x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PROCES CU MINISTERUL CULTURII / Chilian a câştigat!

PROCES CU MINISTERUL CULTURII / Chilian a câştigat!

de Diana Scarlat    |    28 Feb 2009   •   00:00
PROCES CU MINISTERUL CULTURII / Chilian a câştigat!

După mai bine de doi ani de luptă cu Ministerul Culturii, Florin Chilian a câştigat procesul împotriva acestuia. Curtea de Apel Bucureşti a recunoscut ieri dreptul de autor al artistului pentru piesa “Zece”, folosită în 2005 fără acordul său într-o campanie de încurajare a lecturii.



Ministerul Culturii este bun de plată în urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti, astfel încât Florin Chilian trebuie să primească 10.000 de euro cu titlul de daune. Ministerul are dreptul să atace hotărârea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 15 zile. Artistul ceruse daune de un milion de euro, susţinând că aceasta este cea mai mică sumă pe care Ministerul Culturii şi Cultelor a încheiat contracte pentru drepturi de autor cu “privilegiaţii”. De altfel, printre probele pe care Chilian le-a adus în acest proces se numără copia unui contract de un milion de euro şi cea a unuia de cinci milioane de euro.

“Florin Chilian a câştigat procesul şi despăgubiri de 10.000 de euro, dar nu suma, ci sentinţa în sine este cea mai importantă. Curtea de Apel a luat o măsură corectă după ce, iniţial, instanţa de fond a respins cererea. Cel mai interesant lucru este însă că Ministerul Culturii, care, teoretic, este protectorul drepturilor de autor, a încălcat aceste drepturi”, a declarat pentru Jurnalul Naţional Alexander Popa, avocatul artistului. Deşi a câştigat procesul, Florin Chilian este hotărât să facă tot el recurs. “Am primit de dimineaţă vestea câştigului, dar mi-am dat seama imediat că nu am nici un motiv de bucurie. Nu poţi să te bucuri că ai câştigat un proces prin care se demonstrează că Guvernul fură. De aceea voi merge mai departe şi voi face eu recurs, pentru că mă lupt de fapt pentru drepturile artiştilor români, care sunt muritori de foame în timp ce alţii le fură banii”, a declarat Florin Chilian pentru Jurnalul Naţional.

×
Subiecte în articol: observator chilian