x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raed Arafat: Pasagerii care vin din Africa nu vor fi testaţi pe aeroport

Raed Arafat: Pasagerii care vin din Africa nu vor fi testaţi pe aeroport

01 Noi 2014   •   15:35
Raed Arafat: Pasagerii care vin din Africa nu vor fi testaţi pe aeroport

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat sâmbătă, la Mioveni, că în România nu se impune, în acest moment, introducerea screeningului la intrarea în ţară a persoanelor care vin din zonele afectate de virusul Ebola.

'După întâlnirile care au avut loc inclusiv la Comisia Europeană (...) s-a hotărât că obligativitatea introducerii de screening la intrare este la latitudinea fiecărei ţări. Sunt ţări europene care au luat decizia, dar sunt ţările europene (...) în care vin avioane directe, zilnic sau săptămânal, din Africa. O ţară cum este România nu are nicio justificare să pună screening la intrare la acest moment, dar noi aflăm când vin cetăţeni (...) din ţările respective, care oricum trec prin primul filtru, dacă vin prin Franţa sau prin Turcia, de exemplu. Când ajung la noi, îi luăm în monitorizare', a declarat Arafat, potrivit Agerpres.

El a adăugat că perioada de monitorizare durează 21 de zile, cât este perioada de incubaţie a virusului.

'Cu cât nu este simptomatic, nu este contagios. Direcţiile de sănătate publică iau persoana în monitorizare şi se calculează de când a plecat persoana din ţara care este endemică, trebuie să treacă 21 de zile, cât durează perioada de incubaţie. În aceste 21 de zile, dacă dezvoltă simptome persoana respectivă, atunci este automat izolată şi se aplică procedura, se fac testările (...). Dacă în cele 21 de zile persoana nu prezintă niciun simptom, înseamnă că nu are nicio problemă', a precizat secretarul de stat.

În cazul celor care vin pe nave care acostează în porturile româneşti, procedura este diferită.

'Ei petrec un anumit timp pe mare, aşa că ei, dacă au plecat de exemplu astăzi şi fac 15 zile şi ajung în portul Constanţa, să zicem, atunci Direcţia de Sănătate Publică îi verifică pe toţi încă odată, pentru că au petrecut 15 zile pe vas. Dacă cineva prezintă simptome, automat persoana respectivă este izolată şi restul persoanelor care prezintă simptome intră sub monitorizare', a mai spus Raed Arafat.


×
Subiecte în articol: ebola raed arafat