x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta neagă că ar fi semnat pentru desfiinţarea CC, DNA, ANI

Ponta neagă că ar fi semnat pentru desfiinţarea CC, DNA, ANI

de Mediafax    |    26 Iul 2012   •   12:02
Ponta neagă că ar fi semnat pentru desfiinţarea CC, DNA, ANI

UPDATE 15.27

USL mentioneaza, intr-un comunicat, ca anexa la protocolul semnat de USL si CNSC prezentata in presa nu face obiectul acordului de colaborare, ca nu a fost adusa la cunostinta conducerii Uniunii si foarte multe din punctele incluse pe aceasta anexa nu vor fi recunoscute de USL.
"Uniunea Social Liberala condamna manipularea mizerabila promovata in media, din zona presedintelui suspendat Traian Basescu, cu privire la acordul semnat intre USL si Consiliul National al Socieatii Civile (CNSC). O privire, nici macar foarte atenta, arata oricui ca ceea ce a semnat conducerea USL cu CNSC este o declaratie de intentie si nu are nicio legatura cu documentele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate. Anexa prezentata in presa nu face obiectul acordului de colaborare! Ea nu a fost adusa la cunostinta conducerii USL si foarte multe din punctele incluse pe respectiva Anexa nu vor fi recunoscute de USL", se arata intr-un comunicat al Uniunii transmis joi.
USL afirma "in mod ferm" ca "cel putin o parte din aceste puncte sunt inacceptabile pentru a fi parte a unei intelegeri intre organizatii care isi desfasoara activitatea intr-un stat democratic".
"USL sustine in mod ferm activitatea independenta a DNA, ANI si Curtii Constitutionale, precum si integritatea acestor institutii, dar si a intregului sistem de justitie din Romania. Activitatea si integritatea acestor institutii nu pot face obiectul niciunui protocol", se mai arata in comunicat.

Un document prin care 53 de asociatii sustineau desfiintarea CC, ANI si DNA, insotit de un acord semnat de liderii USL Victor Ponta, Daniel Chitoiu si Daniel Constantin a fost facut public, joi, premierul precizand ca acordul viza doar inceperea unor discutii si spunand ca e o intoxicare tipica PDL.

Acordul mentioneaza ca liderii USL sunt de acord, "in principiu", cu lista obiectivelor propuse de entuitatile componente ale CNSC, prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.

"Incepand din 18 iulie 2012, pana la debutul campaniei electorale parlamentare, fiecare punct va fi redactat de comun acord in forma defintiva, in baza discutiilor cu reprezentantii fiecarei structuri a CNSC care l-a propus", se mai arata in document.

"Este o intoxicare tipica de campanie a PDL-ului disperat ca pierde la referendum. Eu am semnat un acord de o pagina in care se spune foarte clar ca, incepand cu 18 iulie si pana la debutul campaniei electorale parlamentare, deci pana in noiembrie, fiecare punct va fi redactat de comun acord in baza discutiilor cu reprezentantii fiecarei structuri. In rest, nimic altceva nu am discutat, iar nebunii din astea cu desfiintat Curtea Constitutionala si...sunt bagate de la PDL si de la Basescu, disperati fiind ca pierd referendumul. E tipic, inctoxicarile tipice de la PDL de natura securista", a spus Ponta.

Intrebat daca USL intentioneaza sa desfiinteze Curtea Constitutionala, ANI si DNA, premierul a raspuns negativ.

"Nici vorba, cum sa luam in calcul asa ceva, dar acolo sunt 53 de asociatii si avem timp pana in noiembrie sa discutam cu fiecare. Cum sa desfiintezi DNA si Curtea Constitutionala ? Fiecare om mai exaltat poate sa ceara orice, dar noi am semnat ca am fost de acord cu un singur lucru: ca o sa discutam pana la inceputul campaniei electorale parlamentare. Nu am semnat nimic altceva si nici nu ne-a fost prezentat niciodata nimic altceva", a mai spus Ponta.

Consiliul National al Societatii Civile Romanesti (CNSC) a postat, in 12 iulie pe site-ul sau un document intitulat "Lista obiectivelor structurilor membre ale CNSC propuse viitoarei guvernari", prima pagina a acestuia avand sus, in ordine, scris "de acord" si numele lui Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin.

Organizatiile membre ale CNSC afirma ca vointa lor este sa obtina, prin orice mijloace legale, schimbarea regimului, adica demisia presedintelui Romaniei, alegeri anticipate separate si "adoptarea unor masuri ferme pentru a impiedica fraudarea alegerilor".

Pentru aceasta ele au un set de obiective imediate, printre care si restaurarea democratiei, in acest scop cerand "restaurarea democratiei constitutionale participative, interzicerea stricta a amestecului Executivului in deciziile Legislativului si ale puterii judecatoresti".

CNSC mai enunta: "Dreptul la justitie obiectiva prin interzicerea amestecului Executivului si politizarea actului de justitie, desfiintarea structurilor de politie politica de tip stalinist si a instrumentelor politice tip Curtea Constitutionala, ANI, DNA, CNSAS, etc. Incredintarea atributiunilor acestora structurilor statului deja existente".

De asemenea, CNSC propune respectarea dreptului la reprezentare parlamentara corecta prin anularea restrictiilor de tip politie politica si "lustratiilor", a "actualului sistem electoral ticalos si interzicerea migratiei parlamentare", depolitizarea structurilor militare de ordine publica, a invatamantului, justitiei, TVR si Radioului national, "depolitizarea conducerilor firmelor, societatilor si companiilor de stat, introducerea votului uninominal pur si, in Codul Penal, a unor pedepse mari pentru frauda electorala, mita electorala si fraudarea votului in Parlament.

Organizatiile din CNSC mai vor modificarea Constitutiei in sensul acordarii dreptului de suspendare a presedintelui de catre cetateni, printr-un milion de semnaturi, selectarea politicienilor pe baze profesionale, morale si diferentierea politicii de partid de politicile publice, renuntarea la reforma administrativa a judetelor.

O alta propunere este promulgarea unei legi a raspunderii prezidentiale ca CA al TVR sa aiba in componenta doi reprezentanti ai CNSC, iar intre membrii Consiliului de administratie ai TVR, dar si intre angajatii institutiei sa nu existe legaturi de gradul 1 sau 2 de rudenie.

Totodatam, cer "abrogarea HG-urilor si OUG-urilor care au stabilit renuntarea la drepturile prevazute in contractile colective de munca, sporuri, al 13-lea salariu, tichete de masa, vacanta, cresa, etc", dar si " acordarea drepturilor ce decurg din Legea Recunostintei 341/2004, cu eliminarea situatiilor discriminatorii, sesizate in normele de aplicare ale acesteia", precum si "renuntarea la "marea privatizare", adica la cedarea de catre statul roman a ultimelor proprietati ale statului".

CNSC reuneste 53 de asociatii, printre care Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR , Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), Federatia Nationala Unirea a Pensionarilor din Romania, Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, Sindicatul Tinerilor Profesori , Asociatia pentru Promovarea Principiilor Europene in Noile Structuri ale Societatii Romane, Asociatia Pro Concordia - Craiova, Asociatia Proprietarilor pe Legea 112 si a Chiriasilor din Casele Nationalizate, Sindicatul National al Revolutionarilor, Liga Nationala a Revolutionarilor din Decembrie 1989, Asociatia Romanilor din Olanda, Federatia UNITESA a Personalului din Invatamantul Universitar, Forumul diasporei de pretutindeni cu sediul la Washington, Asociatia Nationala a Pensionarilor din Serviciul Auxiliar de Specialitate din Cadrul Instantelor Judecatoresti si Parchetelor, Asociatia Nationala a Aviatorilor Profesionisti, Sindicatul Liber Semnale Rutiere Administratia Strazilor.

Colonelul in rezerva Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate a declarat, joi, pentru gandul.info ca obiective precum desfiintarea Curtii Constitutionale, a ANI, a DNA si a CNSAS au fost discutate cu liderii USL.

"Materialul este din ianuarie l-am discutat cu liderii USL pana in luna aprilie, urmand sa-l semneze ei atunci. Lista a ramas neschimbata, iar ei l-au semnat, iar o parte din obiective au fost indeplinite", a declarat colonelul in rezerva Mircea Dogaru.

El a precizat ca liderii USL nu au avut obiectii asupra niciunui punct cuprins in acest document.

"Curtea Constitutionala, ANI, DNA sunt instrumente staliniste politice. Noi spre exemplu suntem in proces cu Curtea Constitutionala de doi ani negandu-i dreptul la existenta pe baza faptului ca legea de functionare a Curtii Constitutionale excede Constitutia. Toate legile aparute cu aprobarea acestor indivizi care nu au nicio legatura cu justitia, sunt nule de drept", a subliniat Dogaru.

×