x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inocens - Primul cavaler daco-roman încreştinat

Inocens - Primul cavaler daco-roman încreştinat

26 Iun 2014   •   13:47
Inocens - Primul cavaler daco-roman încreştinat

Osemintele lui Inocens, primul cavaler daco-roman încreştinat, au fost transferate de la Muzeul de Istorie din Galaţi la Palatul Episcopal al Dunării de Jos din localitate, unde la iniţiativa arhiepiscopului Dunării de Jos, ÎPS Casian, vor deveni temelia viitorului Muzeu al Dunării de Jos, un muzeu al contemplării vechimii creştinătăţii în această zonă.

Mormântul lui Inocens, un tânăr de aproximativ 30 ani, a fost descoperit, în 1976, în timpul săpăturilor arheologice din necropola romană de lângă Castrul Roman de la Barboşi (foto), situat pe un promontoriu la marginea Galaţiului.

În mormânt au fost descoperite trei monede romane de bronz, de pe vremea împăratului Claudius al II-lea Goticul, care a domnit între anii 268 şi 270, după Hristos, o fibulă romană, obiect ornamental folosit la prinderea tocii, pe care este inscripţionat cuvântul 'Inocens', dar şi un cătui, obiect din inventarul dacilor, care nu era folosit în ritualurile romanilor. Mormântul era orientat est-vest, iar mâinile erau aşezate pe piept, aşa cum este practica creştină. 

'De fapt, este un act de naştere al poporului român pentru că are toate elementele de identificare care îl legitimează ca dac, roman şi creştin', a declarat prof. univ. dr. Mihalache Brudiu, citat de Agerpres. După ce mormântul a fost preluat din teren şi arheologii s-au chinuit să ducă la Muzeul de Istorie din Galaţi mormântul cavalerului Inocens 'cu pământul lui', conservându-l ca atare, în urmă cu câţiva ani s-a găsit un director care a aşezat osemintele lui Inocens pe zgură de furnal. Pentru design!

În aceeaşi zonă, au mai fost descoperite însă şi alte dovezi ale încreştinării populaţiei daco-romane. 

Astfel, în cursul unor săpături efectuate în 1979-1980, Mihalache Brudiu  a descoperit, pe un promontoriu aflat la marginea Galaţiului, două ansambluri de fortificaţii şi un Castellum. Pe panta lină care duce spre promontoriu a fost descoperită o necropolă romană şi identificate 93 de morminte de incineraţie şi înhumaţie. 

Profesorul Brudiu spune că în mormântul unui roman găseşti o zi întreagă din viaţa lui, după obiceiul romanilor de a pune în sicriile celor duşi de pe această lume tot felul de obiecte care le-ar putea fi utile pe lumea cealaltă: de la truse de obiecte pentru baie la monede, podoabe, unelte, arme sau instrumente de scris. 

'Într-unul dintre morminte, care aparţinea probabil unui roman instruit, am descoperit instrumentele pentru scris: un stilus, un tub subţire, ascuţit la un capăt, cu care se scria pe plăcuţele acoperite cu ceară. La celălalt capăt se afla radiera, adică o lopăţică folosită la nivelarea stratului de ceară de pe plăcuţă dacă se greşea ceva la scris. În ornamentaţia acelui stilus apar doi peşti, simboluri creştine', a declarat Brudiu.

Osemintele lui Inocens şi celelalte obiecte creştine descoperite în Castrul Roman de la Barboşi vor fi expuse în viitorul Muzeu al Dunării de Jos, care va fiinţa în locul Muzeului de Arte Vizuale, clădirea şi parcul acestuia fiind retrocedate arhiepiscopiei Dunării de Jos. 

(foto Wikimapia)

×