x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rechizitoriu cu probleme pentru SPP-istii batausi

Rechizitoriu cu probleme pentru SPP-istii batausi

27 Aug 2004   •   00:00

Secretarul de stat Serban Pretor, cel care in urma cu aproape doua saptamani a fost agresat de doi subofiteri SPP, a facut ieri publice nemultumirile pe care le are in legatura cu desfasurarea anchetei in care este parte vatamata.

DANIELA DUMITRESCU

Membrul Consiliului National al Audiovizualului a sustinut o conferinta de presa la sediul institutiei in care lucreaza, precizand ca este ultima sa aparitie publica. "Lasati justitia sa-si faca datoria, sa n-o deranjam", a argumentat victima.

El a declarat ca Nicolae Safta, comisarul care s-a ocupat initial de caz, a fost demis cu ordin de sus si ca rechizitoriul Parchetului ridica multe semne de intrebare.

PROCES CU PERDEA. Secretarul de stat a declarat ca la primul termen al procesului va cere stramutarea la instantele din Bucuresti, "avand in vedere importanta impactului acestui caz asupra opiniei publice si faptul ca majoritatea partilor implicate in proces au domiciliul in Bucuresti, si nu la Medgidia". "Cred ca procesul se judeca la Medgidia pentru ca se vrea mentinerea acestui caz intr-un con de umbra, ferit de presa centrala", a mai spus Serban Pretor. El sustine ca rechizitoriul intocmit de Parchet precizeaza ca ar fi existat posibilitatea, in timpul deplasarii cu masina, de a face unele manevre gresite, fapt care ar fi dus la un potential accident. "Precizez ca ma deplasam in coloana, cu o viteza de 60-70 de kilometri la ora, iar in acest caz, numai un om inconstient putea face astfel de manevre." De asemenea, secretarul de stat a mai declarat ca nu s-a lamurit pana acum cate persoane erau in masina agresorilor. "Initial, autoritatile au sustinut varianta de trei persone, iar la patru zile de la declansarea cercetarilor au venit si au spus ca, de fapt, erau cinci persoane.

Imi este greu sa cred ca politistii de la Circulatie nu au vazut cate persoane erau in masina. Personal, din cate imi amintesc, am vazut doua persoane, cei doi subofiteri, insa fiica mea mi-a spus ca ar fi vazut si o femeie bruneta."

INCADRARE GRESITA. "Sunt, de asemenea, dezamagit de faptul ca in rechizitoriu nu se precizeaza unde a avut loc fapta cu exactitate si ca, desi formularea din rechizitoriu incadreaza fapta la ultraj sub forme agravante, aceasta a fost totusi supusa alineatului 1 al articolului 321, adica pentru o pedeapsa mai mica." Incercand sa rememoreze pe scurt evenimentele care l-au adus in atentia opiniei publice, Pretor a povestit cum a fost oprit de cei doi SPP-isti si batut prin geamul de la masina. "Noroc ca m-a tinut sotia, dar cred ca si centura de siguranta a avut un rol in acest sens. Nu pot face diferenta intre atitudinea celor doi, dar pot spune ca lovitura finala a fost data de soferul masinii. Imi pare rau ca singurul martor neutru la acest eveniment, un sofer care mi-a sarit in ajutor, n-a aparut sa dea declaratii lamuritoare. In depozitiile lor, cei doi subofiteri spun ceva de genul ca nu au avut intentia de a ma lovi, ci au facut numai niste gesturi aspre sub un impuls nervos si s-a intamplat sa fie si fata mea pe-acolo", a mai spus Serban Pretor.

DEMITERE CU CANTEC. Victima agresiunii celor doi SPP-isti a mai declarat ca Nicolae Safta, comisarul care a preluat initial cazul, a fost demis cu ordin de sus. "Seful Politiei Judetene i-a spus la demitere: «Nu am nimic cu tine, dar am primit ordin de sus». Cred ca asta a fost o pilda pentru toti politistii pentru a intelege ca atunci cand fac anchete cu persoane aflate in anumite structuri sa trateze cazul cu discretie, menajament si cat mai putin taraboi public."

Pretor a spus ca intr-un eventual proces cu cei care l-au demis pe comisarul Safta ar putea sa se implice in calitate de martor favorabil acestuia.

La conferinta de presa a mai participat o anumita femeie, pe nume Doina Calin, care sustine ca, in urma cu cativa ani, a fost agresata de tatal lui Teodor Chirica in timp ce se afla in audienta la prim-ministrul Radu Vasile.

NEATENTIE?

"Imi este greu sa cred ca politistii de la Circulatie nu au vazut cate persoane erau in masina"

INVATATURA

"Cred ca asta a fost o pilda pentru toti politistii pentru a intelege ca atunci cand fac anchete cu persoane aflate in anumite structuri sa trateze cazul cu discretie, menajament si cat mai putin taraboi public" - Serban Pretor, secretar de stat
×
Subiecte în articol: observator persoane