x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CNA suspendă reclamele la tigaia Dry Cooker. Ce reguli încalcă spoturile

CNA suspendă reclamele la tigaia Dry Cooker. Ce reguli încalcă spoturile

16 Apr 2013   •   18:33
CNA suspendă reclamele la tigaia Dry Cooker. Ce reguli încalcă spoturile

Consiliul National al Audiovizualului a decis cu şapte voturi pentru şi două împotrivă să suspende difuzarea spoturilor tv care promovează tigaia "Dry Cooker" până când acestea vor fi modificate în aşa fel încât să nu mai existe afirmaţii care nu pot fi dovedite.

CNA a analizat azi spoturile respective la sesizarea unor cetăţeni care au reclamat greşelile gramaticale pe care cei ce promovează tigaia le fac.

Spoturile conţin exprimări precum: "O prietenă de-a mea și-a cumpărat o tigaie, care a venit la mine foarte plină, că-i mai bună a ei și că a luat-o mai ieftin" sau "Orice mâncare care o făceam cu ulei, se spoiește totul, pereți, aragaz, tot"...

"După ce că e stupidă și înșelătoare, mai fac și greșeli de gramatică", a comentat membrul CNA Christian Mititelu. Printre cei care au votat împotriva suspendării s-a numărat şi Narcisa Iorga, care a afirmat că subiectul nu merită punerea în dezbatere.

"Voi vota împotriva oricărei propuneri de interzicere a acestui spot. Am rezolvat toate problemele din audiovizual și ne-a mai rămas tigaia?", a comentat Iorga în timpul şedinţei.

CNA a decis să respecte recomandările Comitetului Etic al Consiliului Român pentru Publicitate, care spun că greşelile gramaticale din reclame nu reprezintă o încălcare a Codului de Practică în Publicitate.

Consiliul a considerat, totuşi, că reclamele la tigaia "Dry Cooker" încalcă articolul 5.1 din Codul de Practică în Publicitate, care prevede că: "Anunţătorul trebuie să fie în măsură să probeze veridicitatea datelor, descrierilor, afirmaţiilor, ilustrărilor şi testimonialelor folosite".

Ca exemple au fost date afirmaţii precum: "De când folosesc tigaia Dry Cooker simt că am mai multă energie", "parcă aş dărâma munţii cu tigaia Dry Cooker", "sunt în formă doar cu tigaia Dry Cooker" sau "Dry Cooker nu e o tigaie (...) e sănătatea copiilor mei".

Reclamele vor putea fi difuzate din nou după ce vor fi modificate. 

×