x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Războiul porumbeilor sportivi

Războiul porumbeilor sportivi

de Petru Zoltan    |    16 Iun 2010   •   00:00

Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Zootehnie "Prof. Dr.G.K. Constantinescu" condusă de UDMR-istul Andrei Kocsis a aruncat mărul discordiei între columbofilii din România. Această instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a emis în aprilie a.c. un atestat controversat prin care îi oferă Federaţiei Crescătorilor de Porumbei din România statutul de "unica federaţie prin care sunt şi vor fi omologate rasele de porumbei voiajori standard pentru concursuri sportive". Totodată, aceastei federaţii i se recunoaşte atribuţiile cu privire la înregistrarea şi evidenţa exemplarelor de porumbei voiajori standard pentru concursurile sportive, de pe teritoriul Românie.

Numai că, ceea ce nu ştia Andrei Kocsis este faptul că în România se făceau ultimele diligenţe pentru înfiinţarea Federaţiei Române de Sport Columbofil - FRSC, proceduri demarate în urmă cu aproximativ trei ani.
În anul 2007, mai mulţi iubitori ai sportului cu porumbei în frunte cu Cezar Sinca au început demersurile pe lângă Ministerul Tineretului şi Sportului pentru a înfiinţa FRSC. Un an mai târziu, FRSC a fost autorizată să folosească denumirea de Federaţia Română de Sport Columbofil. Anul trecut, Sorina Luminiţa Plăcintă, ministrul Tineretului şi Sportului, a emis un ordin prin care se recunoştea oficial practicarea în România a ramurii de Sport Columbofil. Că în instituţiile statului nu ştie stânga ce face dreapta este un lucru bine ştiut, Kocsis negăsind altceva de spus decât că nu avea de unde să ştie că Ministerul Tineretului şi Sportului a emis acel document.

Pe de altă parte, Florin Bilan, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Porumbei din România (FCPR), susţinea într-un comunicat emis nu demult către columbofili că aşa-zisa federaţie pe care o conduce se ocupă cu creşterea şi ameliorarea unei rase de porumbei şi "deci nu avem de-a face prea mult cu sporturile..."

Aflând despre înfiinţarea FRSC, Bilan şi-a schimbat părerea despre sportul cu porumbei, iar în ceea ce priveşte controversatul atestat, el a spus că nu e în măsură să ofere informaţii. "Întrebaţi-i pe cei care l-au emis", s-a apărat Bilan. De cealaltă parte, Kocsis a precizat că el a semnat acel atestat doar pentru că Bilan i-a cerut acest lucru şi că acesta nu l-a informat că exista deja o federaţie recunoscută cu atribuţii în practicarea sportului cu porumbei.
"Eu sunt de două luni director", a fost scuza şefului ANAZ, Kocsis, care a pasat responsabilitatea directorului Fănică Doroftei.

×
Subiecte în articol: observator