x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest: Muzeul Municipiului București și numeroase muzee din țară refuză să participe la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor

Protest: Muzeul Municipiului București și numeroase muzee din țară refuză să participe la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor

de Redacția Jurnalul    |    15 Mai 2024   •   10:30
Protest: Muzeul Municipiului București și numeroase muzee din țară refuză să participe la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor

O parte reprezentantivă din muzeele din România nu participă la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, ca formă de protest față de „disproporțiile salariale majore, incorecte și nejustificate” apărute între muzeografi, cercetători, restauratori și ale posturi de profil din Ministerul Educației.

„Luând act de disproporțiile salariale majore, incorecte, nejustificate, apărute între muzeografi, cercetători, conservatori, restauratori și celelalte posturi de profil din rețeaua Ministerului Educației, cu peste 20-30% mai mari decât ale celor cu responsabilități mult mai mari, patrimoniu cultural mobil administrat infinit superior și complexitate a muncii net superioare din instituțiile muzeale aflate în rețeaua Ministerului Culturii sau a autorităților locale, generate de aplicarea globală și necorelată sistemic a reglementărilor de salarizare din învățământ, Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, organismul științific de specialitate cu rol consultativ în domeniul patrimoniului cultural mobil al Ministerului Culturii, își exprimă respectul față de decizia unei mari și reprezentative părți a muzeelor din România de a nu participa în acest an, urmare a acestei situații nefirești, la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, sub deviza „Noapte în muzeele din România””, transmite Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor.

Potrivit comunicatului citat, „desconsiderarea pregătirii complexe a specialiștilor din muzee, tratamentul discriminatoriu între diferitele tipuri de instituții culturale, subfinanțarea cronică a muzeelor, nu creează condițiile necesare pentru ca sectorul muzeal să își recapete demnitatea pe măsura valorii sale, a complexității activității și a răspunderii, după cum nu creează condițiile pentru sporirea patrimoniului cultural muzeal prin participarea sistematică la achizițiile de pe piața de profil națională și internațională”.

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor constată, astfel, alături de muzeografi, că o decizie în această privință este amânată.

Astfel, cum organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor se derulează în afara orelor de program și se bazează pe participarea voluntară a personalului din instituțiile muzeale, demersul muzeografilor din domeniu „este cu atât mai legitim”.

Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor arată, totodată, că „se fac eforturi mari pentru rezolvarea acestor situații din partea tuturor factorilor implicați” și speră că vor fi adoptate rapid „măsuri de corecție juste și necesare”.

Muzeul Municipiului București, solidar cu revendicările sectorului, nu participă la Noaptea Muzeelor

Muzeul Municipiului București (MMB) a anunțat că se solidarizează cu revendicările sectorului muzeal cu privire la creșterea salariilor și nu va participa la Noaptea Muzeelor, deși inițial anunțase că va participa.

MMB anunță că se solidarizează cu revendicările sectorului muzeal cu privire la creșterea salariilor angajaților din domeniu și nu va participa la Noaptea Muzeelor, ediția din acest an.

Intenția inițială a MMB era aceea de a participa, așa cum s-a întâmplat în fiecare an prin mobilizarea tuturor resurselor interne și externe, iar muzeele din structura MMB chiar au fost înscrise la Noaptea Muzeelor.

„Însă este nevoie ca sectorul muzeal să își recapete demnitatea pe măsura valorii sale și a contribuției la creșterea calității vieții tuturor românilor. O decizie în această privință vedem că întârzie. Știm că în acest moment se fac eforturi mari pentru rezolvarea acestei revendicări din partea tuturor actorilor implicați - sindicate, organizații profesionale, instituții ale statului și sperăm cu toții la adoptarea rapidă a unor măsuri menite să respecte drepturile salariale și condiții de muncă corecte și decente pentru toți angajații din domeniul muzeal”, arată MMB într-un comunicat de presă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: protest noaptea muzeelor salarii