x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elevii din judetul Prahova nu mai beneficiaza de "Lapte şi corn"! Programul a fost suspendat, după îmbolnăvirea a 58 de copii

Elevii din judetul Prahova nu mai beneficiaza de "Lapte şi corn"! Programul a fost suspendat, după îmbolnăvirea a 58 de copii

25 Noi 2015   •   21:26
Elevii din judetul Prahova nu mai beneficiaza de "Lapte şi corn"! Programul a fost suspendat, după îmbolnăvirea a 58 de copii
Sursa foto: Foto: www.wifss.ucdavis.edu

Livrarea produselor din cadrul programului guvernamental 'Lapte şi corn' va fi suspendată temporar în unităţile de învăţământ din judeţul Prahova în urma îmbolnăvirii a 58 de copii, după ce autorităţile au anunţat iniţial că se suspendă doar furnizarea de lapte de la firma care a câştigat licitaţia.

Potrivit unui comunicat de presă emis, miercuri seară, de Consiliul Judeţean (CJ) Prahova, distribuirea laptelui şi a cornului se sistează începând de joi, până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe mostrele prelevate de autorităţi după ce aproape 60 de elevi au prezentat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare, având nevoie de îngrijiri medicale.

Iniţial, autorităţile prahovene au anunţat că au decis suspendarea livrării în şcoli doar a laptelui produs de firma Ecolact Prod şi înlocuirea acestui producător cu un altul care să asigure furnizarea produsului până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator.

'Suspendăm laptele şi cornul până avem analizele de la DSVSA vineri. (...) Astăzi nu s-a livrat produsul lapte şi apoi am revenit şi am analizat mai bine situaţia şi am decis că mai bine suspendăm până avem date concrete. S-au luat analize şi de la corn în aceeaşi măsură şi aşteptăm mai bine şi nu mai livrăm deloc', a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJ Prahova, Bogdan Toader.

Acesta a arătat că, dacă analizele arată că îmbolnăvirea elevilor are legătură cu produsele respective, se suspendă contractul, care a fost recent încheiat, şi se reia procedura de licitaţie.

'Dacă se constată că s-au îmbolnăvit copiii de la ceea ce a fost livrat, (...) se reziliază contractul şi vom relua procedura, dacă se ajunge în această situaţie', a explicat Toader.

Autorităţile prahovene au demarat, luni, o anchetă epidemiologică după ce iniţial 32 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, în urma consumului de produse distribuite în programul guvernamental 'Lapte şi corn', numărul total al celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale ajungând ulterior la 58.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Prahova, Mihai Condrescu, a declarat, pentru AGERPRES, că în prezent se mai află internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti doi copii.

De asemenea, în urma apariţiei acestor cazuri de suspiciune de toxiinfecţie alimentară, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Văleni a fost înregistrat câte un dosar penal, cercetările care sunt efectuate în faza in rem vizând două fapte prevăzute în Codul Penal.

'În urma cazurilor de posibilă toxiinfecţie alimentară, au fost deschise dosare penale pe articolele 352 şi 358 din Codul Penal. (...) Cercetăm faptele in rem şi urmează să vedem cum mergem mai departe în funcţie de rezultatele analizelor de la DSV', a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Marian Ionescu.

Cele două articole din Codul Penal sunt incluse la capitolul Infracţiuni contra sănătăţii publice şi vizează infracţiunile privind zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate.

Luni a fost prima zi din cursul acestui an şcolar în care în unităţile de învăţământ din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental 'Lapte şi corn'.

Administratorul public al judeţului, Fabioara Ionescu, a declarat pentru AGERPRES că licitaţia a fost câştigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea şi Voipan.

Potrivit sursei citate, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.

Firma care produce laptele distribuit în şcolile din judeţul Prahova a fost amendată, în primăvara anului 2012, pentru punerea în consum de produse infestate cu stafilococ auriu după ce analizele au confirmat prezenţa stafilococului auriu în probele de lapte prelevate în urma înregistrării a 63 de cazuri de toxiinfecţie alimentară la copii.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova emis la acel moment, probele de lapte din cele două loturi incriminate au fost trimise spre analiză către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, laboratorul confirmând prezenţa stafilococului auriu în probele respective şi ineficienţa pasteurizării.

Ulterior, reprezentanţii firmei Ecolact au anunţat că vor da în judecată autorităţile, în condiţiile în care analizele paralele au infirmat existenţa acestui stafilococ în lapte.

'Rezultatul analizelor pentru probele din loturile incriminate primite de la laboratorul de analize microbiologic pentru produse agroalimentare autorizat RENAR şi ANSVSA vin să indice ferm şi fără urmă de îndoială lipsa oricărei contaminări cu Stafilococ auriu a laptelui procesat în fabrica de la Păuleşti contrar rezultatului pozitiv al buletinului de analiză din cadrul anchetei ANSVSA şi DSVSA Prahova în urma căreia am fost acuzaţi pentru punere în consum de produse cu parametri biologici depăşiţi', se arăta într-un comunicat emis la acel moment de firma Ecolact.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: lapte si corn program