x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reacţii la raportul CE

Reacţii la raportul CE

de Violeta Fotache    |    23 Mar 2010   •   00:00
LEGE PENTRU REDUCEREA TERMENELOR ÎN CAZURILE CIVILE ŞI PENALE
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, remarcă principala semnificaţie pozitivă a Raportului şI anume faptul că România a reuşit să păstreze cursul reformelor, depăşind faza angajamentelor. "Am reuşit să păstrăm drumul drept, în pofida unui an 2009 complex din punct de vedere politic şi economic. Consider acest lucru o realizare a tuturor actorilor implicaţi, executiv, legislativ şi mai ales puterea judecătorească", a subliniat Predoiu. Despre nereuşita aplicării noilor coduri ale justiţiei, ministrul Predoiu a precizat că până la intrarea în vigoare a acestora va promova un proiect de lege pentru reducerea termenelor în cazurile civile şi penale. Însă până la raportul din vară al Comisiei Europene, care va fi unul cheie, trebuie adoptate proiectele Codurilor de procedură civilă şI penală, trebuie finalizate proiectele de legi privind implementarea acestor coduri şI trebuie scurtată durata proceselor, a subliniat ministrul Justiţiei.El a subliniat totodată că mesajul important transmis prin raportul interimar, Comisia Europeană devoalează necesitatea sprijinirii modernizării justiţiei de către toate forţele politice. Raportul CE cere accelerarea vitezei de implementare rapidă a reformei şI de adoptare a noilor coduri, a spus Predoiu. Ministrul a subliniat că aceast lucru ar constitui "cheia de boltă" a reuşitei modernizării sistemului judiciar. Despre instituţiile remarcate pozitiv în Raportul CE, precum DNA şI ANI, ministrul Predoiu afirmă că nominalizarea lor la categoria aşa da demonstrează că aceste structuri au ajuns la maturitate instituţională.


"JUMĂTATEA GOALĂ A PAHARULUI"
Despre punctele negative consemnate în raportul interimar al CE, ministrul Justiţiei, Câtâlin Predoiu, a precizat că sunt o urmare a ritmului încetinit din ultimele şase luni din cauza calendarului politic. "Jumătatea goală a paharului ţine de un ritm încetinit n ultimele şase luni datorită calendarului politic, fenomen considerat firesc şi de către redactorii raportului", a afirmat ministrul în conferinţă de presă.

Raportul a criticat şi pedepsele minime în cazurile de mare corupţie, ministrul precizând să obţină o aplicare mai fermă a legii, după magistraţii vor avea ca elemente de sprijin studiul privind individualizarea pedepselor în cazurile de mare corupţie, precum şI ghidul elaborate la nivelul instantţei supreme.

Ministrul a cerut magistraţilor şI grefierilor ca indiferent de "greutăţI şI controverse" să nu mai întrerupă activitatea de judecată şI le-a solicitat judecătorilor şI procurorilor suport pentru obiectivul strategic al implementării Codurilor. Succesul implementării noilor Coduri este garantat nu doar de efortul Legislativului şI Eecutivului, dar şI de "cooperarea conştientă şI angajată a judecătorilor, procurorilor şI grefierilor", a spus ministrul Justiţiei. Predoiu a precizat că principala reuşită a ministerului pe care îl conduce, nominalizată în Raportul CE, este faptul că ministerul s-a conturat pe parcursul ultimilor doi ani ca un factor stabilizator, de echilibru şI interfaţă în sistemul judiciar. Pentru soluţionarea punctelor problemă din raport, precum jurisprudenţa unitară şI politica de resurse umane, Ministerul Justiţiei va coopera u CSM şI cu instantţa supremă, în câteva zile urmând să fie lansată spre dezbaterea o strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar în 2010 - 2013.


PROCURORII VOR CONTINUA EFORTURILE DE REMEDIERE A DEFICIENŢELOR
Ministerul Public anunţă că va întreprinde toate demersurile necesare pentru  remedierea anumitor deficienţe în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, semnalate în Raportul interimar pe justiţie întocmit de CE.

În comunicatul de presă remis redacţiei, Ministerul Public aminteşte rezultatele pozitive ale activităţii procurorilor. Astfel, validarea rezultatelor obţinute pe perioada primului mandat a condus la obţinerea de către procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a unui nou mandat în vederea consolidării acestora, cu accent pe: măsurile adoptate pentru organizarea activităţii instituţiei pe criterii de eficienţă; realizarea unei politici penale coerente şi unitare în beneficiul cetăţenilor şi al societăţii; demersurile menite să susţină îndeplinirea, de către România, a obligaţiilor asumate în plan comunitar în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, se arată în comunicat.


IMBOLD PENTRU CSM
Selectarea componenţei inspecţiei judiciare este menţionată ca progres ca urmare a faptului că procurorul general a formulat recurs împotriva hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la modalitatea de selecţie a inspectorilor. Un alt progres menţionat în raportul Comisiei Europene este desemnarea unui reprezentant al Ministerului Public, care a participat la toate activităţile desfăşurate de grupul de lucru privind individualizarea pedepselor.


CORUPŢIE "DESCENTRALIZATĂ"
Despre consolidarea capacităţii instituţionale a Ministerului Public de combatere a infracţiunilor de corupţie, Ministerul Public reaminteşte că aceasta s-a realizat printr-un set complex de măsuri care au urmărit o abordare strategică a fenomenului prin specializarea procurorilor, realizarea periodică de schimburi de experienţă şi bune practici, fiind apreciate ca eforturi considerabile măsurile adoptate de procurorul general în vederea creşterii eficacităţii parchetelor locale în gestionarea cauzelor de corupţie.  Elementului central al acestor măsuri este reprezentat de obligaţia elaborării de către fiecare parchet judeţean a unei strategii proprii de luptă împotriva corupţiei, luând în considerare specificul fenomenului corupţiei la nivel local. În comunicat se subliniază rolul Ministerului Public, care prin eforturi proprii a conceput, publicat şi distribuit fiecărei unităţi de parchet un "Manual de bune practici în investigarea infracţiunilor de corupţie", realizat de practicieni cu experienţă în materie din cadrul Ministerului Public, precum şi ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. (Violeta Fotache)


CSM / RESURSA UMANĂ: PIERDERI DE PERSONAL ŞI PROTESTE
Preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Florica Bejinaru, a declarat, marţi, că Raportul intermediar al Comisiei Europene arată că în ceea ce priveşte activitatea CSM, principala problemă identificată este capacitatea sistemului de a face faţă pierderilor de personal şi protestelor din septembrie.
Preşedintele CSM a trecut apoi în revistă principalele realizări ale Consiliului. "Raportul apreciază unele măsuri luate de CSM în ceea ce priveşte politica de personal, unificarea practicii şi funcţionarea inspecţiei judiciare", a afirmat Florica Bejinaru. Proiectul-pilot
privind volumul optim de activitate la instanţe, care se implementează în acest an şi care are drept scop asigurarea unei alocări mai corecte a volumului de muncă şi furnizarea bazei pentru realocările posturilor, începând cu 2011, a fost nominalizat la lucruri bune. Ca şI proiectul referitor la managerul de instanţă, deosebit de important, deoarece va degreva magistraţii de acele atribuţii ce nu ţin efectiv de sfera activităţii judiciare. Al treilea proiect apreciat în raportul CE este cel privind transferul sarcinilor administrative de la judecători la grefieri, aflat în faza elaborării modificărilor legislative necesare implementării proiectului.  Raportul CE menţionează progresele realizate cu privire la Inspecţia Judiciară, în 2009 fiind recrutaţi noi inspectori, pe baza unei proceduri revizuite de către Consiliu, a spus preşedintele CSM. Pentru asigurarea transparenţei activităţii inspecţiei judiciare a fost elaborate un volum de practiceă în materie disciplinară, miercuri urmând să fie lansată cartea, a anunţat Florica Bejinaru.


INSPECŢIA JUDICIARĂ, PE INTERNET
"Tot pentru asigurarea transparenţei activităţii CSM, vom asigura cât de curând publicarea hotărârilor pronunţate de secţiile CSM în materie disciplinară pe pagina de internet a consiliului, cu asigurarea protecţiei datelor personale", a mai spus Bejinaru.
Ghidurile de lucru ale inspecţiei - care asigură baza unei metodologii unitare de efectuare a controalelor şi verificărilor -  sunt elaborate şi urmează să fie aprobate de Plen în cel mai scurt timp.


JURINDEX, NEÎNŢELEGERI CU TRIBUNALUL VRANCEA
"Referitor la proiectul Jurindex. Sperăm ca în cel mai scurt timp să depăşim blocajul creat ca urmare a unor neînţelegeri - care credem că pot fi remontate - cu partenerul nostru - Tribunalul Vrancea. În măsura în care CSM nu va reuşi deblocarea acestui proiect în varianta pe care am iniţiat-o acum un an, vom lua decizia de a continua proiectul pe cont propriu", a subliniat Bejinaru. Proiectul este menit să contribuie la unificarea practicii judiciare la nivel naţional şI asigură predictibilitatea soluţiilor. Până acum s-a reuşit publicarea deciziilor pronunţate de Curţile de apel, iar CSM doreşte să treacă la etapa următoare de publicarea a hotărârilor pronunţate de tribunale. Judecătoarea Florica Bejinaru a exprimat hotărârea CSM de a continua reforma sistemului judiciar şI de a colabora cu oficialii CE "pentru obţinerea celor mai bune rezultate în activităţile propuse şI monitorizate".

×
Subiecte în articol: observator