x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Remember Cezar Ivanescu - Document audio

Remember Cezar Ivanescu - Document audio

de Cristinel C. Popa    |    06 Aug 2008   •   00:00

Cezar Ivanescu ar fi implinit astazi 67 de ani. Intr-un document audio cutremurator, descoperit recent de fiica poetului, Clara Arustei, Cezar Ivanescu aduce grave acuzatii clasei politice romanesti comuniste, dar si postdecembriste.



Cezar Ivănescu ar fi împlinit astăzi 67 de ani. Într-un document audio cutremurător, descoperit recent de fiica poetului, Clara Aruştei, Cezar Ivănescu aduce grave acuzaţii clasei politice româneşti comuniste, dar şi postdecembriste.

Declaraţia sa, ce se întinde pe durata a 11 minute, este intitulată Proclamaţia Asociaţiei Victimelor Regimului Comunist şi cuprinde la final un cîntec cu iz caramaderesc-patriotard. "Este imnul oficial al asociaţiei către discipoli", spune Ivănescu. Pe parcursul înregistrării, la un moment dat, parcă presimţindu-şi sfîrşitul, poetul spune: "Nu ştim ce ne-a pregătit Dumnezeu, poate nu avem viitor de la el, şi a hotărît de mult ceva cu noi". După cum se ştie, poetul a murit în condiţii stranii, la 24 aprilie, la puţin timp după efectuarea acestei înregistrări, ce datează din februarie 2008, după cum ne-a declarat fiica sa Clara Aruştei. A murit în urma unei banale operaţii de hemoroizi. "Adevăraţii artişti însă lucrează fără plasă de asigurare. Eu am fost săritor la trapez fără plasă toată viaţa", spunea Cezar Ivănescu. Poetul a trăit la limită întreaga viaţă, fiind supus atît prigoanei comuniste, cît şi terorii postcomuniste practicate de o societate neaşezată, dominată de anarhie şi de lipsa unor modele umane.

În anul 2000, Cezar Ivănescu declara: "Acest deceniu pentru mine (am şi spus-o în alte interviuri) a fost cel mai greu interval din viaţa mea, cel mai dificil şi cel în care m-am acomodat cel mai greu. Vremurile de tranziţie, care la români durează de pe la începutul veacului (regina Maria este cea care a lansat sintagma – epoca de tranziţie), le-am înfruntat tot mai uşor pe vremuri şi mai dificil în ultimul deceniu".

AUDIO click pentru a asculta înregistrarea format mp3

×
Subiecte în articol: observator