Cele patru federaţii din Învăţământ au hotărât pichetarea Palatului Parlamentului, timp de două săptămâni, începând de marţea viitoare. Sindicaliştii vor protesta în zilele de marţi, miercuri şi joi.
"Motivul principal al protestului este faptul că în Legea Educaţiei Naţionale sunt prevederi cu care noi nu suntem de accord, cunoscute de altfel. Este vorba despre trecerea clasei a noua la învăţământul gimnazial şi titularizarea la nivel de unitate de învăţământ, măsură pe care noi nu o putem agrea. Considerăm că aceasta va duce la bulversarea sistemului de Învăţământ", a declarat Simion Hancescu, prim vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Cadrele didactice afiliate la FSLI, Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia Educaţiei Naţionale au fost în grevă generală de o zi, pe 22 aprilie, protestând împotriva scăderilor veniturilor după intrarea în vigoare a legii salarizării, de disponibilizările anunţate în sistem şi de proiectul noii Legi a educaţiei.
Sindicaliştii din Învăţământ au avertizat, în mai multe rânduri, că ar putea intra în grevă generală pe termen nelimitat, la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, mergând până la neîncheierea situaţiei şcolare, deci la blocarea anul şcolar, dacă autorităţile nu găsesc soluţii la problemele din sistemului de educaţie.
În privinţa trecerii clasei a IX-a la gimnaziu, reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu renunţă la această variantă propusă în proiectul Legii educaţiei. Pe 30 aprilie, deputaţii din Comisia de Învăţământ au votat varianta propusă de Guvern, aprobând, după patru ore de dezbateri la proiectul Legii educaţiei, ca învăţământul obligatoriu să fie de zece clase, prin includerea clasei pregătitoare în ciclul primar şi a clasei a IX-a în ciclul gimnazial. Împotriva acestei propuneri s-au pronunţat doar reprezentanţii PSD. Prezent la dezbateri, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat că această măsură este "fundamentală" şi că trecerea clasei a IX-a la gimnaziu este prevăzută pentru elevii care încep în acest an clasa a V-a.
Funeriu susţine că varianta propusă de Guvern prevede un ciclu primar de cinci ani, prin includerea clasei pregătitoare, un ciclu gimnazial de cinci ani, prin includerea clasei a IX-a, şi un ciclu liceal de trei ani.
Printre celelalte nemulţumiri ale sindicaliştilor din Învăţământ se numără componenţa consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, sindicaliştii cerând ca reprezentanţii unităţii şcolare să constituie jumătate din consiliu, iar din cealaltă jumătate să facă parte autorităţile locale şi părinţii. Propunerea Ministerului Educaţiei este ca fiecare dintre aceste autorităţi să reprezinte o treime.
Simion Hancescu a mai spus astăzi, la finanlul întâlnirii cu reprezentanţii Băncii Mondiale, care a avut loc la Ministerul Muncii, că sindicaliştii sunt încurcaţi în prezent şi de discuţiile din Camera Deputaţilor pe proiectul Legii Educaţiei, mai ales pentru că se înaintează foarte greu, în două săptămâni dezbătânduse numai 38 de articole. Votul final la raportul privind proiectul Legii educaţiei va fi dat de Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor pe 7 mai, potrivit calendarului de lucru aprobat de Biroul Permanent, după ce dezbaterile pe articole au început în Comisia pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor pe 27 aprilie, în urma aprobării proiectului legislativ de către Guvern, pe 12 aprilie.