x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul Gutău condamnat la închisoare

Primarul Gutău condamnat la închisoare

de Andreea Căprescu    |    27 Ian 2010   •   00:00
Primarul Gutău condamnat la închisoare

UPDATE. Mircia Gutău şi Nicolae Dicu au părăsit arestul poliţiei vâlcene în jurul în jurul orei 13.15, după efectuarea tuturor procedurilor obligatorii legale. Înainte de tranferul la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Colibaşi, ei au fost vizitaţi de prieteni şi familie.

Poliţiştii vâlceni susţin că nu i-au încătuşat pe cei doi edili în timp ce i-au escortat spre penitenciar. "Din arest şi până la maşină erau trei sau patru metri distanţă şi nu s-a impus încătuşarea celor doi. Aşa cum este normal, în mână aveau plase, bagaje. Pot spune că erau înconjuraţi de aproape zece poliţişti în curtea inspectoratului şi nu s-a considerat necesară această măsură", a declarat comisarul Gabriel Ciobotoiu, reprezentantul IPJ Vâlcea. 





Mircia Gutău (PDL), actualul primar al municipiului Râmnicu-Vâlcea, a fost condamnat ieri de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la trei ani şi jumătate de puşcărie pentru luare de mită. Condamnarea este o premieră naţională, fiind primul primar PD-L care va merge după gratii.

Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi complicele său, Nicolae Dicu, fost viceprimar al Râmnicului. După două amânări consecutive, magistraţii ICCJ au admis recursul formulat de procurorii DNA, iar în urma rejudecării a fost desfiinţată decizia de fond, pronunţată în 18 iunie 2007 de Tribunalul Alba-Iulia. Potrivit hotărârii ICCJ, în cazul primarului judecătorii au scăzut din condamnare perioada reţinerii acestuia şi cea în care a fost arestat preventiv (7 iulie-10 noiembrie 2006). Cei doi edili condamnaţi pentru fapte de corupţie vor suporta cheltuielile de judecată, în valoare de 1.500 de lei, şi îi vor plăti denunţătorului Constantin Popescu echivalentul în lei a 5.000 de euro. Decizia ICCJ este definitivă şi irevocabilă.

"CEA MAI TĂMPITĂ DECIZIE"

Contactat telefonic, Mircia Gutău a izbucnit în lacrimi. "Asta-i viaţa! Cei nevinovaţi merg la puşcărie, iar cei vinovaţi sunt liberi. Dar nu avem ce face... vom executa pedeapsa şi vom merge la închisoare. Este nedrept, pentru că eu nu am pus mâna pe acei bani! E cea mai tâmpită decizie luată vreodată de justiţia română!", a declarat pentru Jurnalul Naţional primarul condamnat. Pe de altă parte, Constantin Popescu, denunţătorul celor doi edili, crede că în sfârşit s-a făcut dreptate. "Îmi pare rău că a rămas oraşul mutilat. O să chem înapoi la muncă miile de oameni trimise în somaj din cauza lui Gutău. Nu mă bucur că va face puşcărie, ci că justiţia din România începe să funcţioneze. Dovezile din dosar erau mult prea concludente", a afirmat Popescu.

DOSARUL AMÂNĂRILOR

În anul 2006, vicele Dicu a fost filmat în timpul unui flagrant DNA, primind în toaleta unui hotel 20.000 de euro de la omul de afaceri Constantin Popescu, care solicită municipalităţii o autorizaţie de construcţie. Potrivit rechizitorului, cei doi edili îi ceruseră lui Popescu 50.000 de euro, o parte din bani urmând să ajungă la primar. Procesul în cazul Gutău - Dicu a început la Tribunalul Vâlcea în septembrie 2006, cu cei doi inculpaţi în stare de arest preventiv. Apoi, a fost strămutat la Tribunalul Alba, unde a continuat, Curtea de Apel Alba-Iulia dispunând judecarea lui Mircia Gutău şi a lui Nicolae Dicu în stare de libertate. În iunie 2007, instanţa din Alba i-a declarat nevinovaţi pe cei doi inculpaţi, după ce avocaţii apărării au invocat inadmisibilitatea probelor audio-video pe motiv că autorizaţia de interceptare ar fi fost aprobată nu de preşedintele Tribunalului Vâlcea, ci de adjunctul acestuia. DNA a declarat apel.

După arestarea lor preventivă în vara anului 2006, Gutău şi Dicu au fost excluşi din PD. Reprimit în partid în 2008, Gutău a candidat din nou şi a fost reales primar al municipiului Râmnicu-Vâlcea, din primul tur cu 71,69% din voturi.

Alegeri în 90 de zile
Prefectul de Vâlcea, Traian Ungureanu, regretă condamnarea lui Mircia Gutău. "Este dureros că va trebui să pun în aplicare dispoziţia de încetare a mandatului său de primar, când el m-a făcut prefect. De ce să spun poveşti? M-a numit Guvernul, dar el m-a recomandat. În următoarele zile, în consiliul local se va alege un viceprimar care să-i ţină locul", a declarat Ungureanu. Alegerea unui nou primar se va face în termen de 90 de zile. Tribunalul Alba a emis aseară mandate de arestare pe numele lui Mircia Gutău şi a lui Nicolae Dicu, urmând ca IPJ Râmnicu-Vâlcea să le pună în aplicare. Instanţa a dat în regim de urgenţă şi un ordin de interzicere a părăsirii teritoriului ţării pentru cei doi condamnaţi. Liderul PD-L, premierul Emil Boc, a anunţat aseară că, fiind condamnat, Gutău va fi exclus din partid în baza statutului şi a adăugat că sufleteşte simte doar tristeţe pentru situaţia colegului său.

"Este o hotărâre surprinzătoare, atât timp cât două instanţe au considerat că nu există nici măcar o probă care să ne incrimineze. E o înscenare crasă a unor oameni fără scrupule! Vom încerca să ne căutăm dreptatea pe toate căile posibile"
Nicolae Dicu


×
Subiecte în articol: observator