x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Român din Cernăuţi, în stare extrem de gravă după ce a fost rănit în timpul luptelor din Ucraina

Român din Cernăuţi, în stare extrem de gravă după ce a fost rănit în timpul luptelor din Ucraina

de Cristinel C. Popa    |    18 Iun 2014   •   15:34
Român din Cernăuţi, în stare extrem de gravă după ce a fost rănit în timpul luptelor din Ucraina

Sătui de vechiul regim în care au trăit la limita subzistenţei, românii din Ucraina se oferă acum voluntari să facă parte din trupele Ucrainei pentru a apăra teritoriul şi noul regim de la Kiev - prooccidental. Unul dintre aceştia este Ruslan Berladin. Acesta a fost grav rănit în timpul luptelor. Mai precis, pe data de 13 iunie, în apropiere de oraşul Mariupol din regiunea Doneţk, când militarii ucraineni încercau să elibereze oraşul de sub controlul separatiştilor proruşi, a fost surprins de rafale de armă. Gloanţele i-au ciuruit mâna şi i-au afectat mai multe organe interne. Urmează să fie trimis de urgenţă în Israel, unde medicii vor încerca să-i salveze viaţa şi mâna. Şi tot de gloanţe i-au fost străpunse mai multe organe interne, fapt care îi pune viaţa în pericol, mai ales că a piedut şi foarte mult sânge. Tânărul s-a aflat internat la unul din spitalele din Berdeansk, unde medicii i-au şi făcut prima operaţie, urmând ca apoi să fie transportat cu avionul în capitală. Pe blogurile românilor din Cernăuţi au apărut chemări către toţi cei cu inima bună pentru salvarea eroului: “Cei care nu sunt indiferenţi de soarta şi destinul acestui tânăr sunt rugaţi să-l ajute. Bani pot fi transferaţi în contul 4149 4377 01736108 deschis la Privatbank, pe numele Berladin Varvara Valerievna. Cei care vor transfera banii sunt rugaţi să păstreze documentele fiscale, care confirmă transferul mijloacelor financiare şi să telefoneze la numărul 098-452-53-50. Să salvăm împreună viaţa acestui tânăr român din oraşul Cernăuţi aflat într-o stare foarte gravă”. Însă nu numai Ruslan s-a sacrificat pentru patria în care trăieşte, ci şi alţi români bucovineni. “Potrivit comisarului militar regional Cernăuţi, Vitalii Ciurai, pe data de 17 iunie, în luptele fierbinţi din estul Ucrainei şi-au pierdut viaţa trei bucovineni, care-şi făceau serviciul în unitatea militară A 2582 din oraşul Cernăuţi. Surse din regiunea Cernăuţi afirmă că în estul Ucrainei se află foarte mulţi etnici români. Unii sunt voluntari, iar alţii sunt încorporaţi în rândurile armatei ucrainene şi duşi în estul ţării”, scrie Vitalie Zâgrea.

Înainte de a fi grav rănit, Ruslan a fost la mănăstirile din nordul României

Ruslan este descris pe site-urile româneşti din Ucraina ca având 38 de ani. “Este originar din Republica Moldova, iar acum 18 ani s-a stabilit în oraşul Cernăuţi, unde a făcut armata. După escaladarea conflictului din estul Ucrainei, Ruslan s-a înrolat voluntar în rândurile batalionului cu misiuni special “AZOV”, luptând pentru apărarea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Acum două luni, Ruslan Berladin vizitase mănăstirile din nordul României.

Potrivit rudelor lui Ruslan, medicii aşteaptă o ameliorare a stării sale de sănătate pentru a fi transportat la Kiev. Medicii îi recomandă un tratament urgent în Israel, deoarece din cauza pierderii de sânge şi a intervenţiei chirurgicale întârziate, mâna lui s-ar putea să nu mai fie recuperată. Familia lui speră la o minune, adresând tuturor următorul mesaj: “Apelăm la toţi oamenii care nu sunt indiferenţi! Ajutaţi-ne să salvăm viaţa celei mai apropiate fiinţe, un adevărat apărător al Patriei, prieten adevărat şi om de bună credinţă!”

Confirmare în exclusivitate în România pentru Jurnalul Naţional

Miercuri am stat de vorbă la Iaşi cu Iurie Levcic, realizator de programe în limba română la TV Cernăuţi, care a sosit în capitala Moldovei pentru a participa la un simpozion pe o temă legată de salvgardarea patrimonial cultural. El a acordat un interviu în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional. “În ultimele zile am avut băieţi tineri din Cernăuţi omorâţi, deci jalea se extinde peste toată ţara. Da, chiar români. Colegii mei jurnalişti au cerut de la toţi oamenii să-i ajute familia lui Ruslan Berladin care a fost rănit cu câteva zile în urmă şi se află într-o stare extrem de complicată. Subalternii mei au cerut dacă pot să difuzez această informaţie şi am fost de acord. Nu sunt mulţi români care au pierit în luptele din ultima perioadă din Ucraina, eu vorbesc acum de concetăţenii noştri din regiunea Cernăuţi. Eu n-aş dori nici ceilalţi să moară pentru că nu este cazul. Aceşti români care luptă acolo sunt cetăţeni fideli ai statului care au răspuns cerinţelor şi legislaţiei ucrainene care a revenit la crearea armatei pe bază de serviciu militar în termen. Ei sunt ca militari acolo, au trecut o instruire scurtă de câteva luni sau de câteva săptămâni aici la noi chiar la Cernăuţi sau la Culiceni, în Herţa, este o unitate militară unde copiii sunt pregătiţi. Sunt învăţaţi să tragă cu arma, pentru că ei nu ştiu să tragă. Şi după asta sunt trimişi spre Est, ceea ce este încă o emoţie negativă şi un stres pentru mamele noastre, pentru soţiile tinere, pentru copiii care rămân orfani, Doamne fereşte! Sperăm că nu se va întâmpla nimic, sperăm că noul preşedinte al Ucrainei va avea chibzuinţă...”, a spus românul nostru cernăuţean, Iurie Levcic.

×