Potrivit unui comunicat al confederației Meridian, protestatarii vor reprezenta lucrătorii din structura confederației, silvicultori, ceferiști, polițiști locali și polițiști naționali, militari în rezervă și personal contractual, funcționari publici din MAPN, mineri, funcționari publici, agricultori, personal nemedical și medical, personal aeroportuar, personal nedidactic etc.
Principala nemulțumire a organizațiilor sindicale este legată de Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii adoptat marți de Senat, care „în mod surprinzător abrogă în mod expres, drepturi în vigoare prevăzute în statutele profesionale ale silvicultorilor, ceferiștilor și a altor categorii de personal, în ceea ce privește condițiile de pensionare”.
Sindicaliștii cer ca drepturile lucrătorilor stabilite prin lege privind încadrarea locurilor de muncă în condiții deosebite și speciale să nu fie abrogate.
„Mai mult, prin proiectul legislativ promovat pe repede înainte, nu se rezolvă problema inechităților din sistemul de pensii și nici întârzierile cronice la aplicarea unor legi importante pentru militarii în rezervă, polițiștii locali, etc”, arată confederația.
Principalele revendicări sunt: eliminarea art. 168 lit. e) din Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii prin care Guvernul propune abrogarea art. 20 din OUG 59/2000 Statutul personalului silvic, modificată și completată de Legea nr.234/2019 care legiferează activitățile încadrate în condiții speciale, eliminarea art. 168 lit. f) din Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii prin care Guvernul propune abrogarea art. 34 și art. 35 din Legea nr. 195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar, recunoașterea activităților încadrate în condiții speciale prin Statutul Personalului Silvic și prin Statutul Personalului Feroviar și introducerea acestor activități în Proiectul Legii pensiilor prin completarea prevederilor art. 28, alin. (1) lit. k) și lit. l).
De asemenea, sindicaliștii mai solicită, printre altele, adoptarea de măsuri urgente din partea Guvernului României și a Ministerului Muncii pentru aplicarea Statutului personalului silvic în forma legiferată de Parlament, urgentarea aprobării BVC-urilor CFR Călători și CFR Infrastructură pe anul 2023 prin Hotărări de Guvern, urgentarea aplicării salarizării corecte prin grila de salarizare ce trebuie sa fie aplicată cel mai târziu de la 1 decembrie 2023 și care trebuie să aibă la bază formula de calcul din Legea nr 195 /2020 privind Statutul Personalului Feroviar, acordarea dreptului la încadrarea activității în condiții speciale de muncă a tuturor polițiștilor locali, eliminarea măsurilor fiscal-bugetare din Legea nr. 296/2023 care conduc la diminuarea veniturilor salariaților și încălcare a drepturilor negociate prin contractele colective de muncă în vigoare.
„Nerespectarea și neaplicarea legilor care trebuiau să îmbunătățească condițiile de viață și de muncă ale salariaților și pensionarilor, prețurile mari și inflația, lipsa de predictibilitate legislativă pe termen lung și deciziile contradictorii din ultima perioadă zdruncină încrederea românilor în statul de drept și se pierde orice speranță de progres social, dreptate și restabilire a justiției sociale în România - stat membru al Uniunii Europene”, arată confederația Meridian.
(sursa: Mediafax)