x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radiografia copilăriei în mediile vulnerabile, făcută de World Vision: Hrană puțină, muncă, violență

Radiografia copilăriei în mediile vulnerabile, făcută de World Vision: Hrană puțină, muncă, violență

de Redacția Jurnalul    |    01 Iun 2024   •   22:20
Radiografia copilăriei în mediile vulnerabile, făcută de World Vision: Hrană puțină, muncă, violență

World Vision a publicat sâmbătă, de Ziua Copilului, o radiografie a copilăriei în mediile vulnerabile din România. Unul din cinci copii din medii defavorizate merge seara la culcare fără să ia cina, se arată în raport.

World Vision a făcut radiografia copilăriei în România, pe baza datelor din Raportul „Sunt hrăniți destul copiii României. Masa la școală și masa acasă” și din Raportul „Bunăstarea copiilor din mediul rural”.

Datele arată că 22% din cinci copiii din medii defavorizate merg seara la culcare fără să ia cina, iar doi din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare. De asemenea, în cazul unuia dintre patru copii din medii defavorizate (23%), mâncarea pentru masa de seară nu ajunge pentru toată familia, cei mici fiind nevoiți să renunțe la masă în favoarea celor mari sau a adulților care muncesc.

Studiile mai arată că 30% dintre copiii din medii defavorizate nu mănâncă prânzul acasă, respectiv 28% dintre acești copii (unul din patru) nu mănâncă nici micul dejun, nici prânzul acasă.

Totodată, unul din 10 copii de la sat nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ, iar 37% dintre adolescenți lipsesc de la școală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie.

În acest context, venind în ajutorul copiilor, Fundația World Vision a avut în anul 2023, prin toate programele sale, peste 376.000 de beneficiari, dintre care: peste 117.000 de preșcolari, peste 78.000 de elevi de școală generală, peste 40.000 de elevi de liceu, peste 134.000 de părinți și peste 5.300 de profesori.

Reprezentanții organizației arată că în proiectul „Start în Educație” peste 60.000 de copii au primit un ghiozdan echipat cu materiale educaționale și peste 10.000 de părinți au beneficiat de cursuri de parenting. World Vision România a extins programul cu donații de kit-uri educaționale pentru 1.500 de grădinițe și cursuri de formare pentru 3.500 de educatori.

De asemenea, anul acesta World Vision România a lansat și un apel național de înscriere a cât mai multor școli în programul „Pâine și Mâine”, care are deja peste 1.500 de beneficiari. Doar în 2023 au fost oferite 234.000 de mese calde în cadrul programului de after school și Școala de vară. În cele 32 de școli în care s-a derulat programul anul trecut, a fost redus abandonul școlar, 99% dintre copii raportând prezență zilnică la școală. De asemenea, peste 80% au raportat rezultate mai bune la Matematică și la Limba Română. Implicarea cât mai multor școli în programul „Pâine și Mâine” este cu atât mai importantă, având în vedere rezultatele unui studiu World Vision România care arată că programul guvernamental „Masă Sănătoasă” a fost implementat în mod real în doar o treime din școlile benficiare.

Un alt program care ajută la combaterea abandonului școlar este „Vreau în clasa a 9-a”. Contextul național arată că peste jumătate dintre elevii din România învață la sat, iar unul din 10 copii din mediul rural nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ. Lansat în 2008, programul oferă o abordare completă a nevoilor copiilor atunci când trebuie să facă trecerea de la gimnaziu la liceu: ședințe de consiliere școlară, socială și psihologică, sesiuni de mentorat pentru orientare profesională, meditații gratuite pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, mese calde, pachete alimentare, sesiuni pe tema luptei împotriva violenței, stagii de practică, rechizite și dispozitive electronice pentru învățat donate copiilor. Doar în anul 2023, acest program a ajuns în 410 comunități rurale, la 4.500 de elevi beneficiari din 102 unități de învățământ. Rezultatele: 88% dintre elevii de liceu care au făcut parte din program au promovat la Bacalaureat și 78% dintre elevii de gimnaziu au luat peste 5 la Evaluarea Națională. Toți elevii au promovat anul școlar trecut.

World Vision România este prezent de 1 Iunie, la Senatul Copiilor și la Camera Deputaților, unde sunt organizate ateliere pentru copii și adolescenți, în intervalul orar 10:00 – 17:00. La eveniment vor fi animatori, ateliere creative, de educație și vor mai fi prezenți beneficiari ai programelor derulate de World Vision România. Evenimentul se va desfășura pe întreg perimetrul din fața clădirii Parlamentului. Atelierele vor fi despre artă, terapie prin dans, pictură pe tricouri, pictură pe față și jocuri pe diferite teme legate de drepturile copiilor. De asemenea, activități similare vor fi găzduite de World Vision România și în județele în care se desfășoară programele fundației.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: copilarie world vision