x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rezidenţiatul pregăteşte medici specialişti pentru UE

Rezidenţiatul pregăteşte medici specialişti pentru UE

de Magda Marincovici    |    23 Noi 2011   •   21:00

80% dintre medicii care au absolvit rezidentiatul vor sa profeseze in tarile din Uniunea Europeana. Aceasta este concluzia sondajelor efectuate la Iasi, spune rectorul Universitatii de Medi­ci­na si Farmacie 'Gr.T. Popa' din Iasi, profesorul doctor Vasile Astarastoae.

Concursul de rezidentiat 2011 s-a finalizat si, comparativ cu alti ani, de aceasta data numarul contes­ta­ti­i­lor a fost mai mic. Astfel, la UMF 'Carol Davila' din Bucuresti au fost inregistrate 100 de contestatii si la UMF 'Gr.T. Popa' din Iasi, aproximativ 10, principala solicitare fiind rescanarea grilei de concurs. Punctajul minim de promovare a fost de 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de in­tre­bari pentru fiecare domeniu. La Iasi, 910 a fost punctajul maxim, iar la Bucuresti, 896.

Dar in Bucuresti – ca de altfel si in alte centre universitare (n.r.) –, numarul ab­sol­ventilor care au promovat rezidentiatul este mai mare decat cel al locurilor si posturilor scoase la concurs de Ministerul Sanatatii, multi fiind nevoiti sa participe la un nou concurs de re­zi­den­tiat, a precizat prof. dr Florian Popa, rectorul UMF 'Carol Davila'. 'In ultimii ani, lo­cu­ri­le la re­zi­den­tiat au reprezentat apro­ximativ 60% din numarul total al ab­sol­ven­ti­lor. Important este ca nu­ma­rul de lo­curi la rezidentiat sa fie egal cu cel al ab­solventilor pentru a termina cu so­merii cu diploma de la facul­ta­tile de me­dicina. Daca vom reusi acest lu­cru, teoretic, in doi-trei ani am putea pune punct acestui fe­no­men si am acoperi deficitul de medici din sistemul sanitar', spune prof. dr Vasile Astarastoae. Asta, teoretic. Deoarece, practic, asa cum arata sondajele efectuate la Iasi, 80% dintre medicii care au terminat rezidentiatul si sunt specialisti fac demersuri pentru a obtine un post in oricare alta tara din UE decat in Romania. Reali­tatea confirma ca aceasta este situatia si in celelalte centre universitare, ceea ce va mari deficitul de medici specialisti din tara.

×
Subiecte în articol: observator