x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Recalcularea pensiilor militare, o bătaie de joc

Recalcularea pensiilor militare, o bătaie de joc

de Violeta Fotache    |    23 Ian 2011   •   19:42
Recalcularea pensiilor militare, o bătaie de joc
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

O adevărată nebunie s-a iscat în le­gă­tură cu motivarea deciziei instanţei su­preme din 7 ianuarie a.c., privind sus­pendarea HG 735/2010 pentru re­calcularea pensiilor stabilite potri­vit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale po­li­ţiş­ti­lor şi ale funcţionarilor publici cu sta­tut special din sistemul administra­ţiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor mă­suri în domeniul pensiilor.

Se apli­că tuturor sau nu? Până când? Conti­nuă recalcularea? Sunt întrebări le­gi­time ale celor afectaţi de HG 735/2010. Purtătorul de cuvânt al ins­tanţei supreme, magistratul Georgeta Barbălată, a explicat pentru cei care, după ce au lecturat motivarea da­tă vineri publicităţii, nu au înţeles ce se întâmplă. Instanţa supremă n-a făcut decât să constate că suspendarea HG 735/2010 a intervenit "ope legis" (de la lege) din momentul în care Curtea de Apel Cluj a pronun­ţat sentinţa de anulare a unor articole din acest act administrativ cu caracter normativ. Mesajele pe înţelesul tuturor sunt următoarele:
1) Da, HG a fost suspendată până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cererii de anulare a acestui act administrativ cu caracter normativ.

2) Da, suspendarea este valabilă pentru toţi destinatarii HG 735/2010 şi nu doar pentru părţile din dosar. Această suspendare a intervenit de la lege, din 23 noiembrie 2010, când Curtea de Apel Cluj a dispus anula­rea unor articole din HG 735/2010. Pentru că aşa prevede art. 15 alineatul 4 din Legea contenciosului ad­mi­nis­­trativ.

Cu alte cuvinte, la momentul în care instanţa supremă a fost in­ves­tită să judece recursul Guvernului împotriva sentinţei de suspendare date la 28 septembrie 2010 de Curtea de Apel Cluj, HG era deja suspendată de drept. Instanţa supremă n-a făcut de­cât să constate acest lucru. ÎCCJ a constatat că atunci când s-a pro­nun­ţat anula­rea de la Cluj, a intervenit pre­lungi­rea suspendării până la soluţionarea def­initivă şi irevocabilă a cererii de anu­­lare. Până acum in­stan­ţa su­premă nu a pronunţat o ho­tă­râre ire­vocabilă cu privire la anu­lare. Re­cur­sul e pe drum.

3) Da, poate continua recalcula­rea pensiilor deoarece Legea 119/2010 privind recalcularea pensii­lor militarilor şi Legea 19/2000 sunt încă în vigoare şi pro­duce efecte. Acest lucru se poate face direct, dacă Legea 119/2010 permite, iar dacă nu atunci Guvernul ar trebui să emită alte nor­me metodologice de aplicare a legii, de data acestea legale, care să ţină sea­ma de motivarea instanţei su­pre­me.

În motivarea deciziei de suspen­da­re a actului administrativ dată pu­bli­cităţii vineri, instanţa supremă con­si­deră justificată sesizarea re­cla­man­ţilor privind nelegalitatea HG 735/2010. Magistraţii celei mai înalte ins­tanţe din stat reamintesc: "Princi­piul legalităţii implică pe de o parte fap­tul că administraţia trebuie să res­pec­te ierarhia normelor, iar pe de altă parte, faptul că aceasta nu poate ac­ţiona dacă nu este «abilitată» de o regulă de drept. Această abilitare pri­veş­te competenţa autorităţii ad­mi­nis­tra­tive de a emite un act admi­nis­trativ". ÎCCJ arată că în România, res­pec­ta­rea Constituţiei, a su­pre­ma­ţiei sale şi a legilor este obligatorie, nici o per­soa­nă şi nici o autoritate ne­putând fi deasupra legii. "As­pec­tele care fundamentează ideea unei în­do­ieli serioase cu privire la le­ga­litatea ac­tului administrativ solici­tat a fi sus­pen­dat sunt legate de apa­ren­ta în­căl­care a dispoziţiilor Legii nr. 119/2010, în a cărei aplicare a fost dată HG 735/2010. Legea 119/2010, nu conţine dispoziţii care să oblige pen­sionarii să depună cereri de recal­cu­lare a pensiei, să so­li­cite şi să de­pu­nă acte doveditoare pri­vind veniturile rea­lizate sau în te­meiul cărora să fie obli­gaţi să suporte vreo consecinţă, ca ur­mare a neefectuă­rii de către aceştia a demersurilor pre­văzute în actul nor­mativ. Nici dis­po­zi­ţiile Legii nr. 19/2000 nu impun o ase­menea obli­ga­ţie, ci se referă doar la posibilitatea beneficiarilor săi de a-şi dovedi, în si­tuaţiile prezentate în reglementare, cu înscrisuri probatorii stagiile de co­ti­zare. Cu toate aces­tea, art. 2 alin. 3 şi 4, art. 6 alin. 2 şi art. 10 alin. 2 din HG 735/2010 obligă pensionarii aflaţi sub incidenţă să solicite documentele ne­cesare recalculării pensiilor şi să de­pună cererile de recalculare şi ac­te­le doveditoare privind veniturile ob­ţinute", se arată în motivarea in­stan­ţei supreme.

Toată harababura pensiilor făcută pe seama militarilor ar fi putut fi evitată dacă Ministerul Administraţiei şi Internelor, iniţiator al HG 735/2010, îşi făcea treaba în spiritul democraţiei eu­ropene. Iată ce a reţinut Curtea de Apel Cluj în sentinţa civilă 338 din 28 septembrie 2010, statuată ca definitivă de instanţa supremă prin decizia din 7 ianuarie a.c. a cărei motivare a fost dată vineri publicităţii. MAI a făcut la instanţă o cerere de in­ter­ven­ţie în interesul pârâtului Guvernul Ro­mâniei, arătând că are acest drept deoarece a fost iniţiatorul actului atacat, şi a cerut Curţii de Apel Cluj să res­pingă pe fond cererea de suspen­da­re a executării HG 735/2010. MAI şi-a argumentat cererea spunând (n.r. – în mod mincinos) că reclamanţii nu au făcut dovada îndeplinirii proce­du­rii prealabile. Adică reclamanţii nu s-ar fi adresat mai întâi emitentului cerându-i să re­voce HG 735/2010. Strategie de gâgă, fiindcă instanţa de ju­decată i-a prins cu minciuna. Reclamanţii au cerut emitentului HG, încă din 13 august 2010 – data poştei, re­vo­carea pentru şapte motive de nelegalitate. Dovada există la dosar.

Minciuna "nu scad pensiile militare"
Aproape un an guvernanţii s-au lăudat pe toate canalele media că pensionarii militari nu vor avea de suferit după recalcularea pensiilor. Prima declaraţie liniştitoare a venit, în aprilie anul trecut, de la premierul Emil Boc:. "Pensiile militare nu scad în totalitate! În urma recal­cu­lării pensiilor militare, doar unele vor scădea, doar pensiile mari scad! Pensiile până în 30 de milioane de lei vechi nu scad". "Vă garantez, nici o pensie de militar nu va scădea sub 3.000 de lei. Dimpotrivă, după recalculare, unele pensii vor fi mai mari. Foştii militari cu pensii sub 3.000 de lei vor primi mai mulţi bani în urma recalculării. Cu până la 25% mai mult, în funcţie de vechime, spo­ruri sau specialitate militară", susţinea şi ministrul Apărării Ga­briel Oprea. "Dacă scad, îmi dau demisia. Ca să fie clar", insista Oprea. "Pensionarii mi­litari cu stagiu întreg vor reuşi să facă parte din această categorie care să nu fie afectate pensiile de la 3.000 de lei în jos", declara preşedintele Bă­sescu la sfârşitul anului trecut, nuanţând că e vorba de cei cu stagiul întreg. Această declaraţie, cu aceeaşi nuanţă, a fost preluată acum două săptămâni şi de către premierul Emil Boc. (Aniela Nine)

Traian Băsescu: Să se respecte decizia ÎCCJ
Traian Băsescu şi-a aranjat sâmbătă anuala ieşire la shopping televizat, ocazie cu care a ţinut să se dezică de Guvernul Boc, declarând că, în cazul recalculării pensiilor militarilor "nu-i decât o soluţie: să fie respectată hotărârea Înaltei Curţi". Reporterul i-a spus apoi lui Traian Băsescu că Executivul susţine că procesul de recalculare a pensiilor militarilor poate continua. "Nimic în afara hotărârii Înaltei Curţi nu poate funcţiona", a subliniat Băsescu, dornic probabil să îşi repare capitalul de imagine în condiţiile în care Opoziţia ameninţă cu suspendarea sa din funcţie.

În acest context, preşedintele PNL, Crin Antonescu, îi reproşează şefului statului că nu a reacţionat imediat şi oficial şi crede că premierul Boc ar trebui să demisioneze.  "Declaraţia preşedintelui este absolut corectă, dar în mod normal, în calitate de garant al separaţiei puterilor în stat, pe care preşedintele o are explicit în Constituţie, imediat după reacţia de ieri a Guvernului în care a spus că nu respectă sau ignoră decizia justiţiei, imediat preşedintele ar fi trebuit să reacţioneze oficial fie într-o declaraţie – îmbrăcat frumos cu costum şi cravată ca preşedinte, nu pe la cumpărături – în care să spună acest lucru, fie, dacă programul nu-i permitea, într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Trebuia să aibă o reacţie din proprie iniţiativă şi nu să răspundă unei asemenea întrebări pe la cumpărături, de parcă ar fi fost întrebat dacă ţine cu Steaua sau Dinamo sau dacă îi place Jidvei sau Cotnari", a declarat liderul PNL la Antena 3, adăugând că "fără nici un fel de îndoială, premierul este cel care ar trebui să demisioneze, şi nu pentru că dl Băsescu a spus aşa azi. Indiferent ce spunea Băsescu, premierul se situează în afara statului de drept".

Şi liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, la rândul său, că actualul guvern ar trebui să oprească imediat recalcularea pensiilor militarilor, astfel încât premierul Emil Boc şi ministrul Gabriel Oprea să nu intre în sfera penalului. "Domnul Boc, domnul Oprea, dar şi ceilalţi funcţionari care vor continua recalcularea comit o faptă penală şi trebuie să răspundă pentru încălcarea acestei hotărâri. Nu sunt vinovaţi doar domnul Oprea şi domnul Boc. Pe cei doi nu i-a votat nimeni să fie ministrul Apărării, respectiv premier. Ei au fost puşi acolo de Traian Băsescu şi sunt susţinuţi de Traian Băsescu. Atenţie: deci să nu batem numai câinele, ci să ne uităm la stăpânul care le dă ordine", a declarat Victor Ponta.
Liderul social-democrat a criticat şi modul în care preşedintele Traian Băsescu a făcut declaraţii legate de decizia ÎCCJ privind recalcularea pensiilor militarilor. "Mi-a fost ruşine că avem un asemenea preşedinte. Băsescu face declaraţii ori de la cârciumă, ori de la supermarketuri despre lucruri esenţiale, despre viaţa a sute de mii de oameni. Dacă eşti cu adevărat preşedinte trebuie să ai grijă de unde faci astfel de declaraţii, pentru că pensionarii de care Guvernul şi-a bătut joc în această perioadă nu cred că sunt fericiţi să-şi vadă preşedintele la cârciumă sau împingând căruciorul la supermarket", a adăugat Victor Ponta. (Adriana Duţulescu)

×