x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele vrea drepturi de manelist

Preşedintele vrea drepturi de manelist

de Miruna Pasa Petru    |    29 Ian 2008   •   00:00

Şeful statului, Traian Băsescu, a cerut instanţei supreme să anuleze sancţiunea pe care i-o dăduse Consi­liul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce a făcut-o “ţigancă împuţită” pe jurnalista Andreea Pană.

Cazul “Ţigancă împuţită”


Şeful statului, Traian Băsescu, a cerut instanţei supreme să anuleze sancţiunea pe care i-o dăduse Consi­liul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce a făcut-o “ţigancă împuţită” pe jurnalista Andreea Pană. În apărarea sa, preşedintele a “cerut”, printre altele, acelaşi tratament şi aceleaşi drepturi pe care le-a avut un alt cercetat de CNCD... manelistul Adi de la Vâlcea. Potrivit recursului, Adi de la Vâlcea s-a aflat într-o situaţie similară cu cea a şefului statului, dar nu a pri­mit nici o sancţiune, pe motiv că afir­ma­ţiile sale discriminatorii ale sale nu au fost făcute în public, ci într-un mediu privat. Este vorba despre sintagma “cioară” folosită de manelist în  cântecul “Liga campionilor, interzisă ciorilor”, interpretat la o petrecere. Consiliul a stabilit în acest caz că difuzarea în presă a versurilor dicriminatorii nu-i pot fi imputate lui Adi de la Vâlcea.

 

Folosind acest exemplu, Băsescu susţine că “dis­cu­ţia privată” purtată în maşină cu soţia a fost înregistrată fără ştirea sa pe telefonul mobil pe care i-l luase Andreei Pană. Mai mult, preşedintele susţine că vina exclusivă a pu­blicării acestor afirmaţii aparţine postului de televiziune care a difuzat conţinutul dis­cu­ţi­ei: “Subsemnatul m-am împotrivit ca această afirmaţie să fie dată pu­blicităţii. Am conside­rat că trebuie să rămână în sfera strict privată afirmaţiile făcute cu prilejul unei descărcări nervoase”. În primă instanţă, Curtea de Apel Bucureşti a confirmat sancţiunea aplicată de CNCD, pe motiv că şeful statului, în calitate de persoană pu­blică, trebuie să-şi controleze limbajul în orice situaţie, inclusiv în discuţiile private.

×
Subiecte în articol: observator