Contractele futures pe țiței Brent cu scadența în septembrie, care urmează să expire vineri, au câștigat 2,30 dolari pentru a se tranzacționa la 109,44 dolari pe baril, după ce au atins cel mai ridicat nivel din 5 iulie. Contractul pentru octombrie a crescut cu 2,24 dolari, la 104,07 dolari.
Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2,20 dolari, la 98,62 dolari pe baril.
Ambele contracte sunt pe cale să înregistreze a doua lună de pierdere, în scădere cu 4,7%, respectiv 6,8%.
Un dolar mai slab și acțiuni mai puternice au oferit, de asemenea, sprijin prețului. O scădere a dolarului face ca petrolul să fie mai ieftin pentru cumpărătorii cu alte monede.
Acțiunile globale, care se mișcă adesea în tandem cu prețul petrolului, au crescut în speranța că înăsprirea monetară din SUA nu va fi atât de dură precum se aștepta inițial, după cifrele dezamăgitoare privind creșterea economică.
Un sondaj Reuters a prognozat că petrolul Brent și cel american vor ajunge la o medie de 105,75 dolari și, respectiv, 101,28 dolari pe baril în acest an.
Un factor cheie va fi următoarea reuniune a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților conduși de Rusia, grupați sub numele de OPEC+, care va avea loc pe 3 august.
Surse din OPEC+ au declarat că grupul va lua în considerare menținerea producției de petrol neschimbată pentru luna septembrie, iar două surse din OPEC+ au declarat că se va discuta o creștere modestă.
O decizie de a nu crește producția ar dezamăgi Statele Unite, după ce președintele american Joe Biden a vizitat Arabia Saudită în această lună în speranța de a ajunge la un acord pentru a deschide robinetele.
Cu toate acestea, analiștii au declarat că ar fi dificil pentru OPEC+ să crească oferta, având în vedere că mulți producători se luptă deja să respecte cotele de producție.
(sursa: Mediafax)