x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezvăluirile procurorului Iacobescu în cazul Bercea Mondial. S-a acționat pe trei direcții; Mircea Băsescu, “Bătrânul” de la București și un grup infracțional. Suma dată: 2 milioane de euro

Dezvăluirile procurorului Iacobescu în cazul Bercea Mondial. S-a acționat pe trei direcții; Mircea Băsescu, “Bătrânul” de la București și un grup infracțional. Suma dată: 2 milioane de euro

23 Iul 2014   •   02:17
Dezvăluirile procurorului Iacobescu în cazul Bercea Mondial. S-a acționat pe trei direcții; Mircea Băsescu, “Bătrânul” de la București și un grup infracțional. Suma dată: 2 milioane de euro

Într-un amplu interviu difuzat în cadrul emisiunii Sinteza zilei, la Antena 3, fostul procuror Eugen Iacobescu, cel care a cercetat în primă instanță activitatea infracțională a clanului condus de Bercea Mondial a oferit noi informații despre cazul de trafic de influență în care este implicat fratele președintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu.

Procurorul Iacobescu a declarat că în primele dosare deschise pe numele lui Bercea Mondial, care priveau infracțiunile economice comise de acesta Mondialu, nu a apărut nicio urmă a implicării lui Mircea Băsescu.

În evoluția anchetei, numele lui Mircea Băsescu a apărut într-un dosar în care Bercea Mondial era cercetat pentru tentativă de omor, acest aspect rezultând din interceptările convorbirilor telefonice efectuate de organele abilitate.

Deși în perioada menționată, la vremea instrumentări dosarului privind tentativa de omor, Bercea Mondial se afla în pușcărie, interceptările telefonice au relevat conexiunea cu Mircea Băsescu, în momentul în care Bercea oferea indicații soției și fiilor săi să meargă la Constanța pentru a-și pregăti obținerea unei sentințe favorabile în dosarul în care era cercetat.

Interceptările efectuate de către SRI în perioada septembrie-noiembrie 2009 și februarie – aprilie 2011 au oferit anchetei indicii clare despre faptul că prin intermediul lui Mircea Băsescu se negocia obținerea unei sentințe. Procurorul Iacobescu a menționat că aceste înregistrări se află depuse la dosar.

Totodată, procurorul Iacobescu a declarat că interceptările convorbirilor telefonice au fost însoțite și de alte momente operative ale SRI-ului, precizând că alte organe speciale ale statului au fotografiat momentul în care membri ai clanului Bercea intrau în casa lui Mircea Băsescu pentru a-i oferi bani pentru obținerea unei sentințe favorabile pentru Bercea.

Iacobescu a spus că cercetarea a evidențiat în mod clar faptul că Bercea Mondialu, din închisoare, prin intermediul rudelor sale, a acționat în trei direcții clare pentru obținerea eliberării sale sau pentru obținerea unei sentințe favorabile. Iacobescu a precizat faptul că suma totală dispusă de clanul Bercea în acest caz reiese clar din interceptări fiind vorba de circa două milioane de euro.
Din interceptări a reieșit faptul că intermediarul clanului Bercea – Marian Căpățână nu era folosit doar în relația cu Mircea Băsescu, căruia i-a dat 600.000 de euro, ci și în alte ocazii, acestuia oferindu-i-se diferite sume de bani la diferite nivele din sistemul judiciar.

Procurorul Iacobescu a explicat că cele trei direcții în care au acționat membri clanului Bercea erau: Mircea Băsescu, “Bătrânul” de la București și un grup infracțional din sistemul judiciar, pe care un procuror competent, în urma studierii înregistrărilor deuse la dosar, le poate identifica cu ușurință.
Iacobescu a ținut să sublinieze faptul că toate cele trei direcții convergeau către “Bătrânul” de la București.

Despre cel identificat în argoul folosit ăn discuțiile telefonice dintre membri clanului Bercea drept “Bătrânul” de la București, destul de ușor de identificat, procurorul Iacobescu s-a mărginit să declare public faptul că are credința că este un om politic și că stabilirea identității acestuia rămâne în sarcina organelor care vor ancheta acest caz.
 

×
Subiecte în articol: bercea mondial mircea basescu