x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reanalizare în cazul proiectului Palatului Ştirbey

Reanalizare în cazul proiectului Palatului Ştirbey

de Loreta Popa    |    06 Dec 2009   •   00:00

Proprietarul Palatului Ştirbey acuză conflictul de interese al unor membri CNMI, cere revocare acestora şi reanalizarea proiectului.
 
Proprietarul Palatului Ştirbey, îşi exprimă, printr-o scrisoare adresată personal ministrului Culturii şi Cultelor, Theodor Paleologu, totala dezaprobare şi îngrijorare faţă de evaluarea proiectului de către Comisia Naţioanală a Monumentelor Istorice (CNMI), din 25 noiembrie. Anterior, planurile fuseră validate favorabil de forurile profesionale competente, respectiv: Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei, Secţiunea de Urbanism şi Zone Protejate a CNMI. Mai mult, proiectul a fost pozitiv apreciat in cadrul Forumului şi Catedrei de Urbanism a Facultăţii de Arhitectură Ion Mincu si, de asemenea, a făcut obiectul de cercetare al studenţilor având ca rezultat scenarii de reabilitare si reamenajare a Palatului Ştirbey.

În scrisoare, proprietarul imobilului din Calea Victoriei 107 demască starea de incompatibilitatea şi conflictul de interese în care se află doi dintre membrii Comisiei. Astfel, atât domnul Andrei Pippidi, cât şi doamna Anca Hanna Derer sunt acuzaţi de încălcarea deliberată a prevederilor Legii 161/2003 privind conflictul de interese şi precum si a Regulamentului de funcţionare a CNMI, afectând astfel, principiile imparţialităţii, integrităţii, transparenţei deciziilor şi supremaţiei interesul public. Dubla calitate a dlui Andrei Pippidi, aceea de membru în Comisie şi de membru fondator al SAR (Societatea Academică din România), organizaţie neguvernamentală implicată activ în organizarea protestului din faţa Ministerului, în ziua desfăşurării lucrărilor CNMI, "contravine oricăror principii de legalitate, transparenţă şi echidistanţă în judecarea unui proiect cu un impact major în dezvoltarea Căii Victoriei şi a Bucureştiului", se arată în scrisoarea respectivă.

Potrivit documentului citat, dl Andrei Pippidi s-a implicat activ în desfăşurarea şi susţinerea protestelor organizaţiilor neguvernamentale din faţa Ministerului Culturii în chiar dimineaţa zilei dezbaterii privind avizarea proiectului din Calea Victoriei nr.107, transmiţându-le manifestanţilor susţinerea sa din interior şi părerea de rău că nu le poate fi alături în stradă, după cum reiese din propria-i declaraţie: " (...) ar trebui să fiu şi eu aici în stradă cu voi, însă eu sunt cel care vă susţin din interior". Pe de altă parte, dna Anca Hanna Derer, prin contribuţia la redactarea unei părţi din documentaţia proiectului Palatului Ştirbey, este în dezacord cu principiile de bază ale Regulamentului de funcţionare a CNMI care obligă persoanele aflate în această situaţie să-şi declare în mod transparent contribuţia şi implicarea în proiectele analizate.

În scrisoare se mai arată că dna arhitect Anca Hanna Derer a fost direct implicată în întocmirea Studiului Ştiinţific de fundamentare în vederea confirmării sau infirmării deciziei de declasare, totală sau parţială, a corpurilor de construcţie anexe şi conexe clădirii principale din Calea Victoriei nr.107 şi a reglementării intervenţiilor viitoare, conform Contractului Nr. 001C din 14 martie 2007, încheiat cu SC ARD Architecture SRL reprezentată de doamna arh. Aurora Târşoagă. Această firmă a avut calitatea de contractor principal pentru proprietarul imobilului din Calea Victoriei nr. 107. Participarea dnei Derer la întocmirea acestui studiu, urmată de renunţarea la contractul sus amintit şi de implicarea în elaborarea Cărţii Neagre a Patrimoniului, "este de natură să afecteze o raportare obiectivă şi imparţială la proiectul supus avizării Comisiei, reprezentând în acelaşi timp şi un conflict de interese cu investitorul care l-a propus", se spune în documentul citat.

Considerăm că, prin incapacitatea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional de a-şi selecta cu rigurozitate membrii care fac parte din CNMI dar, şi prin modul în care s-a desfăşurat şedinţa de analiză din data de 25 noiembrie, sub presiunea străzii şi în prezenţa mass-media, au fost aduse prejudicii majore imaginii proiectului prin felul în care acesta a fost reflectat opiniei publice. Reamintim că, orice întârziere în procesul de avizare al acestui proiect duce la o degradare iremediabilă a Palatului Ştirbey pentru care cineva va trebui să-şi asume răspunderea morală şi materială.

În conformitate cu prevederile legale, proprietarul Palatului Ştirbey a cerut Ministrului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, excluderea din Comisie a celor doi membri aflaţi în stare de conflict de interese, invalidarea deciziei din 25 noiembrie şi, pe cale de consecinţă, reanalizarea proiectului în stare de legalitate.

×
Subiecte în articol: observator