Scumpirea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ, iar preţul la roşii şi la alte legume româneşti ar putea creşte cu 50%, potrivit preşedintelui Pro Agro, Alex Jurconi.
Într-un comunicat citat de AGERPRES, fermierii care folosesc energia termică produsă de RADET încep să îşi restrângă activitatea şi se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producţie.
Cel mai grav afectată de scumpire este sera de legume Leoser SA, membră a federaţiei Pro Agro şi a organizaţiei de producători Hortifruct.
'La finele anului trecut, Federaţia Pro Agro, alături de Leoser SA, a solicitat ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de acelaşi sprijin pe care îl au cei din alte state UE, unde se aplică un preţ diferenţiat al gigacaloriei pentru fermieri. Dialogul avut cu Primăria Capitalei şi cu domnul primar Sorin Oprescu a rămas fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. În faţa costurilor foarte mari, conducerea Leoser ne-a anunţat că, în lipsa unei soluţii, a decis să suspende activitatea de producţie şi trimiterea personalului din sere în şomaj. Este o lovitură fără precedent dată acestei ramuri agricole de tradiţie şi unui producător român de bază, care menţine un nivel rezonabil al preţului. Din primele noastre calcule, apreciem că roşiile şi celelalte legume româneşti se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piaţă din România, pentru care preţurile din Bucureşti sunt de referinţă', explică Jurconi.
Leoser SA urmează să pună în practică decizia de suspendare a activităţilor din sere în zilele ce urmează.
'Este inadmisibil ce se întâmplă. Vorbim de importanţa agriculturii ca domeniu strategic, dar băgăm în faliment cea mai mare seră din Europa. Mărirea preţului gigacaloriei ne pune în situaţia să nu putem continua activitatea.(...) Noi ne-am îndeplinit la zi obligaţiile faţă de statul român, în schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultaţi. În consecinţă, am luat decizia să închidem complet unitatea. 2000 de salariaţi vor rămâne fără locuri de muncă în mijlocul iernii. În acest moment, nu mai putem concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare, precum Turcia', a declarat directorul general al Leoser, Victor Niţu.
Consiliul de Administraţie al companiei solicită premierului începerea de îndată a unui dialog pentru găsirea unei soluţii, precum şi o întâlnire 'de urgenţă' cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, cu reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, ai Ministerului Agriculturii, Ministerului Finanţelor şi ai producătorului şi distribuitorului de energie termică.
SC Leoser furnizează peste 30.000 de tone de legume pe piaţa internă şi externă şi îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă de 90 de hectare.