Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca vanzarea companiei Cupru Min s-a facut pe o suma derizorie. Co-presedintele USL a afirmat ca valoarea zacamantului de cupru este de circa 20 de miliarde de euro, compania putand sa obtina in fiecare an aproape 100 de milioane de euro, timp de 30 de ani.
"Cel mai important este ca si astazi, cand se va semna contractul Cupru Min, nu se stie cine este in spatele companiei care a castigat licitatia. Vanzarea companiei s-a facut pe o suma derizorie, unei firme de apartament. Pretul de vanzare al societatii este considerat bun doar de premierul Ungureanu. Nu s-a facut o evaluare la standarde europene. Premierul Ungureanu si purtatorul de cuvant al Guvernului au prezentat Cupru Min ca fiind o gaura neagra. Tin sa precizez ca societatea Cupru Min a avut o rata de profitabilitate de peste 15%, in ultimii ani, in conditiile in care au fost doi ani de criza. Ungureanu vorbeste de aceasta companie ca fiind plina da datorii. Aceste datorii ar putea fi acoperite de Cupru Min in maxim doi ani, folosind profitul. Pretul unei singure telegondole din Muntii Parang este de 68 de milioane de euro. S-a vorbit si despre 90 de milioane de euro necesare pentru investitii. Guvernul a dat dublul acestei sume primarilor si baronilor PDL pentru ca acestia sa ramana in partid", a declarat Victor Ponta.
Liderul PSD a precizat ca Guvernul putea accesa fonduri europene prin care investitiile pentru retehnologizare puteau fi acoperite. "Cupru Min putea sa ramana in proprietatea Romaniei. Orice banca putea finanta planul de investitii", a spus Ponta, care a precizat ca valoarea zacamantului de cupru este de circa 20 de miliarde de euro si ca societatea Cupru Min putea sa obtina in fiecare an aproape 100 de milioane de euro, timp de 30 de ani.
"Daca Guvernul va semna acest contract ilegal, exista posibilitatea actiunilor juridice, de reziliere a contractului. In acelasi timp, cei vinovati de aceasta situatie trebuie sa raspunda pentru aceasta grava prejudicire a intereselor nationale", a incheiat presedintele PSD.
La inceputul saptamanii trecute, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Pentru stabilirea pretului de pornire la licitatie a fost aplicata metoda activului net corectat, in care bunurile necesare exploatarii sunt evaluate diferit de activele considerate fara valoare, si a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, in conditiile in care compania, care detine exploatarea Rosia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei si care a intrat pe profit in ultimii doi ani, a fost tratata de stat ca fiind in stare de faliment si criza de lichiditati.