x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premierul Nicolae Ciucă: De Ziua Bucovinei, mesajul trebuie să fie unul de unitate

Premierul Nicolae Ciucă: De Ziua Bucovinei, mesajul trebuie să fie unul de unitate

28 Noi 2021   •   10:30
Premierul Nicolae Ciucă: De Ziua Bucovinei, mesajul trebuie să fie unul de unitate
Sursa foto: Lucian Alecu

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de Ziua Bucovinei. Premierul a vorbit despre unitate, despre istorie, dar și despre criza sanitară.

Mesajul a fost publicat pe portalul Guvernului României.

„Marcăm astăzi 103 ani de la realipirea ținutului Bucovinei la România-Mamă, un act istoric care a precedat, în 1918, cu doar câteva zile, un alt moment de suflet pentru neamul românesc și cel mai important al istoriei noastre, Marea Unire. După aproape un secol și jumătate de ocupație străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a teritoriului românesc. Indiferent de contextul politic, au continuat să simtă și să gândească românește pe întreg ținutul bucovinean”, scrie în mesajul premierului.

Nicolae Ciucă a vorbit despre tradiții și despre „încărcătura istorică” a regiunii.

„Frumusețea aparte a Bucovinei, tradițiile încă vii, valorile culturale și toată încărcătura istorică a acestor locuri ne încântă sufletul, fac parte din identitatea noastră ca români și ne reprezintă în fața întregii lumi. Avem o datorie sfântă să păstrăm intacte toate aceste valori, din respect față de strămoși și pentru a duce mai departe povestea acestui leagăn al Moldovei istorice”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Premierul a menționat și pandemia de COVID 19.

„De Ziua Bucovinei, mesajul trebuie să fie unul de unitate. Contextul crizei sanitare ne obligă să luăm cele mai bune măsuri pentru a trece cu bine de această perioadă. Împreună putem reuși!”, este concluzia premierului Nicolae Ciucă.

După prăbușirea monarhiei austro-ungare, Consiliul Național al Bucovinei s-a întrunit la 28 noiembrie 1918 și a hotărât în majoritate unirea cu România. Unirea Bucovinei cu România este recunoscută oficial, în 1919, printr-un tratat de pace. În iunie 1940, nordul Bucovinei este ocupat de Uniunea Sovietică.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca