x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicii vor fi obligaţi să-şi facă asigurare de malpraxis. Ministerul Sănătăţii vrea să plafoneze daunele morale cerute de pacienţi

Medicii vor fi obligaţi să-şi facă asigurare de malpraxis. Ministerul Sănătăţii vrea să plafoneze daunele morale cerute de pacienţi

18 Mai 2013   •   17:00
Medicii vor fi obligaţi să-şi facă asigurare de malpraxis. Ministerul Sănătăţii vrea să plafoneze daunele morale cerute de pacienţi

Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de lege care îi va obliga pe toţi medicii să-şi facă poliţă de asigurare pentru malpraxis, iar în cazul producerii unei erori medicale, doctorii vor fi nevoiţi să poarte o negociere cu pacientul şi asiguratorul, înainte de a apela la un mediator sau de a recurge la instanţă, a precizat pentru Agerpres Petru Melinte, reprezentant al MS.

"Devine obligatorie asigurarea atât a medicilor, cât şi a întregului personal medical care este implicat în furnizarea serviciilor de sănătate. La ora aceasta, poliţele de asigurare sunt foarte ieftine ca medie, dar variază de la câţiva euro la câteva sute de euro. Evident că în momentul în care va fi introdusă obligativitatea despăgubirilor civile, asiguratorii vor creşte valoarea poliţelor. Noi sperăm ca prin concurenţă lucrurile să nu ducă chiar la ceva nesustenabil (...) poliţele să poată fi susţinute de medici din salariile actuale, nu din plicuri şi alte foloase suplimentare. Avem discuţii destul de serioase în ce măsură instituţiile care angajează medicii ar putea plăti o bună parte din poliţa de asigurare. N-am reuşit să identificăm încă o anume suma", a spus Petru Melinte.

În momentul de faţă doar medicii care lucrează la instituţii care încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate au poliţe de asigurare pentru malpraxis.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii se gândeşte la elaborarea unui Ordin comun cu alte ministere precum Ministerul Justiţiei prin care să se plafoneze daunele morale care trebuie plătite de medici sau de instituţiile spitaliceşti în cazurile de malpraxis.

"Ne dorim foarte mult ca lucrurile să nu explodeze, să ajungem să putem plafona daunele morale. Asta este un lucru extrem de important pentru că dacă ne apucăm să facem un calcul cu daune morale de 500.000 de euro asigurările vor fi undeva la zeci de mii de euro şi societatea în sine nu suportă aşa ceva. Este greu să îl pui pe un medic care câştigă în mod oficial 500 sau 600 de euro să plătească daune de zeci de mii de euro. Ne-am gândit la tot felul de plafoane, dar trebuie gândit în funcţie de un calcul pe care în general îl fac asiguratorii. În momentul de faţă fiecare cere cât vrea să ceară, instanţa dă cu bună-credinţă aceste sume şi care apoi nu ştim cine poate să le plătească", a mai spus acesta.

Citeşte mai multe aici

×
Subiecte în articol: lege malpraxis