x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Previziuni raport de ţară - UE nu va pedepsi România

Previziuni raport de ţară - UE nu va pedepsi România

02 Feb 2008   •   00:00

Estimările făcute joi de ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, cu privire la conţinutul raportului de ţară, ce urmează a fi dat publicităţii de Comisia Europeană, par să fie foarte aproape de realitate. El a precizat că nu crede că împotriva României va fi activată clauza de salvgardare, deşi combaterea marii corupţii încă reprezintă o problemă pentru ţara noastră.



Estimările făcute joi de ministrul interimar al Justiţiei, Teodor Meleşcanu, cu privire la conţinutul raportului de ţară, ce urmează a fi dat publicităţii de Comisia Europeană, par să fie foarte aproape de realitate. El a precizat că nu crede că împotriva României va fi activată clauza de salvgardare, deşi combaterea marii corupţii încă reprezintă o problemă pentru ţara noastră.


FÅRÅ ACTIVAREA CLAUZEI. Surse comunitare, citate de Reuters, confirmă acest lucru. Comisia Europeană va cere României şi Bulgariei săptămâna viitoare să combată corupţia şi infracţiunile mai eficient, însă nu va adopta măsuri punitive împotriva celor două noi state membre UE, au declarat vineri sursele citate. Executivul european va publica luni un raport interimar privind reforma sistemului de justiţie şi al afacerilor interne din cele două ţări riverane Mării Negre, care au aderat la UE anul trecut.

"Raportul va sublinia lacunele, dar nu va sugera activarea clauzei de salvgardare", a declarat o sursă din cadrul comisiei. Potrivit tratatelor de aderare semnate de Bulgaria şi România, statele Uniunii Europene pot refuza recunoaşterea automată şi implementarea deciziilor instanţelor civile şi penale sau mandatele de arestare emise de România şi Bulgaria dacă nu îndeplinesc o serie de standarde în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate. Teodor Meleşcanu a precizat şi el încă de joi că "raportul nu va fi nici negativ, nici pozitiv", în el arătându-se "ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut". (Violeta Fotache)


DNA BINE, ANI?! Apropo de ce s-a realizat, raportul va menţiona că DNA se află pe drumul cel bun în privinţa investigaţiilor, dar  mai sunt necesare eforturi pentru combaterea eficientă a corupţiei la nivel înalt, dar şi a corupţiei la nivel local. Conform unor surse UE, citate de Mediafax, raportul va menţiona că ANI nu este încă funcţională, fapt perfect adevărat. Documentul va conţine referiri şi la conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, cu recomandări pentru strategia de resurse umane a instituţiei aşteptată în 2009, fiind observate unele întârizeri în numirea judecătorilor şi a procurorilor. Vor exista critici referitoare la amendamentele introduce în Codul de Procedură Penală. Absenţa unui ministru plin la Justiţie a putut fi considerată la un moment dat un semnat al lipsei de progres, dar ea nu va fi comentată în raport, deoarece CE nu doreşte să se implice în dezbateri şi speculaţii şi nu intenţionează să ia partea nici unei tabere politice.


GUVERNUL ARE UN PLUS. Raportul conţine însă o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte dialogul cu Guvernul şi nu va menţiona eventuala aplicarea a clauzei de salvgardare, axându-se cu precădere pe fapte. Strategiile anticorupţie adoptate de guvernele român şi bulgar vor fi menţionate în raport, fiind reliefate elementele de insuficienţă ale acestor planuri de acţiune. Raportul va fi structurat în patru părţi, el va începe cu o scurtă evaluare a planului de acţiuni, ulterior vor fi menţionate aspecte factuale legate de fiecare dintre cele patru obiective asumate de România. A treia parte se va axa pe sprijinul acordat României atât în fonduri PHARE, cât şi în asistenţă tehnică, iar partea finală va fi o concluzie care va sublinia că, deşi se înregistrează progrese, există multe neajunsuri, mai ales în ceea ce priveşte corupţia la nivel înalt, considerată un domeniu în care nu au fost încă demonstrate rezultatele necesare.


RAPORT NENEGOCIAT. Sursele citate au precizat că textul Raportului nu a fost negociat cu guvernele statelor membre în nici o privinţă, în schimb Comisia a încercat, pentru a evalua cu acurateţe situaţia, să coopereze până în ultimul moment cu autorităţile pentru obţinerea de informaţii. Surse UE au mai precizat că scopul Guvernului este de a depune eforturi pentru realizarea obiectivelor pe care şi le-a asumat, iar Comisia Europeană doreşte să vadă cum poate sprijini demersurile Executivului în acest sens.

×
Subiecte în articol: observator