x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România a acordat 20 de milioane de euro pentru şcolile din Republica Moldova. Ponta: Vorbele nu sunt suficiente

România a acordat 20 de milioane de euro pentru şcolile din Republica Moldova. Ponta: Vorbele nu sunt suficiente

23 Dec 2013   •   14:54
România a acordat 20 de milioane de euro pentru şcolile din Republica Moldova. Ponta: Vorbele nu sunt suficiente

Guvernul a aprobat în ședința de luni o hotărâre prin care alocă 90 de milioane de lei - echivalentul a 20 de milioane de euro - în sprijinul sistemului educațional din Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut de premierul Victor Ponta la începutul ședinței de Guvern, în prezența omologului său de la Chișinău, Iurie Leancă.

"Alocăm astăzi, prin hotărâre de guvern, 20 de milioane de euro (...), aprobăm 90 de milioane de lei, care merg în infrastructura de educație din Republica Moldova, bani de care vor beneficia copiii și, sigur, părinții care își duc copiii la grădinițe și la școli", a afirmat primul ministru.

Victor Ponta a apreciat că "vorbele nu sunt suficiente" pentru a sprijini Republica Moldova și a amintit o serie de gesturi concrete făcute de Guvernul de la București în sprijinul Chișinăului.

"E un moment în care putem să fim mai solidari și mai serioși atunci când vorbim de Republica Moldova. (...) Vorbele nu sunt suficiente. Dincolo de vorbe, dacă anul acesta terminăm pe partea românească gazoductul, pentru că s-a vorbit de zece ani și nu se făcuse niciodată nimic... Anul acesta am terminat linia de înaltă tensiune de la Fălciu-Gotești, trebuie să o dăm în funcțiune. TVR-ul, în sfârșit, după 7 ani, emite în Republica Moldova și ăsta e un lucru important. Domnul Arafat mi-a făcut o informare pe care am dat-o domnului prim-ministru Leancă și unul din sistemele de cel mai mare succes din România, SMURD-ul, trebuie extins și în Republica Moldova. Cu vizele am luat decizia și de la 1 februarie toți cetățenii moldoveni care au vize Schengen intră în România fără nicio altă viză suplimentară (...), lucruri foarte foarte foarte concrete care sunt cu adevărat de ajutor și care sper să sprijine fiecare cetățean din Republica Moldova și să sprijine Guvernul ca la anul, în noiembrie, când sunt alegerile, să țină acest drum proeuropean al Republicii Moldova", a anunțat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Primul ministru i-a spus omologului său moldovean că fiecare dintre miniștrii Cabinetului său ar fi avut nevoie de cele 20 de milioane de euro, dar că toți au fost de acord cu alocarea acestor fonduri pentru Republica Moldova.

"Sunt gesturi extrem de importante prin care arătăm că, dacă noi am avut un an bun, trebuie să aibă și Moldova un an bun", a adăugat premierul român.

×