x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Remanierea Guvernului va fi decisă de Boc şi Băsescu

Remanierea Guvernului va fi decisă de Boc şi Băsescu

de Gabriela Antoniu    |    02 Oct 2011   •   21:00

Liderii PDL si sefii organizatiilor judetene ale partidului au stabilit, aseara, in intalnirea de la Vila Lac, ca eventuala remaniere guvernamentala sa fie decisa de premierul Emil Boc impreuna cu presedintele Traian Basescu, au declarat pentru Mediafax surse participante la intalnire.

Liderii PDL si sefii filialelor partidului au decis sa il mandateze pe premierul Emil Boc ca impreuna cu presedintele Basescu sa stabileasca daca este necesara o remaniere guvernamentla si cine ar fi ministrii remaniati.

Potrivit surselor citate, subiectul remanierii a fost abordat de catre liderii PDL la punctul 'diverse' al intalnirii, dupa ce secretarul ge­neral al partidului, Ioan Oltean, a spus ca ar fi bine ca democrat-liberalii sa nu mai iasa pu­blic cu declaratii pe tema remanierii.

Radu Berceanu si Sever Voinescu au aratat insa ca ar trebui sa existe si o decizie politica a partidului in cazul remanierii, dar cu majoritate de voturi favorabile si doar sase sau sapte voturi 'impotriva' s-a hotarat ca premierul sa fie mandat sa decida impreuna cu seful statului in pro­blema remanierii, au relatat sursele citate.

O serie de lideri PDL, dar si presedintele Traian Basescu au evocat in ultimele saptamani posibilitatea realizarii unei remanieri guvernamentale. Intre numele de ministri vehiculate in contextul remanierii se afla cele ale lui Va­leriu Tabara (Agricultura), Ion Ariton (Eco­no­mie), Gheorghe Ialomitianu (Finante), dar si cel al lui Teodor Baconschi (Afaceri Ex­terne). De altfel, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat, saptamana trecuta, in sedinta Biroului Permanent, ca in octombrie premierul Boc va fi prezent in acest for legislativ la 'Ora Guvernului' si ca vor veni la informari 'actuali sau viitori ministri'. Conform stenogramei sedintei, Geoa­na a spus ca 'pe 10 octombrie 2011 va ve­ni acesta sau viitorul ministru (al Agriculturii – n.r.). Pe 24 octombrie 2011 va veni minis­trul Econo­miei, acesta sau vii­torul. Ministrul Eco­nomiei si mi­nistrul de Fi­nante vor veni inainte de ECOFIN (14 noiembrie 2011), acestia sau viitorii. Mi­nistrul Mediului va veni pe 21 noiembrie 2011'. Explicatiile prese­din­telui Senatului nu au fost urmate de nici o replica a vreunui membru al Biroului Permanent.

'Sunt convins ca la momentul potrivit se va face. Cu certitudine trebuie facuta o re­ma­niere', a spus Basescu, in 23 septembrie, la o emisiune televizata, intrebat cand si daca se va face remaniere. Lideri democrat-liberali au evocat, la randul lor, posibilitatea realizarii unei remanieri, insa au sustinut ca acest subiect nu a fost discutat pana acum in conducerea PDL.

Liderii si sefii filialelor PDL s-au reunit la Vila Lac, intr-o sedinta informala a Colegiului Director al partidelor pentru a discuta despre constituirea Miscarii Populare, revizuirea Constitutiei, sistemul electoral, remanierea guvernului fiind unul din posibilele subiecte care urmau a fi discutate. Desi era asteptat, presedintele Traian Basescu nu a participat la sedinta PDL. Vicepresedintele PDL Toader Paleologu, sosit la Vila Lac pe bicicleta, declara la inceputul sedintei ca nu crede ca va fi discutat subiectul remanierii. Surse citate de Mediafax au precizat ca, in privinta revizuirii Constitutiei, sunt democrat-liberali care nu agreeaza micsorarea numarului de parlamentari, iar un alt subiect se refera la negocierile dintre PDL si UDMR privind votul uninominal compensat. Reuniunea PDL s-a incheiat dupa aproximativ 3 ore, iar la final niciun participant nu a dat declaratii jurnalistilor aflati la poarta vilei de protocol. De altfel, democrat-liberalii au ales ca loc de intalnire Vila Lac, intrucat jurnalistii nu pot avea acces in perimetrul acesteia.

×