x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele CJ Hunedoara, adus la DNA pentru audieri în dosarul de trafic de influenţă

Preşedintele CJ Hunedoara, adus la DNA pentru audieri în dosarul de trafic de influenţă

03 Dec 2014   •   12:03
Preşedintele CJ Hunedoara, adus la DNA pentru audieri în dosarul de trafic de influenţă

DNA Alba îl audiază pe preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, în dosarul în care este suspectat de abuz în serviciu, trafic şi cumpărare de influenţă. Mircea Moloţ a ajuns la sediul DNA Alba Iulia în jurul orei 11.30, fiind adus cu o dubă a Jandarmeriei.

Mircea Moloţ este audiat în dosarul de corupţie în care în 7 noiembrie au fost făcute percheziţii la CJ Hunedoara, la locuinţa din Deva a lui Moloţ, precum şi la sediile a şapte firme, tot din Deva.

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că Mircea Moloţ este urmărit penal pentru trafic de influenţă în formă continuată, luare de mită, infracţiunea de fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; spălare de bani în forma instigării, deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat. Dosarul îl vizează şi pe vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint, care are calitatea de suspect, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani în forma instigării.

Potrivit surselor citate, la sfârşitul anului 2011, în calitate de preşedinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloţ şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra lui Victor Arion - director general al SC Apaprod SA Deva, societate al cărui acţionar majoritar este CJ Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din judeţ, în scopul avantajării SC Viva Construct SRL Deva, în cadrul procedurii de atribuire a contractului 'Măsuri temporare pentru tratarea apei uzate în Deva şi Hunedoara prin aerarea artificială a apei uzate deversate în râurile Mureş şi Cerna prin canalele deversate de la staţiile de epurare a apei uzate' şi a permis demararea lucrărilor înaintea finalizării procedurii de achiziţie.

În schimbul sprijinului oferit, Victor Axinte, administrator şi acţionar al SC Viva Construct SRL, a cedat execuţia unei părţi din lucrările pe acest contract către SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, societate controlată direct în calitate de asociat şi administrator de către Roberto Patrik Venter - ginerele lui Moloţ.

De asemenea, Mircea Moloţ şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra lui Victor Arion, pentru ca, în schimbul unui alt contract, societatea acestuia să asfalteze o stradă din satul Mărtineşti, unde Moloţ deţine un imobil.

Sursele judiciare au mai declarat că în perioada 2010-2014 Mircea Moloţ a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice legal aprobate pe proiecte au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară, dar erau controlate de către persoane din cercul său relaţional, respectiv ginerele Roberto Venter şi alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi.

De asemenea, la data de 19 octombrie 2014, Mircea Moloţ s-a folosit de autoritatea sa de preşedinte al CJ Hunedoara şi de funcţia de conducere într-un partid pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul comunei Turdaş, judeţul Hunedoara, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot.

La percheziţiile din 7 noiembrie, procurorii DNA au găsit în biroul lui Mircea Moloţ din cadrul CJ Hunedoara un document clasificat secret de stat nivel 'secret', document interzis la deţinere de către persoane neautorizate.

×
Subiecte în articol: mircea molot cj hunedoara