x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele CJ Covasna vrea schimbarea denumirii Jandarmeriei Judeţene din "Gheorghe Doja" în "Dozsa Gyorgy"

Preşedintele CJ Covasna vrea schimbarea denumirii Jandarmeriei Judeţene din "Gheorghe Doja" în "Dozsa Gyorgy"

09 Iun 2014   •   14:06
Preşedintele CJ Covasna vrea schimbarea denumirii Jandarmeriei Judeţene din "Gheorghe Doja" în "Dozsa Gyorgy"

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor (UDMR), a declarat că va adresa un memoriu conducerii Ministerului Afacerilor Interne prin care va solicita schimbarea denumirii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Covasna din 'Gheorghe Doja' în 'Dozsa Gyorgy'.

Tamas Sandor a spus că Dozsa Gyorgy s-a născut în localitatea Dalnic, din actualul judeţ Covasna, într-o familie de nobili maghiari şi insistă ca numele acestuia să fie consemnat în limba maghiară.

'În ultimii 500 de ani, persoana lui Dozsa Gyorgy a născut controverse, deoarece mulţi i-au contestat originea, numele şi rolul său social, el însuşi trăind între două limite, cel al curajului şi al violenţei. Însă un singur lucru este cert: Dozsa Gyorgy este al nostru, a fost un maghiar-secui, născut într-o familie nobiliară. Insistăm asupra numelui maghiar al celui care s-a născut odinioară la Dalnic, din acest motiv, sub semnul anului memorial, mă voi adresa în scris ministrului Afacerilor Interne, rugându-l să facă demersuri pentru înlocuirea numelui de Gheorghe Doja cu cel de Dozsa Gyorgy în denumirea Jandarmeriei Judeţene', a afirmat luni Tamas Sandor, citat de Agerpres

Anul acesta se împlinesc 500 de ani de la moartea lui Gheorghe Doja, care în anul 1514 a condus o mare răscoală ţărănească împotriva proprietarilor de pământ. Răscoala a fost înăbuşită în sânge, iar liderul ei a fost prins, torturat şi executat, fiind aşezat pe un tron de fier înroşit în foc.

În memoria lui, autorităţile locale au dezvelit recent o placă comemorativă din bronz pe zidul Centrului cultural din localitatea Dalnic.

×