Corespondenţă din Chişinău
Societatea civilă din Republica Moldova încearcă să implementeze
practica europeană de purificare a Legislativului în perspectiva
alegerilor parlamentare din primăvară. Organizaţiile neguvernamentale
vor să ceară partidelor să-i excludă din listele electorale pe
candidaţii dubioşi, dar întâmpină dificultăţi din partea unor actori
importanţi.
Un grup de organizaţii neguvernamentale influente de la Chişinău şi-au unit eforturile în vederea monitorizării listelor electorale ale partidelor care se vor implica în alegerile parlamentare de anul viitor. Directorul de program al Fundaţiei "Soros Moldova", Olesea Stamate, a declarat că monitorizarea listelor concurenţilor electorali va fi realizată în cadrul campaniei "Pentru un Parlament curat", similară cu cele care s-au desfăşurat în România, Bulgaria şi Croaţia.
Recent, autorii iniţiativei i-au invitat la discuţii pe toţi liderii partidelor politice, cărora le-au comunicat criteriile de evaluare a candidaţilor nedemni pentru funcţia de deputat. Printre acestea se numără traseismul politic, averea necorespunzătoare veniturilor declarate, utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal şi comportamentul nedemocratic.
ONG-urile urmează să semneze acorduri de colaborare cu toate partidele. Formaţiunile politice partenere vor fi avantajate întrucât vor primi, în prealabil, concluziile experţilor, având posibilitatea să retragă de pe listele electorale candidaţii dubioşi înainte ca rezultatele monitorizării să fie făcute publice.
PRO ŞI CONTRA
Reprezentaţii partidelor care au acceptat invitaţia la discuţii au apreciat iniţiativa societăţii civile. Liderul Partidului Liberal-Democrat, Vladimir Filat, a spus că "acţiunea de purificare a Parlamentului este benefică nu doar pentru partide, dar în primul rând pentru alegători", iar purtătorul de cuvânt al Alianţei Moldova Noastră, Victor Osipov, a spus că partidul pe care îl reprezintă "este interesat de o analiză a listelor electorale ale tuturor partidelor în condiţiile unei prezenţe masive şi de lungă durată a comuniştilor la putere". Şi preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Moldova, Eugen Ştirbu, a salutat iniţiativa societăţii civile şi i-a asigurat pe autori de tot sprijinul necesar.
Reprezentanţii Partidului Comuniştilor şi ai Partidului Popular Creştin-Democrat au ignorat, însă, invitaţia la discutarea acestei iniţiative.
Listele electorale ale partidelor din Republica Moldova vor fi monitorizate de experţii Fundaţiei "Soros", ai Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, ai Centrului de Investigaţii Jurnalistice, ai Centrului Independent de Jurnalism, ai Asociaţiei Presei Independente, ai Centrului de analiză şi investigaţii jurnalistice şi de cei ai Centrului "Acces-info".
Citește pe Antena3.ro