x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proteste violente ale sindicaliştilor la Iaşi

Proteste violente ale sindicaliştilor la Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    22 Oct 2010   •   00:00
Proteste violente ale sindicaliştilor la Iaşi

Manifestările de protest care au avut loc astazi la Iaşi au degenerat la un moment dat în lupte cu jandarmii în faţa Prefecturii. Sindicaliştii s-au îmbrâncit timp de câteva minute cu forţele de ordine în faţa instituţiei. Incidentul s-a petrecut după ce sindicaliştii sosiţi de la pichetarea sediului PDL s-au unit într-un gest de solidaritate cu cei aflaţi deja în faţa sediului instituţiei Prefectului. La un moment dat, după o serie de sloganuri violente strigate la adresa Guvernului şi a lui Băsescu în special, câţiva manifestanţi au scos gardul de protecţie lansându-se într-o luptă cu jandarmii. Abia după câteva minute forţele au restabilit ordinea, gardul protector rămânând însă retras, iar intrarea în Prefectură fiind păzită doar printr-un zid uman. Numărul protestatarilor strânşi la acel moment era de circa 700 de oameni.

În cursul dimineţii, peste 100 de sindicalişti ce făceau parte din CNSLR Frăţia s-au adunat în faţa Casei Pătrate. O oră mai târziu, au ajuns în faţa sediului PDL şi membri de la Sanitas şi din sindicatele Moldomobila şi Energetica CET Iaşi, dar şi câteva zeci de pensionari. Unul dintre sindicalişti a legat un os mare de gradena protectoare, invitându-l pe Băsescu "să mai trăiască atât cât ar avea timp să roadă osul". S-au scandat lozinci dure la adresa politicienilor: "Nu vă fie frică, că Băsescu pică", "Marinarul şi-un pitic ne-au luat banii din plic", "ăla mic şi ăla chior ne-au lăsat în fundul gol", "Du-te Băsescu după Ceauşescu", "România, trezeşte-te, Iaşule, trezeşte-te". "Parlamentari, să greşiţi bine!", "Acest idiot, Zeus al pământului, o javră ordinară, a ucis sistemul de sănătate şi întregul sistem bugetar din România", le-a strigat Viorel Tănase, liderul Sanitas Iaşi. Manifestanţii nu au primit, însă, nici un răspuns de la membrii PDL care părăsiseră între timp sediul. Apoi, într-un gest de solidaritate, sindicaliştii au plecat la Prefectură să se întâlnească cu cei care protestau deja acolo. După incidentele din faţa Casei Pătrate, o delegaţie de sindicalişti conduşi de Gheorghe Isvoranu, liderul USLIP, a intrat în sediul Prefecturii pentru a vorbi cu prefectul Dragomir Tomaşevschi. La ieşire, protestarii au devenit din nou violenţi. Liderul Sanitas, Viorel Tănase, le-a promis sindicaliştilor în timpul manifestaţiilor că pe 27 octombrie nu se vor întoarce de la Bucureşti, unde vor protesta în timpul votării moţiunii de cenzură, până când nu vor da jos Guvernul. Cu toţii au fost bucuroşi că în cele din urmă vor rezolva ceva.

Dintre revendicările sindicaliştilor amintim: revenirea la salariile din decembrie 2009, majorarea salariului minim la 750 de lei, stoparea disponibilizărilor din sistemul sanitar, depolitizarea urgentă a instituţiilor şi companiilor de stat, elaborarea unui pachet de măsuri anticriză care să ofere o prespectivă de dezvoltare economică a ţării şi, implicit, de creştere a veniturilor populaţiei. Manifestaţiile au continuat şi vor mai avea loc şi în alte zile până pe 27 octombrie. 

×
Subiecte în articol: observator