x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Politia nu cauta copii disparuti in week-end

Politia nu cauta copii disparuti in week-end

de Ionela Gavriliu    |    Ionut Dulamita    |    16 Ian 2006   •   00:00
Politia nu cauta copii disparuti in week-end

Un baiat de 11 ani a avut ghinionul sa plece de acasa in week-end. Mama a fost sfatuita la Politie sa-l caute singura pana luni, cand poate face sesizare.

Mariana Zapodeanu s-a dus sambata, de Sfantul Ion, la Sectia 9 de Politie pentru a anunta disparitia fiului ei Mihai. Politistul de serviciu a sfatuit-o sa-l caute singura timp de 48 de ore si abia luni sa faca sesizare la Biroul Urmariri.

Timp de doua zile, femeia a batut cartierul Pantelimon in cautarea baiatului ei de aproape 12 ani. A fost prin locurile unde credea ca s-ar putea afla si nu le-a verificat in ziua disparitiei, asa cum a invatat-o politistul. La inceput a intrebat discret la salile de internet unde stia ca fiul ei merge cu prietenii, aratand o poza mica acelora de acolo.

FUGA. Mihai Valentin Zapodeanu sau "Zapo", cum ii spuneau prietenii, a plecat de acasa vineri, 6 ianuarie, spunand ca merge la ziua de nastere a unui prieten. Mama spune ca in ziua respectiva baiatul venise acasa cu un hamster cumparat din Piata Delfin, pe care voia sa-l pastreze. Femeia nu a fost de acord si i-a zis sa duca animalul inapoi. "Asta-vara Mihai a mai adus acasa vreo doi «sobolani» pe care i-am tinut, dar mi-au ros canapeaua. Acum, ca a inceput scoala, i-am zis ca are alte prioritati." Mama spune ca avea o relatie de prietenie cu fiul ei si nu intelege cum de a putut sa-i faca una ca asta: "Ma simt ca si cum as fi fost tradata de cel mai bun prieten".

Baiatul a iesit din casa imbracat doar intr-o bluza pentru a merge la ziua de nastere a unui prieten si a zis ca se va intoarce pe la 10 seara. Nu s-a mai intors. Vazand ca nu mai vine, mama s-a dus sa-l caute la copilul sarbatorit. "Bunica pustiului cu petrecerea mi-a zis, cand am fost noaptea sa-mi caut copilul, ca nu e acolo. Batrana era buimaca de somn si n-a stiut despre ce copil era vorba." Mariana Zapodeanu a aflat abia mai tarziu de la copiii invitati la aceeasi petrecere ca Mihai a dormit, de fapt, in acea noapte acolo.

Timp de doua zile mama baiatului a batut Pantelimonul de la un capat la altul cu poza micutului in mana. S-a dus pe la Internet Caf...-uri, unde stia ca baiatului ii placea sa mearga, fiind pasionat de jocuri. A mers prin toate locurile unde alti copii ziceau ca l-au vazut, ca un adevarat detectiv. Nu l-a gasit.

PIERDERE DE VREME. Timp de doua zile, in care baiatul putea pati orice, Politia nu a facut nimic pentru gasirea lui. Mama a trebuit sa astepte ziua de luni, dupa cum au sfatuit-o politistii de la Sectia 9, pentru a face sesizare la Sectia 8, Biroul de Urmariri. "In nici un caz nu se mai asteapta 48 de ore pentru a incepe urmarirea unui copil. Politistul care se ocupa de caz face verificarile preliminare si uneori si in mai putin de o ora porneste urmarirea", a spus purtatorul de cuvant al Inspectoratului General de Politie (IGP), Catalin Popescu. In cazul lui Mihai, verificarile preliminare au fost facute de mama si au durat aproape 48 de ore.

In primele doua zile de la disparitie, baiatul s-a aflat la doi pasi de casa, intr-un internet caf..., pe care-l frecventa. Aici a dormit doua nopti, iar angajatilor salii de internet nu li s-a parut nimic suspect ca un baiat de 11 ani pierde noptile la jocuri si nu se duce acasa sa doarma. Pentru ca ceilalti copii din sala l-au anuntat ca mama il cauta disperata, baiatul a disparut din zona, iar Mariana Zapodeanu nu a mai auzit nici macar un zvon despre fiul ei.

MANIA INTERNETULUI. Asta pana sambata (n. red. - 14 ianuarie), cand copilul a fost gasit de Sectia 7 de politie la un internet caf... din Colentina, la cateva statii mai incolo de blocul in care locuia.

Mama lui Mihai se afla, ca in fiecare seara dupa serviciu, la lipit afise in cartier cu chipul copilului ei. A fost sunata de agentul-sef Cristian Nita de la Biroul Urmariri din Sectorul 2. "V-am gasit copilul", a spus vocea din receptor. Femeia a inceput sa planga, coplesita de emotiile ultimelor zile. "Imi vine sa rad si sa plang in acelasi timp", a marturisit Mariana.

La ora 18:00, copilul de aproape 12 ani a fost adus la Sectia 8 de politie de agentul Cristian Nita. Baiatul purta o geaca cat el de mare, desi atunci cand a plecat de acasa avea pe el doar un pulover cu fermoar: "Eram sigura ca o sa se descurce, nu statea el dezbracat pe gerul asta", spune cu emotie mama. Baiatul e obosit si palid, iar la vederea mamei incepe sa planga. Agentul Nita nu a oferit detalii cu privire la modul in care baiatul a fost gasit la sala de internet, cunoscuta sub numele de "La Pastrama". "Important e ca l-am gasit si ca e bine, nu a fost abuzat", a spus acesta.

AVENTURA. Baiatul a povestit politistilor si mamei ca s-a imprietenit cu niste baieti de la internet caf...-ul respectiv si i-a mintit ca a fugit de la o casa de copii. Angajatii de acolo nu numai ca nu au anuntat Politia ca baiatul pierde noptile la ei, dar l-au pus sa spele pe jos ca sa-si castige mancarea pe care i-o dadeau zilnic si confortul de a dormi pe scaune. Mai mult, la aceeasi sala de internet a fost gasit un alt copil disparut de la 1 decembrie anul trecut din centrul de plasament "Luminita", Ricardo Sandu. "Politia a decis sa faca o campanie de constientizare a celor care lucreaza in internet caf...-uri ca sa sesizeze astfel de cazuri. Ei cred ca dau dovada de spirit umanitar, ca ii ajuta, dar totodata ii pun si la diverse munci, ceea ce nu este legal", a spus Popescu. Acesta a completat ca in aceste locuri copiii sunt considerati in primul rand clienti, de aceea angajatii ezita sa-i denunte.

MACAR PE VIITOR
"In nici un caz nu se mai asteapta 48 de ore pentru a incepe urmarirea unui copil. Politistul care se ocupa de caz face verificarile preliminare si uneori si in mai putin de o ora porneste urmarirea" - Catalin Popescu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General de Politie

CAMPANIE
"Politia a decis sa faca o campanie de constientizare a celor care lucreaza in internet caf...-uri ca sa sesizeze astfel de cazuri. Ei cred ca ii ajuta, dar ii pun si la munca, ceea ce nu este legal" - Catalin Popescu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General de Politie

INTERNET
In sectiunea "Copii disparuti" de pe site-ul Politiei Romane poza lui "Zapo" nu a aparut niciodata. Desi mamei lui Mihai i s-a promis ca poza fiului ei va fi pusa pe site cat mai repede, la o saptamana de la disparitie numarul celor inregistrati era neschimbat. Mama a verificat dupa cateva zile sa vada daca fiul ei apare la sectiunea "Copii disparuti". A cautat si la "Urmariti general". Nimic. Cand a cerut explicatii pentru acest fapt, politistii i-au spus ca poza a fost afisata pe site, dar, din cauza unor "defectiuni tehnice", a disparut. "Am auzit ca au fost probleme cu serverul nostru zilele trecute, asa ca e posibil ca poza sa nu mai fie din aceste cauze", a declarat purtatorul de cuvant al IGP, Catalin Popescu.

POLITIA MULTUMESTE JURNALULUI NATIONAL
INEFICIENTA. Copilul de 11 ani s-a plimbat timp de o saptamana sub nasul politistilor care il cautau
Inspectoratul General al Politiei Romane multumeste Jurnalului National pentru sprijinul pe care l-a oferit Politiei si familiei Zapodeanu in cautarea lui Mihai. Reporterii Jurnalului au mers impreuna cu mama baiatului in repetate randuri pentru a lipi afise cu chipul lui "Zapo" in cartierul Pantelimon, in toate zonele pe care le-ar fi putut frecventa un pusti de 11 ani. Politistii au apreciat mediatizarea acestui caz si s-au aratat dispusi pentru noi colaborari.
×