x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Radu Moraru, amendat cu 100 de milioane

Radu Moraru, amendat cu 100 de milioane

10 Sep 2009   •   00:00

CNA a decis amendarea cu 10.000 de lei postul B1 TV, pentru emisiunile "Naşul", difuzate în 7 şi 8 septembrie, în care realizatorul, Radu Moraru, i-a adus acuzaţii jurnalistului Victor Ciutacu, încălcând legislaţia audiovizuală.



Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat emisiunile "Naşul", difuzate în 7 şi 8 septembrie, pe postul B1 TV, şi două sesizări transmise Consiliului de Victor Ciutacu, redactorul-şef al Jurnalul Naţional.

Victor Ciutacu a sesizat, marţi, CNA, cu privire la Radu Moraru, care în emisiunea "Naşul", difuzată luni seară la B1 TV, a spus despre "Victoraş" că ar fi "ciordit" şi i-a precizat premierului Emil Boc că "nişte băieţi de ăştia" trebuie "arătaţi cu lanţuri".

"Păi presa de astăzi, unii ziarişti din presă, sunt mai securistici decât securiştii ăi mai răi. E adevărat, nu mai dau cu bâta, acum dau cu scrisul şi lovesc poate zeci de mii de oameni. N-aţi văzut, Patapievici (H-R Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, nr.) a ajuns cel mai înjurat om. N-am văzut să fie înjurat un fost bandit care a ciordit, l-am văzut pe unul Victoraş, care a lucrat cu Omar Hayssam şi cu Muşetescu. Victoraş, bă tati, voi aţi ciordit acolo, aţi privatizat, ce aţi făcut, vă întreb şi eu? Spune-ne despre ălea, lasă tu părerile tale politice. Cum e posibil? Acolo ne ocupăm noi de curăţenia asta. Domnul Emil Boc, ocupaţi-vă puţin de curăţenia în zona aia, mai multă fermitate. Vrem nişte băieţi de ăştia arătaţi cu lanţuri", a spus Radu Moraru, în emisiunea "Naşul" de luni seara. Radu Moraru a mai spus despre redactorul-şef al Jurnalul Naţional că a avut legături cu Omar Hayssam şi cu Muşetescu, despre acesta din urmă spunând că este unul dintre cei care au "privatizat bucăţi importante, hălci din România".

De cealaltă parte, Victor Ciutacu i-a trimis o plângere, marţi, preşedintelui CNA, Răsvan Popescu. În sesizare, Ciutacu roagă CNA să analizeze declaraţiile făcute despre el de Radu Moraru în emisiunea "Naşul" şi să decidă dacă, în conformitate cu legislaţia în vigoare, spusele lui Moraru îi lezează sau nu demnitatea şi imaginea.

În emisiunea sa de marţi seară, Radu Moraru a vorbit din nou despre Victor Ciutacu. "Victoraş, poate că nu de tine era vorba, dar dacă tot te-ai autosesizat şi ai sărit în sus, acum o să îţi spun «Ciutacule, avem probe!» Conturile tale nu le avem că nu ne-au interesat, dar putem să le găsim dacă tu asta soliciţi. Noi avem însă probe jurnalistice, de bun simţ, din guriţa ta, probe pe care o să le prezentăm în această seară şi seară de seară câte o pastilă, deşi nu meriţi. Eşti în partea de golănie a presei, de mizerie. Tu nu ai ce să cauţi cu noi, noi ăştia care nu suntem nici noi fete mari, nu suntem sfinţi, dar nu poţi tu, care 3-4 ani ai supt din banii contribuabililor, ani în care noi făceam emisiuni, făceam anchete, tu nu poţi, măi penalule, că ai fost consilier la doi miniştri penali", a spus Radu Moraru, în emisiunea pe care o moderează.

"Victore, eşti un prăpădit, eşti mic. Nu te mai da atât de rotund şi de victimă. Spunea că vreau să distrug pe singurii care ar putea să dărâme pe preşedinte. Deci Ciutacule, stai liniştit. Ia nişte pastile, diazepam seara, diazepam dimineaţa. Nu poţi să faci nimic. Zicea că vreau să îl bag în cătuşe. Sincer, foloseam multe metafore. Dar după ce am zis: «Mă, da' de ce te sperii tu în halul ăsta? Că am zis doar Victoraş, nu ţi-am zis numele»", a mai spus Radu Moraru.

În urma emisiunii, miercuri, Victor Ciutacu a trimis o nouă sesizare CNA, în care vorbeşte despre "atacurile" lui Radu Moraru la adresa sa. În sesizarea sa, Ciutacu scrie: "Am fost acuzat cu subiect şi predicat de fapte care, dacă ar fi adevărate, ar trebui să mă pună în imposibilitatea morală de a mai apărea-n public".

Membrii CNA au discutat îndelung, în şedinţa de joi, acest caz.

"Toată povestea asta a inflamat presa, nu e vorba numai de două persoane. Sunt păreri politice, se atacă (...) Vorbim de doi subiecţi care trebuie puşi la punct amândoi", a spus Constantin Duţu, membru al CNA.

"Suntem în faţa unui fenomen care se va răspândi. Doi ziarişti se atacă folosind posturile de televiziune la care lucrează", a spus şi Christian Mititelu.

Pe de altă parte, Mihai Mălaimare a spus că se află "într-o situaţie incomodă". "Noi vorbim de nevoia unui audiovizual limpede, sănătos, moral şi văd doi jurnalişti absolut respectabili (...), extrem de vizuali, bălăcărindu-se şi sunt îngrijorat. Părerea mea personală este că ar trebui să le trimitem o scrisoare în care să le spunem că aşa ceva nu se face nicăieri în lume. În momentul ăsta mi-e foarte greu să mă decid, pentru că eu mă uit la amândoi, mă interesează opiniile amândurora", a spus Mihai Mălaimare.

Narcisa Iorga a precizat că în scrisoare trebuie să li se amintească celor doi "principiile de independenţă şi imparţialitate ale jurnaliştilor". "Jurnaliştii şi-au uitat menirea pe care o au. Ei fac politică. Culmea e că şi recunosc acest lucru", a spus şi Narcisa Iorga. "Fenomenul capătă amploare, iar noi nu putem să asistăm, trebuie să intervenim (...) Şi aşa s-a ajuns prea departe (...) Ei consideră că e de datoria lor să intervină în politica patronului. Nu poţi să te declari independent şi deontolog dar tu să faci politica unui partid", a precizat Iorga.

"O serie întreagă de emisiuni au fost transformate în răfuieli personale între jurnalişti. Lucrul acesta este în defavoarea media. Cred că aceste scrisori trebuie adresate în egală măsură principalilor responsabili decizionali la nivelul Antenelor şi B1 şi nu jurnaliştilor", a spus şi Ioan Onisei.

De cealaltă parte, Christian Mititelu nu a fost de acord să li se trimită simple scrisori lui Radu Moraru şi lui Victor Ciutacu, precizând că nu există o plângere a lui Moraru împotriva postului Antena 3. "În această emisiune Ciutacu a fost făcut penal, s-a spus că are conturi în două ţări, că e un tip bălos (...) Sunt acuzaţii foarte grave pe care nu le putem trece cu vederea. Nu ne putem limita la a trimite câte o scrisoare, pe care ei o vor pune în coşul de gunoi", a spus Mititelu. "Astea sunt metode de a asasina o persoană care amintesc de alte timpuri", a mai spus Mititelu, invitându-i pe ceilalţi membri ai Consiliului să se gândească şi cine sunt patronii acestor posturi.

El a fost susţinut de Grigore Zanc. "Se întâlnesc aici toate elementele incitării şi la violenţă şi la suprimare de libertate", a spus Grigore Zanc. Totuşi, Zanc a precizat că Moraru şi Ciutacu au intrat şi ei tot în zona "acestor acuzaţii de fraudă, complicitate, infractori".

"Orice gest din partea noastră este de multe ori calificat ca un gest de cenzură. Cenzura e ceva urât şi nepermis într-un stat de drept, dar autocenzura este ceva de dorit, să te autocenzurezi în baza unor valori ale profesiei tale. Asta este ce ar trebui să facă ei (Moraru şi Ciutacu, nr.)", a fost de părere Cristina Trepcea.

În urma discuţiilor, membrii CNA au decis amendarea postului B1 TV cu 10.000 de lei, la propunerea lui Christian Mititelu.

Potrivit CNA, postul B1 TV a încălcat art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) În cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars. (3) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să respecte dreptul persoanei la propria imagine şi să pună în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă. (4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

Totodată, televiziunea a încălcat art. 71 din Cod - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

Totodată, CNA a decis să transmită şi scrisori conducerilor posturilor B1 TV şi Antena 3, în legătură cu polemicile între cei doi jurnalişti.
Mediafax

×
Subiecte în articol: mass-media amenda