x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator REFERENDUM 2012 Cum se votează în Mamaia. Vezi ce se întâmplă în secţiile de votare (LIVE TEXT)

REFERENDUM 2012 Cum se votează în Mamaia. Vezi ce se întâmplă în secţiile de votare (LIVE TEXT)

29 Iul 2012   •   09:55
REFERENDUM 2012 Cum se votează în Mamaia. Vezi ce se întâmplă în secţiile de votare (LIVE TEXT)

UPDATE 19.45 Interesul pentru referendum nu a scazut, in Mamaia, chiar daca oamenii au inceput sa plece de pe plaje.

Cei iesiti la promenada de seara se opresc in fata sectiilor de votare, ca in fata vitrinelor de la mall.

"Fata, votam si noi ceva, azi? Vreau sa votez", putea fi auzita o conversatie pe faleza.

Sunt destui si cei care trec de la dorinta la fapte. Desi se vine mai rar la urne, cei care o fac apar in ciorchini si isi asteapta randul pusi pe glume.

Altii inca amana, nu inainte de a intreba oamenii de paza, din fata sectiilor, daca apar si mai tarziu.

UPDATE 19.17 Printre cei care voteaza la Mamaia sunt si persoane care par destul de nefamiliarizate cu procedeul.

Un domn s-a prezentat cu o copie de buletin, zicand ca originalul l-a lasat in camera, pentru siguranta.

Alti votanti au facut exces de zel, aducand si cartea de alegator, care nu mai are nicio valoare de cativa ani.

Inainte de a intra in sectia de votare, multi simt si nevoia sa se asigure ce varianta dintre "da" si "nu" asigura demiterea presedintelui, intreband persoanele din jur.

UPDATE 18.40 Turistii din Mamaia continua sa vina la vot, ori in grupuri de prieteni, ori impreuna cu familia.

Persoanele mai in varsta apar acum in numar mai mare decat in timpul amiezei, special ca sa voteze, in timp ce tinerii voteaza in drum spre plaja, unde inca se mai vine in tura a doua.

Un copil de doi ani, care s-a ratacit de parinti pe plaja, a fost adus la sectia de vot 198, din apropiere.

Politistii care asigura paza au mobilizat cativa jandarmi care s-au dus in cautarea parintilor. Acestia nu au fost foarte usor de gasit, pentru ca baietelul nu stia cum se numesc parintii sai, in afara apelativelor "mami" si "tati".

Familia s-a reunit, in cele din urma.

UPDATE 16.45 Sectiile de votare in imediata apropiere a plajelor au cea mai mare prezenta la vot, la Mamaia. La sectia 198, cea mai apropiata de plaja, au venit peste 900 de alegatori, in timp ce la hotelul Doina, aflat si el la 20 de metri de plaja, au venit aproape 800 de votanti.

Presedinta sectiei de votare de la "Doina" spune ca foarte multi oameni au venit in primele doua ore de la startul referendumului, urmand apoi grupuletele de alegatori veniti direct de pe plaja.

Lumea continua sa treaca si pe la urne cu gentile de plaja pe umeri, in drum spre sezlonguri. La "Doina" au votat si maseurii de pe plaja, care se afla acum in pauza.

O prezenta insemnata la vot este si la Pavilionul Expozitional din Mamaia, in timp ce la Aqua Magic, unde au votat ceva mai putin de 500 de oameni, pana acum, "valul mare" de alegatori este asteptat mai pe seara.

UPDATE15. 39 La sectia 198 din Mamaia, unde se poate intra direct de pe plaja au votat deja 843 de persoane. Aspectul votantilor s-a schimbat putin, insa. Daca de dimineata oamenii veneau direct de pe plaja, in costum de baie, acum apar si cei care nu venisera cu buletinul la plaja si care, dupa ce au terminat baia de soare, se intorc in haine de strada si cu cardurile de identitate pentru a-si exprima votul.

Referendumul este un subiect aprig de discutie si in restul statiunii, pana si la terase sau pe plaje vorbindu-se de politica, mai mult decat orice.

Si aparitia la vot a lui Radu Mazare, alaturi de un convoi de hostese, a devenit barfa statiunii, multi turisti exprimandu-si regretul ca nu au vazut evenimentul cu ochii lor.

UPDATE 14.00 La sectia de votare 198, situata chiar la capatul plajei a aparut si "cetateanul turmentat" intreband cine trebuie votat - Traian Basescu sau Radu Mazare?
Politistii care asigura paza l-au luat cu binisorul si l-au trimis inapoi pe plaja, dupa ce au constatat ca nu avea nici buletin.

UPDATE 13.38 Sectia de votare 198 din Mamaia pare sa aiba cea mai mare prezenta la vot din toata statiunea, 656 de persoane prezentandu-se la urne, pana la ora 13.00.

Motivul este unul simplu - sectia este situata in restaurantul hotelului Cleopatra, care este amplasat chiar la capatul plajii. Majoritatea celor care au votat aici vin direct de pe sezlonguri, fie in tanga, fie in sort.

Sefa sectiei spune ca nu a primit nicio indicatie de la BEC in privinta tinutei, iar in conditiile in care sectia de votare este amplasata practic pe plaja, costumul de baie poate fi considerat o tinuta decenta.

Lumea continua sa vina de pe plaja la vot, unii "parcandu-si" saltelele pneumatice pe nisip, la doi pasi de urne.

UPDATE 13.05 Si la Hotel Aurora, din Mamaia, prezenta de vot a fost destul de mare - 345 de persoane pana la ora 12.00. Reprezentantii sectiei de votare 199 spun ca valul mare de alegatori a venit dimineata, inainte de mersul la plaja si ca se asteapta la alt aflux seara, dupa ziua de plaja.

UPDATE 12.26 Aici au venit sa voteze si o parte din jandarmii insarcinati cu asigurarea ordinii in Mamaia sa-si exprime optiunea.

Recomandarea comisiilor este ca votantii sa vina imbracati decent la urne, insa in Mamaia, la sectia de votare 208, la intrarea in Aqua Magic se poate veni si in slip si slapi.

Pana la ora 11.00, numai la aceasta sectie se prezentasera peste 300 de alegatori, si tot atatia curiosi care s-au interesat de conditiile de votare si au amanat pe mai tarziu, preferand sa mearga inainte la plaja.

Numai 3 dintre cei care au votat la aceasta sectie erau pe lista locala, restul fiind turisti care au votat pe liste suplimentare.

Mamaia este impanzita de sectii de votare, astfel incat alegatorii nu vin la vot cu o tinta precisa, ci se orienteaza pe parcurs. Multi dintre ei vin doar in slipi si cu buletinul in mana, inca acoperiti de nisip.

Mai rau o duc membrii comisiilor, care nu au aer conditionat si se racoresc doar cu ventilatoare.

Prezenta la vot este destul de mare - practic nu existaa moment in care sa nu fie mai putin de cinci oameni in sectia de votare.

In Mamaia se poate vota la hotelurile Savoy, Ambasador, Modern, Minerva, Riviera, Tomis, Victoria, Flora, Doina, Dunarea, Cleopatra, Bavaria Blu, Parc la restaurantul Vatra, la Pavilionul Expozitional din Mamaia, la Aqua Magic si la Casino Nord.

Pe langa semnele care indica drumul catre sectii, turistii au primit si harti cu toate centrele de votare din statiunile de pe litoral.

Se poate vota si in Vama Veche, la sectia din localitate de pe strada Zambilelor.

×