x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine este criminalul româncei din Italia?

Cine este criminalul româncei din Italia?

de Adriana Oprea-Popescu    |    11 Mai 2014   •   16:54
Cine este criminalul româncei din Italia?

Ucigaşii n-au semnul fiarei tatuat pe frunte. Diavolul se plimbă prin lume luând cele mai paşnice înfăţişări. Nu dă semne, nu lasă urme. “Era un om bun şi respectuos. Suntem şocaţi”. De câte ori n-aţi auzit aceste declaraţii făcute de vecinii unui individ acuzat de crimă? Nici Riccardo Viti, italianul care a torturat şi ucis românca din Florenţa, nu face excepţie de la regulă. Lumea ştia despre el că e un om săritor, ajuta femeile în vârstă să-şi ducă sacoşele, repara defecţiunile minore din casa vecinului şi-şi însoţea mama la supermarket.

Omul Kinder 

Riccardo Viti are 55 de ani şi e instalator. Oamenii aveau încredere în el, îi deschideau uşa şi-l lăsau să intre în casele lor. Femeilor singure, bărbatul nu le inspira nicio teamă. O figură comună. Scund şi îndesat, are bărbie dublă, este chel, iar burta i se revarsă sub cămaşa vârâtă în blugi. Până să fie arestat, nu a avut nicio problemă cu poliţia. Nici măcar o amendă pentru depăşire de viteză.

O persoană amabilă, chiar dacă “un pic ciudat, uneori infantil”. Astfel îl descriu vecinii pe Viti. Despre părinţii lui spun că sunt oameni “foarte respectabili”. Viti avea o diplomă în contabilitate dar, pentru că nu şi-a mai găsit un loc de muncă în domeniu, a lucrat multă vreme cu tatăl său, care are 80 de ani şi a fost toată viaţa instalator.

În timpul său liber, Riccardo Viti era pasionat de artele marţiale. Ziarul “Reppublica” scrie că a fost “karatist amator fără rezultate foarte bune”. Realizând că nu poate fi primul, a ales rolul de arbitru. Era cel care veghea la corectitudinea jocului, iar unul dintre foştii colegi declară: “E ciudat să spun asta, dar îi plăcea ca regulile să fie respectate”. În viaţa intimă, Viti avea propriile reguli, nebănuite de nimeni. Pentru cei din jur, era doar un om obişnuit, care avea mici ciudăţenii, inofensive.

Un vecin care a asistat la arestarea lui le-a declarat jurnaliştilor de la “Corriere della Sera” că a fost uimit să-l vadă, odată, într-un supermarket, însoţindu-şi mama la cumpărături şi luând produse “pentru el, dar care păreau mai potrivite pentru un copil. Dulciuri, ouă de ciocolată...”

Soţia lui Viti


În acte, Riccardo Viti era căsătorit. Soţia lui, Oxana, o femeie frumoasă, blondă şi înaltă, e originară din Ucraina. Are un băiat de 19 ani, provenit dintr-o relaţie anterioară, care merge la liceu. Cel mai probabil, a fost o căsătorie de convenienţă. Viti avea nevoie de masca normalităţii, iar Oxana – de cetăţenie.

Jurnaliştii de la “Reppublica” scriu că au existat, în trecut, semne că între ei lucrurile nu erau tocmai în regulă. “În urmă cu câţiva ani, el a fost la o petrecere cu ea. A luat-o la dans, pe ring. Şi, la un moment dat, a început să se frece de spatele ei, un pervers. Femeia părea că e deranjată de situaţie şi că suferă. Atât de mult, încât a trebuit să-i spunem să se oprească”, le-a declarat un alt vecin celor de la “Reppublica”.

Oxana lucrează la o firmă ce se ocupă de curăţenie în Spitalul Universitar Careggia. Este o informaţie importantă în anchetă: benzile de scotch cu care fuseseră imobilizate victimele agresorului provin din această unitate medicală, fiind inscripţionate cu logo-ul ei.  

Trusa violatorului

Riccardo Viti locuia, cu Oxana şi fiul ei, într-un apartament de la etajul doi al unui imobil situat peste drum de o secţie de poliţie. Deşi aveau intrări separate, din locuinţa lui Viti se putea ajunge în apartamentul părinţilor lui, aflat pe acelaşi palier. “Acolo, există flori la balcoane, ascensorul are mâner de alamă, iar uşile de la intrare au, aproape toate, încuietori blindate”, scrie site-ul www.ilsecoloxix.it.

Imobilul cu şase etaje se află la doar câteva minute de mers pe jos de Spitalul Universitar Careggia. La parterul imobilului este un fost garaj transformat în atelier, unde Riccardo si tatăl său îşi ţineau instrumentele de lucru. Aici au fost găsite role de scotch, identic cu cel folosit în imobilizarea prostituatelor. Dar şi două beţe pe care, scriu jurnaliştii de la www.ilsecoloxix.it, se pare că Viti le-ar fi folosit pentru a-şi tortura victimele, în raidurile sale de noapte. Nu ieşea din casă fără servieta sa de culoare închisă, unde-şi ascundea “instrumentele”. Informaţia a apărut în declaraţiile a cinci dintre victime, care au povestit că, după ce erau acostate şi duse sub podul de pe autostrada A1 Ugnano, acolo unde Andrea a fost găsită moartă, agresorul scotea din servieta sa o bandă de scotch, frânghii, beţe din lemn, iar, într-un caz, chiar şi un flacon de sticlă şi borcane cu lubrifiant.

Drumul spre asasin

Riccardo Viti a fost arestat vineri, 9 mai. În declaraţiile victimelor care au supravieţuit atacului apărea aceeaşi maşină: un Fiat Doblo gri. Anchetatorii au verificat înregistrările camerelor de supraveghere din zonele frecventate de prostituate şi, astfel, au identificat autoturismul în care tânăra româncă s-a urcat, de lângă parcul Cascine, în seara zilei de 4 mai. Cu ajutorul înregistrărilor de pe camerele video postate de-a lungul drumului, până la ieşirea din Florenţa, anchetatorii au refăcut mişcările asasinului din acea noapte.

Vineri dimineaţă, când au mers să-l aresteze pe Riccardo Viti, maşina, care e înregistrată pe numele tatălui acestuia, era parcată în apropierea casei. Viti purta acelaşi sacou ca şi în noaptea crimei.

În ziua arestării, mama lui Riccardo Viti le-a declarat celor de la “Corriere della Sera”: “Nu ştiu ce s-a întâmplat, ce a făcut fiul meu. Întrebaţi la poliţie. Nu ştiam nimic, nu am observat nimic, credeam doar că el e un băiat bun. Dar, dacă a făcut ceea ce a făcut, nu-l mai pot apăra. Nu vreau să vorbesc, eu sunt singură, în disperarea mea.”

Fără remuşcări

Cum a reacţionat criminalul când au venit să-l aresteze? “Sunt terminat. Acum, nimic nu mă mai poate salva. Am făcut o prostie”, scriu ziarele italiene că ar fi strigat el, când a văzut poliţiştii la uşă.

Varianta anchetatorilor e mai rezonabilă. “Am fost în faţa persoanei potrivite”, a mărturisit procurorul de caz, Paolo Canessa. “I-am cerut proba de ADN, pentru a vedea dacă e acelaşi cu ADN-ul căutat de noi. Suspectul a fost de acord cu prelevarea şi, imediat după aceea, a început să vorbească, să-şi recunoască vinovăţia”.

Anchetatorii cred că Viti frecventa prostituate de cel puţin 15 ani. Era un client special, cerându-le acestora să presteze un joc erotic, în care femeia era mai dezbrăcată, iar el îi lega apoi mâinile. Anchetatorii bănuiesc că există cel puţin 12 victime. Sunt deja şapte cazuri certe, denunţate în Florenţa şi Prato.

Agresorul îşi alegea victimele în mod aleator, în funcţie de disponibilitatea lor de a accepta ceea ce el le propunea. Jocul şi preţul. La început, le plătea cu 150 de euro, apoi, după ce a rămas fără serviciu, a redus tariful. Andrea Cristina Zamfir s-a urcat în maşina lui, care avea să o ducă spre moarte, pentru 30 de euro. “Le plăteam puţin, pentru că sunt şomer”, a explicat el anchetatorilor, adăugând, în apărarea lui, că punea în practică jocul său erotic numai dacă prostituatele erau de acord cu asta.       

Procurorul Paolo Canessa, cel care l-a interogat pe suspect, a declarat jurnaliştilor italieni că Riti i-a mărturisit că el spera ca Andrea Cristina Zamfir, tânăra ucisă, să fie găsită “cu succes, ca celelate”. Se referea la cazurile anterioare de violenţă sexuală, în care victimele au fost descoperite la timp şi salvate.

Când procurorul i-a cerut să indice câte femei a violat, Viti a spus că nu are o memorie foarte bună. “El a vorbit de “trei sau patru cazuri, poate mai mult”, precizând că nu-şi mai aminteşte numărul exact”, a declarat Canessa. Viti i-a mai spus procurorului că el crede că de vină pentru conduita lui sexuală e obiceiul lui, din copilărie, de a citi benzi desenate.

“Suspectul şi-a recunoscut vinovăţia în întregime, având un comportament foarte lucid şi coerent. În timpul interogatoriului, a declarat că a comis şi alte abuzuri sexuale asupra femeilor”, a spus Canessa. “Nu putem vorbi însă de remuşcări în acest caz, e un cuvânt mare. Nu a fost vorba de nicio pocăinţă, ci doar de o mărturisire completă a faptelor sale.”

Vineri, după nouă ore de interogatoriu, Riccardo Viti a fost transferat la închisoarea din Sollicciano. E acuzat de sechestrare de persoane, violenţă sexuală şi omor.

×
Subiecte în articol: florenta criminal