x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Referendumul va costa 95 de milioane de lei. Pot vota şi românii din străinătate

Referendumul va costa 95 de milioane de lei. Pot vota şi românii din străinătate

de Mediafax    |    07 Iul 2012   •   06:32
Referendumul va costa 95 de milioane de lei. Pot vota şi românii din străinătate

UPDATE 10:11 - La referendum se va putea vota in toata tara, nu doar in circumscriptia de care alegatorii apartin, a anuntat premierul Victor Ponta.

"Din punct de vedere organizatoric, cred lucrurile sunt mult mai simple : este un singur buletin de vot, o intrebare foarte simpla "Da" sau "Nu", se poate vota in toata tara, nu mai exista obligativitatea de a vota doar in circumscriptia electorala", a spus Ponta, in sedinta de sambata a Guvernului.

.......

Guvernul a calculat cheltuielile aferente referendumului de demitere a presedintelui la circa 95 milioane lei, mai mult ca in 2007, dar in conditiile in care sunt deschise sectii de vot si in strainatate, urmand ca unele circumscriptii sa fie "redesenate".

In 2007, la primul referendum de demitere din functie a presedintelui Traian Basescu, Guvernul a anuntat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.

"In prezent, cheltuielile totale impuse de organizarea referendumului sunt estimate la aproximativ 95 milioane lei, dar in conditiile in care vor fi deschise sectii de vot si in strainatate, deja fiind realizate si unele economii", au aratat sursele guvernamentale.

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor participanti, elimina sintagma "la nivelul tarii" legata de voturile exprimate.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a precizat astfel ca a fost eliminata discriminarea prin care cetatenii romani, aflati in strainatate, nu puteau vota la referendum si erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul national.

Sursele citate au mai declarat ca unele circumscriptii electorale vor fi "redesenate", pentru sedinta de azi a Guvernului fiind pregatite sase proiecte de hotarari pentru organizarea referendumului.

Votul la referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, programat pentru 29 iulie, va incepe la ora 08.00 si va fi oprit la ora 20.00, campania electorala urmand sa se incheie la 28 iulie, ora 7.00, a anuntat ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre.

Potrivit acestuia, campania electorala deja a inceput odata cu publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de organizare a referendumului.

Partidele politice trebuie sa isi desemneze pana la 10 iulie reprezentantii in sectiile de votare.

Guvernul se reuneste in aceasta dimineata in sedinta extraordinara, pentru a adopta hotararile de organizare a referendumului de demitere a sefului statului.

×
Subiecte în articol: referendum cost referendum 2012