x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect adoptat de Parlament: Publicarea de imagini nud în scopul răzbunării, sancționată penal

Proiect adoptat de Parlament: Publicarea de imagini nud în scopul răzbunării, sancționată penal

de Redacția Jurnalul    |    17 Mai 2023   •   21:30
Proiect adoptat de Parlament: Publicarea de imagini nud în scopul răzbunării, sancționată penal

Difuzarea de imagini intime ale unei persoane, fără acord, va constitui infracțiune și se va putea pedepsi cu închisoare până la 3 ani. Proiectul de modificare a Codului penal depus de USR în 2019 a fost, miercuri, votat de Parlament.

„La patru ani de la depunere, Parlamentul a aprobat proiectul USR care vine să acopere un vid legislativ din Codul penal, este vorba de incriminarea unei fapte care a luat amploare mai ales în ultimii 10-15 ani. Nu puține au fost cazurile în care partenerii își fac unul altuia, în viața de cuplu, fotografii și filmări inadecvate publicării și, ulterior, la despărțire, materialele sunt postate pe internet, în scop de răzbunare. Efectele unei asemenea fapte pot fi foarte grave, de la afectarea reputației victimei pe termen lung la pierderea locului de muncă sau chiar hărțuirea de către persoane străine. În prezent, singura soluție o constituie procesul civil, dar știm că, în civil, daunele morale se acordă destul de greu în România și sunt, adesea, insuficiente pentru acoperirea prejudiciului, așa că se impunea modificarea legii penale”, a declarat deputatul USR Mihai Badea.

Astfel, proiectul adoptat completează Codul penal în sensul incriminării divulgării, difuzării, prezentării sau transmiterii, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane identificate sau identificabile după informațiile furnizate, fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să-i provoace acesteia o suferință psihică sau să aducă o atingere imaginii sale.

Pedeapsa va fi închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Legea a fost inițiată de USR în urma discuțiilor cu ONG-uri care apără drepturile femeilor, reprezentanți ai Poliției, DIICOT și ai Institutului de Criminologie.

Prin modificarea votată de Parlament, România se alătură țărilor care au incriminat revenge porn, printre care Franța, Germania, Marea Britanie, SUA, Australia și Japonia, susțin reprezentanții formațiunii.

 

×
Subiecte în articol: parlament proiect imagini infractiune