Un bucurestean de 24 de ani este acuzat ca a prejudiciat o firma americana cu 10 milioane de dolari, folosindu-si cunostintele de piraterie pe Internet.
IRINA CRISTEA
Procurorii americani il acuza pe Calin Mateias ca a patruns ilegal in serverul companiei Ingram Micro Inc., specializata in distribuirea de echipamente pentru computere, si a inceput sa comande, dupa bunul plac, diverse produse. Cand si-au dat seama ca nici un cent nu le intra in cont in urma comenzilor in Romania, oficialii firmei nu le-au mai onorat. Mateias a racolat atunci cinci cetateni americani, tot prin intermediul Internetului, care au acceptat sa ii devina complici. Practic, produsele comandate de Mateias erau expediate in SUA, la complicii sai, care i le trimiteau apoi in Romania. Intreaga inselatorie, derulata pe parcursul a patru ani, a costat firma Ingram 10 milioane de dolari. Compania a reusit sa recupereze, totusi, patru milioane. "Acest caz depaseste simpla piratare a unui computer. Pagubele sunt mult mai mari", a declarat, pentru agentiile internationale de presa, unul dintre procurorii care instrumenteaza cazul.
FRAUDA. Actul de acuzare emis pe numele lui Calin Mateias se refera la conspiratie si frauda. Autoritatile americane au precizat ca tanarul traieste nestingherit in Romania. Singurul inconvenient de care a avut parte a fost o perchezitie la domiciliu, dupa care autoritatile romane i-au dat pace. Cu toate acestea, biroul procurorului general al SUA a anuntat ca anchetatorii americani colaboreaza indeaproape cu cei romani pentru a-l aduce pe Mateias in fata justitiei "fie in SUA, fie in Romania". Alaturi de Mateias, mai sunt acuzati de frauda Olufemi Tinubu, 21 de ani, Trion Finley, 20 de ani, Valeriu Crisovan, 27 de ani, Jeremy Long, 28 de ani, si Warren Bailey, 21 de ani, toti aflati pe teritoriul american.
Citește pe Antena3.ro