x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele Partidului Popular Maghiar vrea o “Românie federală'

Preşedintele Partidului Popular Maghiar vrea o “Românie federală'

25 Iul 2014   •   17:24
 Preşedintele Partidului Popular Maghiar vrea o “Românie federală'

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor, a declarat azi că în Ardeal ţelul este crearea unui sistem de autonomii şi că formaţiunea pe care o reprezintă îşi imaginează 'o Românie federală'. 

Toro T. Tibor a criticat UDMR pentru că nu a făcut nimic pentru politica naţională maghiară în ultimii 10-15 ani de când se află la guvernare şi a adăugat că alegerile prezidenţiale din România sunt extrem de importante şi reprezintă o ocazie pentru maghiari să îşi facă cunoscute solicitările şi să spună care sunt aşteptările lor de la statul român. 

'Să spunem, pentru loialitatea maghiarilor, ce trebuie să facă statul român pentru noi (...) Vom putea vorbi despre autonomie, despre drepturile colective. (...) Loialitatea se manifestă prin faptul că plătim dări, impozite, la modul mult mai serios decât românii şi avem aşteptări şi putem spune ce fel de Românie ne imaginăm noi. PPMT îşi imaginează o Românie federală, care acum este un subiect tabu', a susţinut Toro T. Tibor, citat de Agerpres.

Liderul PPMT a afirmat că aceste mesaje trebuie să ajungă şi la societatea românească, nu doar la maghiari sau la comunitatea internaţională, exprimându-şi pesimismul că liderul UDMR, Kelemen Hunor, care va candida la prezidenţiale, se va putea achita de această sarcină. 

'PPMT, dacă nu va primi garanţii că se poate achita de sarcini, atunci vom avea un candidat propriu. Încă nu am decis', a conchis Toro T. Tibor. 

Tema autonomiei este dezbătută pe larg în penultima zi a lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, la lucrări fiind prezenţi reprezentanţi ai mai multor regiuni autonome din Europa.

×