Ministrul Rovana Plumb, președintele Consiliului UE pe Coeziune, participă în aceste zile la mai multe întâlniri de lucru, foarte importante pentru țara noastră, la Bruxelles. Miercuri seară, în Parlamentul European, ministrul Rovana Plumb a negociat în trialog regulamentul comun pentru fondurile alocate din politica de coeziune pentru următorul exercițiu financiar - 2021-2027. Consiliul și Parlamentul, în calitate de co-legislatori, au inițiat negocierile pe 19 februarie. Au avut loc trei runde de negocieri, pe parcursul cărora Consiliul și Parlamentul și-au exprimat și explicat pozițiile de negociere asupra elementelor legate de abordarea strategică în programarea viitoarelor fonduri europene.
"Am făcut progrese substanțiale, care vor facilita - sper - un acord, sub Președintia română a Consiliului Uniunii Europene, cu privire la viitoarele fonduri europene alocate prin politica de coeziune. Vă voi reda pe scurt punctele discutate: principiul parteneriatului, Acordul de parteneriat - ce elemente vor fi incluse și procedura de adoptare, conținutul noilor programe operaționale, dezvoltarea teritorială și asistența tehnică, la inițiativa Comisiei Europene și a Statelor Membre", a explicat Rovana Plumb, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Bruxelles.
Principiul parteneriatului a fost introdus, la nivel european, în 2014, și se bazează pe un set comun de reguli pentru consultarea, implicarea și cooperarea cu autoritățile locale, partenerii sociali și societatea civilă.
"Pentru România, dar și pentru alte țări membre, este important ca aceste reguli sa fie clare, proporționale cu sumele alocate și în vigoare din 2021 când începe următoarea perioadă de programare a fondurilor. Așa cum știți, acordul de partenariat este un document strategic ce oferă o radiografie a modului în care Statele Membre vor folosi, vor cheltui fondurile europene. Am reușit, în calitatea noastră de Președinție rotativă a Consiliului UE împreună cu cei doi raportori din Parlamentul European, să convingem Comisia să propună o varaintă mai simplă de Acord. De ce am ținut la acest lucru? Pentru a răspunde nevoilor acelor țari cu alocări reduse sau care gestionează trei programe", a mai explicat ministrul Rovana Plumb.
Pentru România, Acordul de Parteneriat este un document strategic, care ar trebui să poată fi amendat măcar o dată, după evaluarea la termen mediu, pentru a rămâne un document viu pe durata programării. Programele operaționale propuse de Statele Membre sunt foarte impotrante pentru viitorii beneficiari de fonduri, deoarece includ nevoile fiecărui stat membru și sumele petntru investițiile necesare pentru răspunsuri la acele nevoi. "Țările membre vor negocia cu Comisia Europeană aceste Programe, așadar continutul lor trebuie să reflecte nevoile de dezvoltare. Președinția română a Consiliului Uniunii Europene susține principiul flexibilității fondurilor și simplificării regulilor pentru un acces facil al negocierilor. Principiul după care ne ghidăm în abordare este "less is more". Dezvoltarea teritorială, în opinia noastră, trebuie să țină cont de specificul fiecărui Stat Membru și să fie "bottom-up", adică să se bazeze pe viziunea de dezvoltare de la nivelul local", a declarat Rovana Plumb.