale Republicii Moldova cu ocazia vizitei Patriarhului Moscovei si al intregii Rusii, Alexi al II-lea. Ministrul Ostalep a mentionat ca, din cele 271 cazuri de deces ale cetatenilor moldoveni in Rusia, in 65 au fost intentate dosare penale de catre organele de resort rusesti.

RUSIA IGNORA SITUATIA. "Protejarea intereselor cetatenilor nostri peste hotarele tarii este prioritatea activitatii Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene. In vederea obtinerii statisticilor oficiale, intalnim unele greutati, din motiv ca evidenta consulara este benevola. In cazul in care cetatenii nu trec prin aceasta procedura, este foarte greu de operat cu cifre exacte. De aceea, putem prezenta doar unele informatii cu un caracter general", a subliniat Ostalep. Referindu-se la gradul de implicare a Ambasadei Republicii Moldova la Moscova in cazurile de deces ale cetatenilor moldoveni in Rusia, Ostalep a declarat ca reprezentanta diplomatica monitorizeaza felul in care au loc procedurile penale respective si informeaza permanent rudele victimelor.

OCTOMBRIE ROSU
In luna octombrie a anului curent, mai multi tineri basarabeni, plecati la munca in Federatia Rusa, s-au intors acasa in sicrie. Trupurile unora dintre acestia purtau urme vizibile de violenta: gauri in cap, taieturi la nivelul gatului, maini sau picioare rupte, intepaturi... Igor Negrescu, 24 de ani, fost politist in Republica Moldova, a fost "livrat", de asemenea, familiei sale din raionul Telenesti, spunandu-se ca ar fi murit in urma unui infarct, fiindca ar fi ingurgitat o mare cantitate de cafea. Mama lui Igor (foto) a desfacut insa cosciugul si a constatat ca, de fapt, fiul sau murise din cauza unei lovituri in zona capului, o intepatura cu un instrument metalic langa ureche. Baiatul urma sa se insoare, insa cu banii de nunta, familia l-a inmormantat. Culmea, in raionul Telenesti, in octombrie, au fost "returnati" mai multi tineri morti in conditii asemanatoare. Si in Orhei au fost alte cateva cazuri de acest gen.
×