x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta, către noii procurori şefi ai României: Să nu vă uitaţi mult la televizor, să vă ţineţi de dosare. Să aplicaţi legea indiferent despre cine e vorba

Ponta, către noii procurori şefi ai României: Să nu vă uitaţi mult la televizor, să vă ţineţi de dosare. Să aplicaţi legea indiferent despre cine e vorba

de Veronica Micu    |    16 Mai 2013   •   10:48
Ponta, către noii procurori şefi ai României: Să nu vă uitaţi mult la televizor, să vă ţineţi de dosare. Să aplicaţi legea indiferent despre cine e vorba
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc şi preşedintele CSM, Oana Schmidt Hăineală, precum şi membrii Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, au participat, în această dimineaţă, la sediul Ministerului Public, la ceremonia de instalare în funcţii a noilor procurori-şefi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Şeful Executivului i-a sfătuit pe aceştia să nu se uite mult la televizor și să aplice legea indiferent despre cine este vorba.

„Nu aveți datorie la nimeni, nici la cel care v-a propus, nici la cine s-a numit. Să nu vă uitați mult la televizor, să vă țineți de dosare. Să aplicați legea indiferent despre cine e vorba, să nu mă auziți vorbind de dosare politice. Nu mai vreau scena de anul trecut cu procurori din vacanță care anchetează oameni de la țară. În partea bugetară vom face ca să aveți condiții bune. Nu e mai rău decât să ai șefi interimari”, a spus premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretele de numire în funcţii pentru cei şase procurori nominalizaţi la conducerea Parchetelor.  Şeful statului a declarat că i-a rugat pe procurori să lucreze în echipă.

Astfel, Laura Codruţa Kovesi, propusă la şefia DNA, Bogdan Licu, propus prim-adjunct al procurorului general, şi Codruţ Olaru, propus în funcţia de adjunct al procurorului general, Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al Românei, Alina Bica, propusă la şefia DIICOT, şi Elena Hosu, propusă procuror-şef adjunct la DIICOT, au primit aviz din partea președintelui.

"Am emis decret pentru nominalizarea tuturor celor șase propuși la parchete. Am avut discuții cu toți cei șase și, având în vedere că se află la vârful parchetelor, am avut mai multe mesaje. Primul, să facă echipă. Al doilea lucru, să ridice nivelul de eficiență și nivelul calitativ al luptei anticorupție, în special la nivel înalt. Al treilea, lupta împotriva crimei organizate. Am stabilit cu cei șase că ceea ce s-a întâmplat până acum în lupta anticorupție și cu crima organizată reprezintă standardul minim", a spus Băsescu.

Acesta a adăugat că a clasificat rezultatele de până acum în acest domenii drept bază minimă pentru că românii au așteptări mari de la justiție.

"Le-am cerut o bună cooperare cu celelalte instituții, cu cei care îi pot ajuta în atingerea obiectivelor. Faptul că am considerat rezultatele de până acum o bază minimă de plecare nu înseamnă că rezultatele au fost slabe, au fost bune, dar românii așteaptă mult mai mult", a mai spus Traian Băsescu.

Șeful statului a încheiat acest subiect spunând că cei șase procurori nu pot fi subordonați politic și că îi va sancționa public dacă, prin absurd, acest lucru se va întâmpla.

"Stăpânul procurorilor este legea, voi sancționa public orice abatere, dar din cei șase nu cred că vreunul vor intra în categoria de subordonați sau controlați politic. Nu există mecanismul de subordonare al procurorului față de un om politic", a mai spus președintele.

×