x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat: Fiecare spital judeţean de urgenţă trebuie să ajungă să aibă un punct de aterizare a elicopterelor SMURD

Raed Arafat: Fiecare spital judeţean de urgenţă trebuie să ajungă să aibă un punct de aterizare a elicopterelor SMURD

03 Sep 2021   •   21:03
Raed Arafat: Fiecare spital judeţean de urgenţă trebuie să ajungă să aibă un punct de aterizare a elicopterelor SMURD
Sursa foto: Lucian Alecu

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, prezent vineri seara la recepţia oficială a heliportului construit pe platforma Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, a declarat că fiecare unitate spitalicească de acest tip din România ar trebui să ajungă să aibă o astfel de investiţie, pentru a da o şansă în plus pacienţilor.

"Sunt mândru să văd încă un pas făcut în domeniul medicinii de urgenţă. Astăzi asistăm la o intrare în normalitate a unui spital judeţean. Un spital judeţean de urgenţă fără heliport, în ziua de astăzi, înseamnă o şansă mai mică pentru pacienţi, fie că îi ducem de aici, fie că îi aducem aici, e tot acelaşi lucru. Până acum, ne-am obişnuit să aterizăm la o distanţă mai mare de spital, să vină ambulanţa, să fie procedura de preluare de la elicopter, transport cu ambulanţa, dus la spital, care însemna timp şi risc pentru pacient. Acum, se aterizează aici, pacientul e în lift şi imediat este în UPU (...). E al treilea (heliport - n.r.) deasupra unui spital, Mureşul se bucură demult de un helipunct lângă spital, terenul a permis acest lucru. Dar nu e suficient. Fiecare spital judeţean de urgenţă trebuie să ajungă să aibă un punct de aterizare conexat spitalului respectiv. În secunda în care ai aşa ceva, înseamnă că ai dat o şansă în plus, mai ales că structura de aviaţie, de salvare a SMURD-ului, operată de Ministerul de Interne, se extinde", a declarat Arafat.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat