x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procesul Patriciu vs. SRI va fi reluat

Procesul Patriciu vs. SRI va fi reluat

de Violeta Fotache    |    04 Noi 2010   •   00:00
Procesul Patriciu vs. SRI va fi reluat
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins joi excepţia de neconstituţionalitate invocată din oficiu de un complet de judecată al instanţei supreme.



Verdictul pus joi de CCR statuează că magistraţii au în continuare nevoie de certificate ORNISS pentru a avea acces la informaţiile clasificate din dosarele penale. Reamintim că procesul deschis de omul de afaceri Dinu Patriciu împotriva Serviciului Român de Informaţii (SRI) cu privire la interceptarea omului de afaceri pe o perioadă de câţiva ani de zile odată ajuns la instanţa supremă a fost suspendat până la pronunţarea unui verdict de către CCR. Concret, la 26 martie, completul de judecată investit cu soluţionarea acestei acţiuni - format din Florin Costiniu (între timp pensionat şI judecat pentru corupţie în cazul deputatului PSD Cătălin Voicu), Octavia Spineanu Matei şI Nina Grigoraş - a ridicat din oficiu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 2 - alineatul (2), articolului 7, articolului 25 - alineatul (1) şi articolului 34 - litera j) din Legea 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, adoptată de România pentru a răspunde derinţelor de aderare la NATO. Judecătorii au vrut să se constate că nu ar fi necesare, în cazul magistraţilor, autorizaţiile de acces la documente clasificate, respective cerfiticatele ORNISS care se obţin după o procedură specială de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. Joi, CCR a decis în unanimitate de voturi să respingă excepţia invocată de cei trei judecători, astfel că procesul Patriciu vs SRI va fi reluat la instanţa supremă, în recurs. Reamintim că Patriciu a cerut "daune morale şi reputaţionale de un milion de dolari", Tribunalul Bucureşti dispunând despăgubirea lui cu doar 50.000 de lei pentru că I s-a încălcat dreptul la viaţă intimă (art. 8 CEDO).

Verdictul a fost menţinut şI de Curtea de Apel Bucureşti, dar numai după ce un al treilea magistrat a fost chemat să se pronunţe deoarece cei doi judecători desemnaţI să judece nu au ajuns la o opinie comună(complet de divergenţă). Verdictul CAB a fost contestat, recursul urmând să fie judecat la instanţa supremă, după ce decizia CCR de joi va fi motivată şI publicată în Monitorul Oficial.

Un alt process care va fi reluat la Tribunalul Sibiu, ca urmare a pronunţării CCR, este cel al directorului economic al CE Turceni, Ionel Manţog, judecat pentru fapte de corupţie. CCR a respins joi şI excepţia de neconstituţionalitate a art. 12 lit a din Legea 78/ 2000, invocată de Manţog.

×
Subiecte în articol: observator